Hlavní obsah

Dokonalá snídaně? Tři recepty na prodloužený víkend!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhý víkend je před vámi, a to (samozřejmě kromě možnosti vyrazit na delší výlet nebo třeba uklidit), znamená jediné – čas na to se pořádně vyspat, a dopřát si pak lahodnou snídani na vidličku!

Článek

Rozmazlete se o víkendu línou snídaní. Není přece nic lepšího než volný den začít parádně už od rána. A náš recept? Domácí vafle! Nadýchané sladké i slané variace rozzáří víkend, i kdyby nevyšlo počasí, a dodají vám chuť i energii na další program.

Dáte si cuketové s bylinkami a sýrem, voňavé čokoládové s karamelizovaným banánem, nebo raději vtipné růžové vafle s borůvkami?

Cuketovo-sýrové vafle

Na 8 vaflí potřebujete: 1 kg cukety, sůl, 1 malou cibuli, hrnek hladké nebo celozrnné mouky, ½ lžičky kypřicího prášku, 2 lžíce olivového oleje, 2 vejce, 1 mozzarellu (125 g), 40 g parmezánu, lžičku sušeného česneku, lžičku oregana, pepř, chilli

K podávání: čerstvý špenát, bylinky, vajíčka (křepelčí nebo slepičí), sýr

Foto: Eva Malúšová

Cuketovo-sýrové vafle jsou krásně vláčné a voní po bylinkách (a případně i česneku :-))Foto: Eva Malúšová

Postup: Cuketu nastrouhejte, cibuli najemno pokrájejte, společně pořádně prosolte a nechte v cedníku alespoň 20 minut vypotit. Poté vymačkejte co nejvíce tekutiny a smíchejte s moukou, kypřicím práškem, olejem, vejci a najemno nastrouhanými sýry. Ochuťte česnekem (no dobrá, k snídani možná není ideální, ale vafle báječně doladí), oreganem, čerstvě mletým pepřem a špetkou chilli. Sůl by měla stačit ta, která v cuketě zbyla z prosolení. Z těsta pak nasucho pečte vafle (vaflovač naplňte zhruba do poloviny, těsto nabude) nebo lívance, které podávejte s čerstvým špenátem, bylinkami, vejci a sýrem.

Čokoládové vafle s karamelizovanými banány

Na 8 vaflí potřebujete: 80 g másla, 1/2 hrnku holandského kakaa, 1/3 hrnku cukru krupice, 2 vejce, hrnek hladké mouky, ½ lžičky kypřicího prášku, ¼ lžičky soli, ¾ hrnku podmáslí, lžičku rozpustné kávy, ½ lžičky perníkového koření nebo skořice

Na banány: 2 banány, 2 lžíce kokosového tuku nebo másla, 2 lžíce medu, ¼ lžičky skořice

Foto: Eva Malúšová

Karamelizované banány vypadají nenápadně, ale svou chutí vás nadchnouFoto: Eva Malúšová

Postup: Z rozehřátého másla, kakaa, cukru, vajec, mouky, kypřicího prášku, soli, podmáslí, v trošce vody rozpuštěné kávy a perníkového koření vypracujte hladké těsto, ze kterého nasucho pečte vafle nebo lívance. Vaflovač plňte jen do poloviny, těsto v něm dost nabude.

Banány rozpulte, podélně prokrojte a řeznou stranou dolu opečte na rozpuštěném tuku. Přidejte med a skořici a ještě pár minut prohřívejte, aby banány zezlátly. Podávejte spolu s vaflemi.

Tip: Pro extra hříšnou snídani přidejte k vaflím i kopeček vanilkové zmrzliny.

Růžové vafle barvené řepou

Na 8 vaflí potřebujete: 80 g másla, lžíci cukru krupice, 2 vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu, hrnek hladké mouky, ½ lžičky kypřicího prášku, ¼ lžičky soli, ½ lžičky skořice, hrnek mléka, 1 menší vařenou nebo pečenou řepu

K podávání: řecký jogurt, med, borůvky

Foto: Eva Malúšová

Řepa dodá vaflím spíš než chuť jen hezky narůžovělou barvuFoto: Eva Malúšová

Postup: Rozehřáté máslo smíchejte s cukrem, vejci, vanilkou, moukou, kypřicím práškem, solí, skořicí, mlékem a rozmixovanou vařenou řepou. Nasucho pak pečte vafle (vaflovač nepřeplňte, těsto dost nabude) nebo lívance, které podávejte s hustým jogurtem, borůvkami a medem.

Dopřejete si občas o víkendu snídani na vidličku?

Reklama

Související témata:
Vidlička

Načítám