Hlavní obsah

Nehrajte si na ženu, co doma vše obstará sama! Jak si vymezit více času pro sebe?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Nezařídí, neudělá, nevidí, neslyší. Máte pocit, že toho partner doma nedělá dost? Těchto pět věcí zařídí, že vás začne víc vnímat jako partnerku, nikoliv jako kuchařku, uklízečku a taxikářku!

Článek

Mnoho žen toho v dnešní době má na svých bedrech opravdu dost. Velmi často vydělávají méně než muž, a to navzdory tomu, že jsou na stejném pracovním postu. Ačkoli mají plný úvazek, několik hodin týdně věnují péči o domácnost, k tomu také „emoční péče“ závisí zcela na nich. Kupuje dárky pro kamarády svých dětí, pamatuje si, která sestřenice nesnáší lepek. A to by porazilo i vola!

Sexuoložka Laura Berman z Chicaga na svém blogu popisuje, že takové ženy dělají svým partnerům velkou službu, když se ve všech oblastech ujímají aktivní role. Ale ono chce nechat něco na partnerech i na dětech, koneckonců bez toho nikdy nedospějí. Ale zpět k partnerům: zde je pět věcí, o kterých si zmíněná odbornice myslí, že pomáhají vytvářet více rovnosti ve vztazích.

1. Hledejte pozitiva

Potřebujete, aby se partner víc staral o trávník, sám od sebe konečně natřel kůlnu, opravil digestoř a zašel na nákup? Proč ho to jako nenapadne? Možná, že vás vztek a rozhořčení pohltily natolik, že již přestáváte vidět pozitiva. Zkuste každý večer najít tři věci, které váš muž udělal a které vlastně považujete za samozřejmost. Vynesl odpadky, uložil děti, udělal svačiny… Neznamená to, že nemáte právo ho upozornit na to, že toho dělá méně než vy, jen zjistěte, jaká je opravdu situace. Ať nesklouznete k tomu otřepanému „ty nikdy...“. Povzbudí to vaše odhodlání věci trochu poupravit.

2. Klidně se chlubte

Laura Berman bez ostychu tvrdí, že co se týče emocionální péče, je velkým problémem to, že ji málokdo vnímá. Obecně je těžké si jí všimnout a ocenit. A tak je třeba vytáhnout ji na světlo. A nejen ji. Pokud právě máte za sebou pyžamový večírek pro dceru nebo rodinnou oslavu, dejte to světu vědět! Když tak učiníte, budete ze sebe mít dobrý pocit a kdo ví, třeba někoho inspirujete.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Povedla se vám rodinná party? Pochvalte se před ostatnímiFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

3. Už se přehnaně neangažujte

Odmítněte dělat vše! A neberte to tak, že „on vám pomáhá“. Jasně definujte, co je čí odpovědnost. Nesnášíte, že vždy musíte vybrat dárek své tchyni? Posaďte se se svým partnerem a jasně a klidně mu vysvětlete, že je to na něm. „Viděla jsem v tom malém obchůdku na rohu krásný dárkový set s kosmetikou, možná by stálo se za to sem podívat.“ Věnujte dobrou radu a nechte to být. Partner uspěje, nebo naopak selže, co na tom záleží? Máte nárok na pauzu. Stejně to udělejte s ostatními pracemi, které chcete na protějšek delegovat. Vyčkejte, dokud je opravdu neudělá. Pokud to nevydržíte a opět se stylizujete do (vyčerpané) zachránkyně celé rodiny, protějšek nikdy nebude „donucený“ takové věci řešit.

4. Vytvořte si svůj osobní ženský prostor

Muži mají garáže a půdy, ale co vy? Chicagská sexuoložka podporuje ženy v tom, aby měly svůj koutek, oázu klidu, do které se mohou uchýlit, když potřebují načerpat energii, zklidnit se, meditovat. Stačí kousek prostoru v rohu místnosti, z něhož není vidět na špinavé nádobí, nedodělané zakázky a poházené pastelky. Dejte si tam pohodlné křeslo, nějaké měkké světlo, hebký polštář a aromalampičku. Myšlenkou je vytvořit prostor, který je zcela váš. Zůstaňte tam, kdykoli budete potřebovat přestávku. Samota není sobecká. Je to vaše právo a potřeba.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Vyberte si vůni, která je vám příjemná, a koutek, kde si ji vychutnáteFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

5. Zpříjemněte si běžné denní úkoly

Srovnat prádlo, uvařit, nakrmit psa, zalít kytky, a tak celé dokola. Pravděpodobně máte pocit, že se jedná o bludný kruh, ze kterého vás nikdo neosvobodí. Pravdou je, že jakmile k práci přistupujete s odporem, hněvem a lítostí, váš vztek a podrážení zesílí. Pokuste si dny zpříjemnit! Vařte, co vás baví, po úklidu se něčím odměňte.

Reklama

Související témata:

Načítám