Hlavní obsah

Dokud vás smrt nerozdělí? Stanovte si pravidla vztahu

Foto: Merla, Shutterstock.com

Foto: Merla, Shutterstock.com

Reklama

Spokojený dlouhodobý vztah. To je meta, které chce většina lidí dosáhnout. Jenže jak na to? Co je klíčem ke spokojenému soužití? Jasně stanovené hranice týkající se základních vztahových věcí. A čím dřív si je stanovíte, tím líp!

Článek

V něčem byste měli mít jasno hned, něco lze vyřešit tak říkajíc za pochodu. Ale existují věci, které mají být domluvené, protože jinak na ně budete při svém soužití stále narážet, budou zdrojem konfliktů a nakonec na nich můžete zcela ztroskotat. Jedním z předpokladů spokojeného partnerství jsou prostě jasně stanovené hranice.

Proč?

Dokud se jedná o tak trochu nezávazné randění a vzájemné oťukávání, je to nejspíš jedno. Tam je potřeba se v prvé řadě poznat a zjistit, zda spolu vůbec chcete být. Tady ještě vyloženě nejde o stanovování hranic, ale spíš o ověření toho, zda určité základní věci vidíte stejně, nebo alespoň podobně. A je to vlastně jakýsi první stavební prvek pro pozdější jasnější určování toho, jak co bude či nebude.

„Poznáte tak postoje svého protějšku v zásadních věcech, jako chci, či nechci děti, chci život ve městě, nebo na vesnici, chci, či nechci cestovat a podobně. A když tyhle postoje znáte, můžete si o nich dál povídat. A tak se ukáže i to, jak váš partner jedná a komunikuje o svých představách,“ vysvětluje vztahová koučka Kateřina Chytra s tím, že to všechno se do budoucna hodí.

Jakmile se ale hodláte posunout dál, začít spolu třeba žít, měli byste se stanovováním hranic pomalu začít. „Každý máte své návyky, které tomu druhému nemusí být příjemné. V momentu, kdy si stanovíte určitá pravidla, se vyhnete hádkám o banalitách a zajistíte si větší vztahovou pohodu,“ vysvětluje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá. Navíc je to podle ní známka toho, že vám na sobě a vašem vztahu záleží, umíte komunikovat a máte chuť na sobě pracovat.

Foto: ArtFamily, Shutterstock.com

Když si alespoň základní věci vyjasníte předem, ušetříte si v budoucnu řadu hádek a sporůFoto: ArtFamily, Shutterstock.com

Tohle vyřešte hned

Jak bylo řečeno, u některých věcí není potřeba nijak extrémně spěchat, dají se vyřešit průběžně, tak, jak se ve vztahu objevují. V jedné věci by ale mantinely měly být určeny v podstatě hned, a to v otázce věrnosti. „Tohle je zásadní téma, ale velmi často se o ní lidé nebaví na rovinu,“ tvrdí Kateřina Chytra.

Nejde jen o to „odsouhlasit si“, že si budete věrní a že je to pro vás důležité. Ale je dobré si říct, co podle vás nevěra je. Je to jen sex s někým jiným, nebo už třeba i opilecký polibek s kolegyní na vánočním večírku, nebo dopisování si s někým přes sociální sítě?

A tímhle pokračujte

No a pak jsou tu další a další věci, v nichž je dobré mít jasno. Tyhle tři jsou ale nejzásadnější:

  • Rozdělení povinností - Kdo bude vařit, kdo nakupovat, kdo uklízet, prát, žehlit? Je úplně jedno, jak si mezi sebou tyhle povinnosti rozdělíte, ale musí to od počátku vyhovovat vám oběma. „V tomto případě je jasná dohoda velice důležitá, kvůli úklidu a společným povinnostem totiž vzniká nejvíce hádek a konfliktů, takže je to opravdu na místě, a to co nejdříve,“ radí Lenka Černá.
  • Finance - Otázka peněz je další důležitá oblast, která může být zdrojem velkých hádek. „Jak se ukazuje, právě neshody kolem financí jsou druhým nejčastějším důvodem rozvodu manželství,“ varuje Lenka Černá. V penězích musíte mít jasno. Společný účet, rozdělený, to je jedno, ale proberte to. A počítejte, že v průběhu vztahu bude asi potřeba tuhle dohodu „aktualizovat“ (když se budou třeba vaše příjmy diametrálně lišit, když si pořídíte dítě a přijdete o jeden plat a podobně).
  • Volný čas - Jak moc budete spolu, jak si trávení takového času představujete, jak často se naopak budete každý věnovat jen sám sobě a podobně. „Tady se diskuze rozvine většinou až jako reakce na nějakou konkrétní situaci,“ říká Kateřina Chytra. Když má třeba jeden z páru pocit, že se mu ten druhý málo věnuje, a podobně. Každopádně tady je dohoda a kompromis zcela zásadní. Protože bez času, který strávíte skutečně spolu, ale ani bez chvil, kdy se budete věnovat svým osobním potřebám, vztah dlouho nevydrží.
Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Jsou věci, které si stačí vyříkat v průběhu času, ale pokud to neuděláte, mohou váš vztah dost zkomplikovatFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Když hranice chybí

Samozřejmě se nabízí otázka, co se stane, když si žádné hranice nestanovíte a necháte věci tak nějak volně plynout. „Nemusí se stát nic, ale také může přijít velké rozčarování,“ říká Kateřina Chytra.

Pokud spolu totiž umíte mluvit, dokážete případné problémy společně probrat, bude to nejspíš v pořádku. Vlastně si budete hranice stanovovat (či je modifikovat) v průběhu vztahu, když budete společně objevovat slabá místa svého soužití.

Jestliže vám ale komunikace činí problémy, budou vám tyhle hranice chybět a rozkoly se budou jen prohlubovat. A v určité fázi už může být pozdě.

A co vy? Máte tyhle základní věci vyjasněné? 

Reklama

Načítám