Hlavní obsah

Co znamenají nová slova jako kryptoměna a hygge aneb Domluvíte se?

Foto: lithian, Shutterstock.com

Foto: lithian, Shutterstock.com

Reklama

V médiích je o nich často řeč, spousta lidí je používá, ale vy módní slova radši mlčky přecházíte? Nenechte se zahánět do úzkých a zorientujte se v nových výrazech. Budete si jistější a dozvíte se něco nového.

Článek

Ještě před dvaceti lety nikdo nevěděl, co znamená googlit, youtuber nebo emodži (emoji) – a dost možná některá tato slova ani neexistovala. Dnes už nikoho nepřekvapí. Ovšem jejich místo neustále atakují další módní výrazy či pojmenování nových činností. Znáte ty následující?

Severský styl hygge prostě letí  

Představte si vzdušně zařízený interiér, kožešiny, pletené přehozy... Na gauči si hoví žena v domácím oblečení, oběma rukama drží hrnek s horkým nápojem, čte si a vedle ní podřimuje pes. Napadne vás: pohodička, nikam nespěchat, jen tak být.

Tak přesně tohle je hlavním obsahem původně dánského stylu zvaného „hygge“ (vyslovuje se hjůga): být ve stavu příjemného blaha, bezpečí, nikam se nehnat, prožívat radost s blízkými. Abyste pochopili nebo na vlastní kůži zažili pocit hygge, nemusíte se nořit do severské mentality. Stačí si odpovědět na otázku, co děláte, když se chcete uvolnit? Jak si navozujete pocit pohody? Máte to? Tak teď to ještě realizovat a jste úplně in!

Foto: topotishka, Shutterstock.com

Hygge spočívá ve slově být, nikoli mítFoto: topotishka, Shutterstock.com

Startup: když máte dobrý nápad

Tomáš Baťa měl při založení svého impéria prostou myšlenku: obout celý svět. Otcové dnešních inovativních podniků – startupů – mívají nápady mnohem propracovanější. Nejčastější oblastí je on-line svět nebo mobilní technologie, ale není to podmínkou. Startup (či start-up) je začínající firma, která sází na neotřelý produkt, službu, proces nebo platformu a má globální nebo alespoň regionální potenciál raketově vyrůst a vytvořit pro zakladatele a investory zajímavou hodnotu.

V praxi to může vypadat takto: dva kamarádi „ajťáci“ chtějí levně cestovat po světě a napadne je, že místo jednotlivých agentur prodávajících letenky by bylo báječné mít jednu stránku poskytující nabídky různých leteckých společností. Naprogramují základ systému a myšlenku nabídnou investorovi. Ten jim za podíl v budoucí firmě poskytne první kapitál, za který najmou další programátory. Za rok je na světě platforma, prostřednictvím které během následujících tří let nakoupí letenky do celého světa tři sta milionů lidí. Jasně, příběh je to skoro pohádkový, ale projektů, které mají tuto ambici, je u nás několik stovek. Ovšem ve světovém měřítku jich uspěje jen pár.

Záhadné prostředí kryptoměn 

Když se řekne „peníze“, všichni si představí bankovky nebo mince. Měna dnes ovšem může být i jen shluk číslic a písmen – pak jde o kryptoměny (je jich více než tisíc). Nejsou raženy ani nijak tisknuty – jsou to virtuální peníze, které jsou vytvářeny i ukládány elektronicky. Většinou mají směnný kurz a tím i danou aktuální hodnotu.

Samotná technologie kryptoměn je zároveň i platební sítí, která umožňuje provádět okamžité platby komukoliv na světě na principu „jeden na jednoho“, tedy napřímo, bez prostředníka nebo banky. Oproti například dolaru nebo euru, které zaštiťují, vydávají a regulují centrální banky, kryptoměny neřídí žádná regulační autorita. Do jisté míry tak nikdo neví, kolik jich máte a co s nimi děláte. První a nejznámější kryptoměnou je bitcoin, mezi rozšířenější patří dále například ethereum, litecoin, ripple nebo stellar.

Foto: ngus Kruklitis, Shutterstock.com

Ne všechna platidla můžete vzít do ruky a „pomazlit“ se s nimi Foto: ngus Kruklitis, Shutterstock.com

Bitcoin: co to vlastně je?

Virtuální měna bitcoin byla vytvořena kolem roku 2009 programátorem Satoši Nakamotem (jde o pseudonym a nikdo neví, kdo se pod ním skrývá). Bitcoiny vznikají neustále na mnoha místech světa, a to těžbou – tak se říká jejich vzniku. Jde o shluk písmen a čísel a výpočty probíhají podle předem definovaných algoritmů. Jejich zpracování probíhá prostřednictvím grafických karet na velmi výkonných počítačích. Stojí to nemalé úvodní prostředky do zařízení, které navíc produkuje teplo (vyžaduje silné chlazení) a je energeticky dost náročné. Česká republika je v produkci bitcoinů jednou z nejaktivnějších na světě (žebříček vede Čína). Jedna z mála jistot je, že konečný počet bitcoinů bude 21 milionů. Teď je vytěženo více než dvě třetiny objemu, což se projevuje i na jeho výrazně kolísající hodnotě.

Láká vás to a chcete bitcoiny získat? Můžete si je směnit za koruny na speciální burze nebo v automatu, nechat si jimi zaplatit anebo se můžete stát „těžařem“ a podílet se na fungování systému, který vás odmění právě bitcoiny.

 Zorientovali jste se v neznámých termínech? 

Reklama

Související témata:
Bitcoin

Načítám