Hlavní obsah

Čas sklizně. Cibule chce ven, do sucha a do chladu

Foto: StockMediaSeller, Shutterstock.com

Foto: StockMediaSeller, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Během léta nepotřebuje cibule příliš pozornosti. Jakmile ale začne nať žloutnout a lehat, chystejte ošatky. Sklizeň cibule má pár pravidel – dodržte je a vydrží vám fit celé měsíce.

Článek

Cibule je nenáročná. Jednou za čas ji okopete, v největších vedrech zavlažíte. Jinak vás nepotřebuje. Není nutné ji přihnojovat nebo o ni v době vegetace speciálně pečovat. Je v zemi a roste. Jakmile má cibule rozumnou velikost, můžete ji krájet do salátů nebo ji jinak zpracovat v kuchyni. Většinu ale nechte v zemi dozrát – zima bude dlouhá.

Kdy a jak sklízet cibuli

Správný termín sklizně cibule začíná ve chvíli, když nať zasychá, lehá si na zem a krček (místo mezi cibulí a natí) začíná měknout. Když si všimnete, že žloutnou první natě, cibuli už nezalévejte, v této fázi jí svědčí sušší počasí. Spíš se modlete, ať neprší – za deštivého počasí koncem vegetační doby se totiž může projevit krčková hniloba – za sucha však nehrozí.

Většinou cibulová nať žloutne a lehá si v druhé polovině léta – v srpnu a začátkem září. V teplejších oblastech je možné cibuli sklízet už kolem poloviny července. Záleží i na tom, jak jste cibuli pěstovali – ze sazeček roste rychleji, z výsevu si musíte počkat zhruba o měsíc déle.

Když v létě vládne sucho a teplo, nemusíte se sklizní cibule spěchat. Pokud je ale deštivo a blátivo, vyplatí se ji vytáhnout včas, aby v zemi nezačala uhnívat. Je totiž náchylná na vlhko. Po dešti se proto vyplatí záhony načechrat motykou či hráběmi, aby zemina lépe prosychala. Sklizeň cibule naplánujte na slunné dny, kdy je země proschlá – nebude se na cibuli lepit a vám se bude lépe pracovat.

Použijte vidle

Na sklizeň cibule můžete použít i rycí vidle nebo zeminu kolem cibule lehce a opatrně nakopat, pokud je příliš tuhá. Protože cibule roste velmi mělce, stačí ji většinou jen vytáhnout.

Nať z cibule prozatím neodstraňujte. Pokud je hezky a svítí slunce, můžete nechat cibuli den dva ležet na záhonech, aby proschla. Lépe se pak také odstraní zbytky zeminy, jež se na ni mohly přilepit.

Foto: SIM ONE, Shutterstock.com

Ideální čas na sklizeň je, když místo mezi cibulí a natí začíná měknoutFoto: SIM ONE, Shutterstock.com

Jak skladovat cibuli

Ze záhonů nikdy nenoste cibuli rovnou na místo, kde ji budete skladovat. Nejdříve ze všeho musí dobře oschnout, jinak hrozí, že vám shnije. Poté, co jste ji za slunného počasí nechali ještě vyhřívat na záhonech, ji přeneste na místo, které je větrané a suché. Nejlepší je půda starých chalup, ale i v novostavbách nebo v bytech si určitě poradíte.

Dříve se cibule splétala do copů a visela na půdách vonících senem. V moderní a rychlé době si můžete copy odpustit – jsou hezké, ale nejsou nutné. Cibuli stačí rozložit do beden – nejlépe takzvaných lísek, jež můžete naskládat nad sebe. Protože mají díry, vzduch cirkuluje, cibule usychá. Zůstává však podmínka, že v místnosti, kde budete cibuli vysoušet, nesmí být vlhko.

Foto: Oleksandr_U, Shutterstock.com

Než je uložíte do přepravek, nechce cibule pořádně proschnout vytržené na záhonuFoto: Oleksandr_U, Shutterstock.com

Jak dlouho vydrží cibule

Takto bude cibule vysychat asi tři týdny. Až pak můžete opatrně odkroutit uschlou nať, případně očistit zbytky zeminy a prsty jemně stáhnout ušpiněnou slupku.

Poté můžete cibuli rozložit v bednách v jedné vrstvě – klidně zase použijte lísky – a uskladnit ji v chladném, vzdušném a suchém místě. V tomto se liší třeba od brambor nebo mrkve, které snesou trochu té vlhkosti. Cibuli můžete také splést do svazků – ideálně po deseti, maximálně po patnácti kusech – a zavěsit ji na větrané a suché místo.

Dobře skladovaná cibule vydrží až do nové sklizně v příštím roce. Pokud ji dříve nesníte – bývá totiž říznější a výraznější než cibule kupovaná, a tak se dobře hodí na vaření guláše i do salátů.

Reklama

Načítám