Hlavní obsah

Pistáciový likér bez vajec

Hodnocení:
(94)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
2 minuty
Náročnost
nízká

Výroba (a degustování) vaječňáku k Vánocům patří stejně jako pečení cukroví. Kdo ale říká, že se musíme držet jen klasiky? Dodejte svému likéru trochu karibského šmrncu s pistáciemi, bílým rumem a kokosovým mlékem, je to dobrota! A co na tom, že technicky vzato to vaječňák vůbec není...

Ingredience pro:
1500 mililitrů
  • 100 g loupaných pistácií
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 g mandlového aromatu
  • 1 špetka soli
  • 300 ml bílého rumu
  • převařená voda
Pro zelenější barvu
  • gelové potravinářské barvivo
Článek

Postup

Krok 1: Pistácie vsypte do vroucí vody, 2 minuty povařte, ihned propláchněte vodou studenou, nechte vychladnout a oloupejte. Druhá a snadnější možnost je koupit pistácie blanšírované.

Krok 2: Ořechy poté rozmixujte na co nejhladší pastu, pro snadnější mixování je zřeďte slazeným kondenzovaným mlékem. Vmíchejte zbytek mléka, 400 ml kokosového mléka (kdyby bylo ztuhlé, lehce ho zahřejte), mandlové aroma, špetku soli a bílý rum, vodku nebo mandlovici.

Krok 3: Zřeďte asi 300 ml převařené vody nebo dalším alkoholem. Likér ještě trochu zhoustne, takže se nebojte ho udělat trochu řidší. Můžete ho ještě přecedit od kousků pistácií a případně lehce dobarvit kapičkou gelového potravinářského barviva.

Krok 4: Rozdělte do vroucí vodou vypláchnutých lahví a nechte alespoň dva dny odležet. Uchovávejte v chladu a spotřebujte do měsíce.

Foto: Eva Malúšová

Klasika je klasika, ale takový pistáciový nebo perníčkový vaječňák také není k zahození!

Tip: Pro ještě snadnější verzi si v cukrářských potřebách na internetu objednejte pistáciovou ochucovací pastu. Stačí jí jen několik lžiček a likér perfektně ochutí i obarví, skvělá je samozřejmě i do zmrzliny a dalších dezertů.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek