Hlavní obsah

Domácí džemy 5x jinak: Originální recepty!

Foto: Ondřej Hošt

Máte rádi chuť poctivých džemů? Připravte si je spolu s námi!Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Také milujete snídani, kdy křupavé pečivo potřete máslem a poté sladkým džemem? A co si takhle uvařit džem vlastní – domácí? Vždyť jeho příprava je tak snadná. Stačí vám k tomu ovoce, želírovací cukr a jeden hrnec.

Článek

Princip přípravy džemů je až směšně jednoduchý. Vámi milované ovoce rozmačkáte, do hrnce přisypete želířovací cukr, krátce povaříte a hned plníte do sklenic. Zavíčkujete, otočíte na několik minut dnem vzhůru a necháte vychladnout. To je celé.

Platí při tom jednoduchá rovnice. Čím sladší a zralejší ovoce je, tím více obsahuje cukru a pektinů, a tím méně je tedy potřeba do džemu přidávat želírovacího cukru. V praxi to pak znamená, že třeba zralé maliny, ostružiny nebo jahody mícháte v poměru 3 : 1 (například 750 g malin, 250 g želírovacího cukru), kyselejší meruňky nebo angrešt zase v poměru 1 : 1 (tedy 500 g ovoce, 500 g želírovacího cukru).

Pokud však letos chcete ochutnat opravdu originální kombinace, vrhněte se do jedné z těch, které jsme pro vás připravili. Zaručujeme vám, že takové jste ještě nejedli! Množství vždy odpovídá 600–700 ml džemu. Ať chutnají!

Jakým džemem začnete vy?

Reklama

Načítám