Hlavní obsah

Domácí toastový chleba

Hodnocení:
(145)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

V posledních letech roste i u nás obliba toastového chleba. Ať už z něj budete dělat zapečené toasty, nebo sendviče na svačinu či večeři, nejlepší budou z chleba, který si doma upečete sami. A není to nic těžkého.

Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček
Na těsto
  • 500 g chlebové pšeničné mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 10 g instantního droždí
  • 30 g měkkého másla
  • 320 ml mléka
Na zadělávání a na formu
  • chlebová pšeničná mouka
  • rostlinný olej
Článek

Postup

Krok 1: Mouku prosejte do velké mísy. Sůl a cukr nasypte na jednu stranu mouky, droždí na druhou. Přidejte na kousky nakrájené měkké máslo a asi 250 ml mléka. Rukama zpracujte do hutnější drobenky, pak přidejte zbytek mléka a teď už klidně v robotu při nízkých otáčkách zadělejte hladké těsto. Podle potřeby může být mléka trochu více nebo méně, výsledné těsto by mělo být spíš tužší, hladké a pružné. Rukama na pomoučněném válu ho ještě asi 10 minut propracujte, dokud není opravdu hedvábně hladké. Vytvořte bochánek a nechte na teplém místě pod utěrkou asi hodinu a půl kynout, dokud nezdvojnásobí objem. 

Krok 2: Formu na biskupský chlebíček vytřete tenkou vrstvou oleje nebo rozpuštěného másla. Nakynuté těsto rukama ještě jednou propracujte na pomoučněném válu a rukama z něj vytvořte placku. Měla by mít tvar obdélníku, který je dvakrát delší a asi třikrát širší než forma. Z delších stran přeložte těsto přes sebe na třetiny, kratší strany pak přeložte dovnitř do poloviny – uprostřed se budou dotýkat. Výsledný tvar by měl mít velikost formy na biskupský chlebíček. Je to nejjednodušší způsob, jak vytvořit bochánek pravidelného obdélníkového tvaru, a těsto tak navíc získá na pružnosti. Vytvarované těsto vložte do formy, potřete trochou vody a nechte ještě asi hodinu kynout přikryté igelitovým sáčkem.

Krok 3: Troubu zapněte na 210 °C. Chléb pečte asi 25 minut dozlatova. Vyndejte a nechte úplně vychladnout, pak teprve krájejte.

Jaký chleba pečete doma s oblibou vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC