Hlavní obsah

Dokonale vyzdobený vánoční stůl. Co na něm nesmí chybět?

Foto: Ikea

Až budete mít slavnostně vyzdobený stůl, nezpomeňte ještě zapálit svíčkyFoto: Ikea

Reklama

Nejen to, co budete servírovat, ale je důležité i jak a kde. A o svátcích obzvlášť. Jak si vykouzlit nejhezčí vánočně prostřený stůl?

Článek

I ti, kteří během roku zásadně nezdobí jídelní stůl, v prosinci podléhají čarovné vánoční náladě. Alespoň do jisté míry. A vy ostatní si to užijte s plnou parádou.

V jaké barvě?

Letošní hlavní trendová barva je zlatá, což je praktické. Vánoce mají zářit a zlatá nebo stříbrná barva se stejně často používají. Tradiční kombinace velí spojit zlatou s červenou, stříbrnou pak s modrou v různých tónech či šedivou. Nebo jako hlavní barvu pojměte odstín vašeho stolu: Je-li dřevěný či dřevo imituje, krásně ho doplníte dalšími přírodními tóny.

Foto: FαF Home

Bílo-zlaté provedení: talíře a misky, prodej jednotlivě, například velký servírovací talíř, cena 179 KčFoto: FαF Home

Foto: Glassor

Červeno-zlaté provedení: skleněné ozdoby, například ve tvaru srdce, cena 77 KčFoto: Glassor

Foto: Butlers

Modro-stříbrno-bílé provedení: ubrus Composition, len, cena od 1290 Kč, lněné ubrousky ve stejné barvě, cena 149 Kč/kusFoto: Butlers

Ubrusy a prostírání

Milujete sváteční atmosféru? Pak se jistě nebudete bát ubrusů s typickými motivy (vánoční hvězda či hvězdy vůbec, jmelí, stromky…). Nebo použijte jednobarevný ubrus a motivy si dopřejte na textilním či poněkud netradičně korkovém prostírání. A když ani to ne, pak doporučujeme papírové ubrousky s potisky. Prokážou dobrou službu, a navíc je můžete často měnit.

Foto: BlanchePorte

Polyesterový ubrus, různé velikosti, například 150 x 250 cm, cena 833 KčFoto: BlanchePorte

Foto: Scanquilt

Prostírání, na foto (zleva): Muri, 33 x 45 cm, bavlna, cena 125 Kč, Motiv (se sněhuláky), 32 x 48 cm, bavlna + polyester, cena 145 KčFoto: Scanquilt

Foto: Nordic day, Bella rose

Papírové ubrousky, na foto (zleva): Wonderland, cena 119 Kč/20 kusů, a I Am Dreaming, cena 174 Kč/20 kusůFoto: Nordic day, Bella rose

Foto: Magnet 3Pagen

Složené papírové ubrousky, různé barvy, cena 195 Kč/12 kusůFoto: Magnet 3Pagen

Jmenovky a kroužky na ubrousky

I když jistě víte, koho kam usadíte, na stůl přidejte jmenovky. Je to milé gesto zejména vůči návštěvě, která si pak jmenovku ponechá na památku. Ale i s ohledem na celkovou atmosféru – dopřát si jednou za čas pěkně vyzdobený stůl není na škodu.

Pomůžou stojánky s kartičkami, zploštělé vánoční koule nebo originální dekorace položená na talíři, na kterou napíšete jméno stolovníka. Také kroužky na ubrousky můžou mít různou podobu, třeba i prstenu, nebo je nahraďte pěknou vánoční ozdobou, případně formičkou.

Foto: Butlers

Jako jmenovka poslouží milá dekorace, třeba v podobě sáněkFoto: Butlers

Foto: Bella rose

Kroužek na ubrousky, průměr 4 cm, cena 204 KčFoto: Bella rose

Foto: Hornbach

Jmenovka nemusí stát jen na stole, navíc si ji můžete vyrobit samiFoto: Hornbach

Krásné nádobí

Monika White z Le Patio říká, že celkově má vánoční stůl působit impozantně, až divadelně. Pokud sdílíte tento názor, určitě použijete slavnostní servis. Není nutné, aby každý talíř nebo sklenka byly ozdobené vánočními motivy. Spolehněte se na jemný zlatý dekor, nebo třeba i červený – decentně vypadá jemné lemování. Takové nádobí užijete rovněž během roku.

Samostatnou kapitolu představuje několikapatrový etažér, který je na stůl výborný kvůli úspoře místa, a navíc působí elegantně. A když se vám naopak nevejde do linky, užijte si krásné misky a tácky.

Foto: Tchibo

Set dvou skleněných talířů, průměr 32 cm, cena 399 Kč/2 kusyFoto: Tchibo

Foto: Bella Rose

Keramický tácek o průměru 22 cm, cena 664 KčFoto: Bella Rose

Foto: BlanchePorte

Smazatelný křídový popisovač nejen na sklo, cena 125 KčFoto: BlanchePorte

Foto: Bella rose

Etažér Funny Gold se zlatými hvězdičkami, výška 28 cm, cena 1609 KčFoto: Bella rose

Nejkrásnější dekorace

„Letošní trend ve slavnostním vánočním stolování jednoznačně preferuje výrazné, dominantní dekorace stolů, například velké víceramenné svícny, sošky, ozdobné jehlany, které tvarem a úpravou připomínají zasněžené stromečky… Romantikům doporučuji sněhobílé pávy z peříček ozdobené perličkami nebo flitry. Například v Indii páv symbolizuje štěstí, lásku a věrnost,“ uvádí Monika White.

Nebo roli hlavní dekorace svěřte oblíbeným věncům či třeba hrnkové rostlině - vánoční hvězdě. Zkusit to můžete i netradičně, ostatně zdobit se dá nejen stůl, ale také židle.

Foto: Le Patio

Skleněné kužely, různé velikosti, například o výšce 33 cm, cena 690 KčFoto: Le Patio

Foto: Butlers

Hliníkový svícen Silverlight, cena 2790 KčFoto: Butlers

Foto: À LA MAISON

Dekorační andělíček z polyresinu, různé velikosti, například 11 x 8 x 7 cm, cena 420 KčFoto: À LA MAISON

Foto: Stars for Europe

Výraznou, a navíc živou dekorací klidně ozdobte i židle – nebo alespoň tu pro nejváženějšího hostaFoto: Stars for Europe

Zářivá světélka

Sváteční dekorace jsou s dobou, a tak nezřídka využívají LED technologii. Jemné provedení LED řetězů můžete šikovně rozmístit také na stůl nebo jimi ozdobit židle. Svítící hvězdy také vypadají velice efektně a ani nezaberou tolik místa, ale pokud se vám více líbí andělé či jiný sváteční či zimní motiv, máte je mít. Mezi půvabné zajímavosti rovněž patří ubrusy s LEDkami.

A co ještě? „Nezapomeňte vánoční atmosféru doladit bytovými vůněmi a svíčkami. Bez těch by to nebylo ono,“ radí Lenka Kocourková z Á la Maison.

Foto: Tchibo

Světelná dekorace s 280 LEDkami, lze i zavěsit, cena 799 KčFoto: Tchibo

Foto: BlanchePorte

Polyesterový středový ubrus s 20 LED světly, 200 x 33 cm, cena 449 KčFoto: BlanchePorte

Foto: IKEA

Ozdobné hvězdy Stråla s LED světly, cena 699 KčFoto: IKEA

Co nesmí chybět na vašem svátečně prostřeném stole?

Reklama

Načítám