Hlavní obsah
3,3
(108)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Výroba (a degustování) vaječňáku k Vánocům patří stejně jako pečení cukroví. Kdo ale říká, že se musíme držet jen klasiky? Dodejte svému likéru trochu karibského šmrncu s pistáciemi, bílým rumem a kokosovým mlékem, je to dobrota! A co na tom, že technicky vzato to vaječňák vůbec není...

20 min.
Příprava
2 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1500 mililitrů
  • 100 g pistácií
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 1 g mandlového aromatu
  • 1 špetka soli
  • 300 ml bílého rumu
  • 300 ml převařené vody
Pro zelenější barvu
  • 1 g gelového potravinářského barviva
Článek

Postup

01.

Pistácie vsypte do vroucí vody, 2 minuty povařte, ihned propláchněte vodou studenou, nechte vychladnout a oloupejte. Druhá a snadnější možnost je koupit pistácie blanšírované.

02.

Ořechy poté rozmixujte na co nejhladší pastu, pro snadnější mixování je zřeďte slazeným kondenzovaným mlékem. Vmíchejte zbytek mléka, 400 ml kokosového mléka (kdyby bylo ztuhlé, lehce ho zahřejte), mandlové aroma, špetku soli a bílý rum, vodku nebo mandlovici.

03.

Zřeďte asi 300 ml převařené vody nebo dalším alkoholem. Likér ještě trochu zhoustne, takže se nebojte ho udělat trochu řidší. Můžete ho ještě přecedit od kousků pistácií a případně lehce dobarvit kapičkou gelového potravinářského barviva.

04.

Rozdělte do vroucí vodou vypláchnutých lahví a nechte alespoň dva dny odležet. Uchovávejte v chladu a spotřebujte do měsíce.

Foto: Eva Malúšová

Klasika je klasika, ale takový pistáciový nebo perníčkový vaječňák také není k zahození!Foto: Eva Malúšová

Tip: Pro ještě snadnější verzi si v cukrářských potřebách na internetu objednejte pistáciovou ochucovací pastu. Stačí jí jen několik lžiček a likér perfektně ochutí i obarví, skvělá je samozřejmě i do zmrzliny a dalších dezertů.

Reklama

Načítám