Hlavní obsah

Domácí cuketové chipsy: Křupavá dobrota nejen k vínu!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Čeká vás posezení s přáteli nebo plánujete oslavu? Překvapte hosty výbornými domácími cuketovými chipsy s jemným jogurtovým dipem. Jejich příprava je velmi jednoduchá, náročnější jsou pouze na dobu pečení.

Článek

Buďte originální a místo kupovaných chipsů nachystejte pro návštěvu překvapení v podobě křupavých lupínků z cukety. Bude to příjemná změna, která všechny přítomné stoprocentně potěší. Zakřupejte si s partou kamarádů stylově a s chutí – k lahvi dobrého vína jsou jako stvořené!

Cuketové chipsy s jogurtovým dipem

Na 1 misku potřebujete: 1 střední cuketu, olivový olej, uzenou papriku, sůl, pepř. Na dip: 1 kelímek řeckého jogurtu, kari, kůru a šťávu z ½ limety, sůl, pepř

Postup: Nejdříve připravte dip spojením všech ingrediencí a dejte ho vychladit do lednice. Troubu rozehřejte na 100 stupňů.

Cuketu umyjte, osušte a odřízněte oba konce. Pokrájejte ji na milimetr tenká kolečka (nebo co nejtenčí zvládnete ukrojit), položte na papírovou utěrku a z obou stran osušte. V misce rozmíchejte olivový olej se solí, pepřem a uzenou paprikou. Cuketová kolečka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a připravenou směsí je z obou stran potřete. Vložte do trouby a pečte zhruba 1,5 až 2 hodiny, dokud nebudou chipsy zlatavé a křupavé. V průběhu pečení je obraťte.

Je možné, že se vám některé lupínky opečou dříve než ostatní, v takovém případě je vyjměte z trouby, aby se nespálily. Hotové chipsy zbavte na papírové utěrce přebytečné mastnoty a podávejte s vychlazeným jogurtovým dipem.

Tip: Cuketové chipsy můžete posypat strouhaným parmezánem zhruba 20 až 30 minut před dopečením – vytvoří výbornou krustu.

S cuketou se dají vykouzlit skutečné dobroty. Jestli máte rádi tuhle oblíbenou zeleninu i nasladko, vyzkoušejte šťavnatý koláč s krémem či skořicovou buchtu s čokoládou.

Reklama

Související témata:

Načítám