Hlavní obsah

7 znamení, že vztah přežije i zemětřesení! A co ten váš?

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkým nepřítelem vztahů jsou pochybnosti o sobě samotných. Myslíte na různé životní situace a nejednou vás napadne, zda je ten váš vztah vlastně dostatečně silný, aby překonal některé životní karamboly. Existuje pár signálů, podle kterých to poznáte.

Článek

Žádný pár není dokonalý, ačkoli občas máte při pohledu kolem sebe, zejména pak při lustrování sociálních sítí, jiný pocit. Ten vás navíc může dohnat až k tomu, že o svém partnerovi a vztahu začnete pochybovat. „Vždyť on mi na žádné narozeniny neposypal postel okvětními plátky růží, zatímco tamté holce ten kluk na Instagramu ano... Znamená to, že mě nemá rád? A že to mezi námi tedy nefunguje?“ Jenže ono to právě ve velkých gestech a zdánlivé dokonalosti vůbec není. To, jak moc silný váš vztah je, poznáte podle něčeho úplně jiného.

1. Baví vás sex

O tom, že pokud nefunguje sex, nefunguje často ani vztah, jste určitě slyšeli už mnohokrát. Jenže ono také záleží na tom, z jakého úhlu pohledu se na to díváte. Jestli je jediné, co funguje, fyzická stránka pohlavního styku, kdy se sice splní, co je potřeba, ale bez jakékoli přidané hodnoty, je to v podstatě k ničemu. Mnohem důležitější je, zda vás to spolu baví, zda víte, jak druhého dostat na totální vrchol blaha, aniž by vás musel zdlouhavě navádět, zkrátka zda funguje vaše emocionální intimita.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Dobrý sex neměřte podle kvantity, ale kvality Foto: fizkes, Shutterstock.com

2. Důvěřujete si

Nejde pouze o důvěru, že vás protějšek nepodvádí. Musíte také vědět, že se na něj můžete spolehnout i v dalších, běžných činnostech. K čemu je takový vztah, když pochybujete i o tom, že se o vás partner v budoucnu postará? Důvěra ale neznamená podezíravost. Nikdo nechce mít doma stíhačku, která pořád špehuje, a to bez ohledu na to, zda jde o muže či o ženu.

3. Víte o svých nedokonalostech

Stačí málo, aby se rozčílil i kvůli sebemenší hlouposti, ale stejně málo stačí k tomu, aby byl zase jak beránek. A ten talíř po snídani se taky asi nikdy nenaučí po sobě uklízet. Stejně tak jeho přivádí k šílenství vaše vztahovačnost, která v některých fázích měsíce bývá opravdu zbytečně přehnaná. Být si vědomi všech nedokonalostí a umět s nimi pracovat je známka toho, že stojíte oběma nohama pevně na zemi. V budoucnu jako když najdete!

4. Umíte říkat „děkuji“

Děkovat se učíte už v dětství, ale během let začnete vypouštět samotný význam tohoto gesta. A někdo pak pomalu zapomíná i na samotné děkování. Přitom tím vlastně dáváte najevo, že si druhého ceníte stejně, jako toho, co pro vás nebo i váš vztah dělá. Pokud jste si zvykli v partnerství děkovat, máte další jistotu, že vám to spolu bude klapat i nadále. Na druhé straně je totiž unavující dělat dlouhodobě něco, za co se vám nedostává pozitivní zpětné reakce.

5. Děláte společná rozhodnutí

Ačkoli má ve vztahu vždycky jeden větší vůdcovské sklony, vztah nejlépe funguje, když děláte všechna rozhodnutí společně. A nezáleží příliš na tom, jestli řešíte, co bude k večeři, anebo vážnější věci ovlivňující vaši společnou budoucnost.

6. Zachováváte si soukromí

Do vztahu byste měli vstupovat nejen s krabicí vzpomínek, kde budete mít schované první milostné dopisy, lístky z kina, fotografie a jiné artefakty, ale i s vlastním já, kterého se nezbavíte. To znamená, že je dobré, když si ponecháte nějaké koníčky, které budete dělat bez toho druhého, a když si občas zajdete třeba na návštěvu k přátelům sami. Trávit spolu dvacet čtyři hodin sedm dnů v týdnu je hezké, ale brzy vás to přestane bavit a naplňovat a budete se nudit.

7. Umíte se hádat

Nádech, výdech – a s pravdou ven. Některé rozhovory jsou těžší než jiné, ale pokud se v tom naučíte chodit, budete mít neskutečnou devízu do budoucna. Schopnost pokládat si navzájem nelehké otázky a hledat na ně společně odpovědi vám pomohou při řešení závažnějších věcí, které vás mohou během společného života potkat.

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Občas je potřeba se pořádně pohádat a pročistit tak vzduch Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Podle čeho poznáte vy, že máte silný vztah? 

Načítám