Hlavní obsah

Dopaminové oblékání: Jaké barvy zvednou vaši náladu?

Foto: Deichmann

Foto: Deichmann

Reklama

Úsměv na rtech občas ztuhne i té největší optimistce. A protože podzim je období, které si s lidskou psychikou rádo hraje, naučte se, jak mu odolat. Splín či špatnou náladu zažene dopaminové oblékání. Seznamte se.

Článek

Módním světem koluje teorie, která říká, že barevný outfit dokáže rozveselit vaši mysl. Jak vidíte, stačí si koupit pár výrazných kousků a ušetříte za psychologa. A také si vyzkoušíte, jestli nejste smutné a bez energie proto, že se pořád halíte do černé.

Jasné zářivé odstíny

Letošními kolekcemi nás návrháři chtěli v postpandemické době povzbudit. Však si vzpomeňte na odvážné modely, které představili na přehlídkových molech.

Vyzkoušejte si barevnou terapii na vlastní kůži. Stačí jen pochopit základy dopaminového oblékání. Dopaminu se říká hormon štěstí. Jedná se o druh neurotransmiteru, který je mimo jiné zodpovědný za soustředění či pozornost. Pokud je jeho hladina v těle vysoká, cítíte se šťastní. Jaká barva nesmí v podzimní garderobě chybět?

Červená 

Chtěly byste zůstat celý den v posteli, ale do práce za vás nikdo jiný jít nemůže? Oblečte si červenou barvu, která vám dodá okamžitý přísun energie. V rudém odstínu se navíc budete cítit sebejistě, takže je ideální volbou na všechny důležité schůzky, jednání i rande.

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Makeover (prodává Botovo), 1749 Kč; kabelka Kazar, 2490 Kč Foto: Archiv firem

Modrá 

Zrelaxovat mysl a navodit pocit absolutní svobody. To dokážou odstíny modré. Chcete zklidnit myšlenky a užít si moment přítomného okamžiku? Pak se oblékněte do modré od hlavy až k patě!

Foto: Archiv firem

Zleva: kapitánka Tonak, 1500 Kč; svetr Mango (prodává About You), 929 Kč Foto: Archiv firem

Zelená 

Sice je odjakživa spojovaná s jarem a znovuzrozením, to ale neznamená, že na ni v jiném ročním období zanevřete. Stejně jako modrá, i zelená dokáže vnést do vašeho života trochu klidu a stability.

Foto: Archiv firem

Zleva: cardigan Shein, 431 Kč; šaty Zara, 799 Kč Foto: Archiv firem

Oranžová

Jestliže jste často pod tlakem a žijete ve stresu, zařaďte do svého šatníku oranžovou, která vám pomůže nepříjemné situace překonat, nebo alespoň zmírnit. Pohled na ni vás zavalí vlnou optimismu i radosti.

Vy a oranžová – jde to dohromady? Prozradíme, jak to poznáte. 

Foto: Archiv firem

Zleva: sukně Glamorous (prodává Zalando), 800 Kč; košile Camaieu (prodává Zoot), 768 Kč Foto: Archiv firem

Žlutá 

Dávno není spojená jen s letními dny. Protože žlutá barva dokáže vzbudit stejné emoce, které máte, když svítí slunce, nevzdávejte se jí ani na podzim.

Foto: Archiv firem

Zleva: pulovr Orsay, 899 Kč; lodičky R. Polański (prodává Eobuv), 2181 Kč Foto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám