Hlavní obsah

Dress code: Jak se neztrapnit?

Foto: StockLite, Shutterstock.com

Foto: StockLite, Shutterstock.com

Pozvánky s předepsaným dress codem dostává většina z nás jen zřídka, přesto však přijdou chvíle, kdy se vyplatí mít tuhle terminologii oblékání zmáknutou. Přinášíme manuál, který vám ukáže, jak se s tím popasovat.

Článek

Z instrukcí, jak se na konkrétní událost obléknout, má většina lidí strach., přitom je to úplně zbytečné. Naopak je super, že víte, v čem máte vyrazit. Navíc není nic trapnějšího, než když někam nakráčíte a zjistíte, že jste buď vyfiknutí nedostatečně (v angličtině je pro to krásné slovo underdressed), nebo jste to naopak přehnali (overdressed).

1. White tie nebo ultra formal

White tie je nejpřísnější dress code, dejte si proto opravdu záležet a dodržte ho do puntíku! Předepisuje se u nejpřepychovějších akcí a neobejdete se bez honosných večerních šatů (hodí se i vlečka), které sahají až na zem. Doplňte je rukavičkami překrývajícími lokty, lodičkami s uzavřenou špičkou a drobnou společenskou kabelkou.

„Pánové by se měli opravdu hodit do gala a obléknout frak s bílou košilí doplněný vestou a motýlkem – obojí v bílém provedení (proto white). Na nohy patří jednoznačně černé lakýrky,“ říká stylistka Lenka Machková. Podívejte se, jak vypadá white tie ve vrcholném provedení.

2. Black tie nebo formal

S tímto dress codem se můžete setkat při návštěvě důležité společenské akce, různých galavečerů nebo divadla. Ačkoli název možná svádí k tomu, aby dámy vyrazily v černé, mohou se obléknout i do jiné barvy. Jednoznačně by však měly dát přednost večerní toaletě, ovšem neurazí ani koktejlkami – ty však musejí být opravdu kvalitní a sofistikované. „Pozor na to, aby nebyly příliš krátké, měly by sahat minimálně kousek nad kolena. Vyhýbejte se také lesklým silonkám a nezapomeňte na stylové psaníčko,“ radí stylistka.

Nikdy nezapomeňte na drobné (!) psaníčko. A do čeho obléknout partnera? Ani jemu neuvazujte černou kravatu. Vyrazit by měl jedině ve smokingu s bílou košilí a černým motýlkem (proto black tie). V parádním smokingu si šel pro Oscara Leonardo DiCaprio (45). 

Foto: indira's work, Shutterstock.com

Pokud nechcete vypadat hloupě, předepsaný dress code vždy dodržujteFoto: indira's work, Shutterstock.com

3. Creative black tie

Na creative black tie narazíte stejně jako v předchozím případě na důležitých společenských událostech, kde je ovšem oproti klasice upřednostňována nápaditost – například na akcích, které se nějak týkají umění. Perfektní příklady dámské kreativní společenské módy uvidíte často na předávání hudebních cen. Muži mohou vyměnit bílou košili za černou a případně sundat motýlka, ženy sáhnou po výraznějších šatech, které odpovídají jejich stylu nebo posledním módním trendům, vhodné jsou také luxusní večerní kostýmky.

Pozor, i v tomto případě platí opatrnost: žádné ultramini nebo divoké modely. Zachovejte dekorum. Nezapomínejte, že by pravá dáma vždycky měla mít punčochy – k společenským událostem zkrátka patří!

4. Semi formal

Tato verze je mnohem uvolněnější než předchozí. Neuděláte chybu, když zvolíte koktejlky nebo klasické malé černé. „Ani v tomto případě by ale neměly být šaty moc krátké, i zde se držte délky lehce nad kolena,“ dodává stylistka Lenka Machková. A co muži? Ti si vystačí s klasikou v podobě saka a kravaty, přičemž ideální barva je černá nebo tmavěmodrá. V takovém oblečení půjdete nejčastěji do divadla nebo na uvolněnější společenské akce.

5. Dressy casual

S dressy casual se můžete setkat například při firemních večírcích nebo na formálnějších party. Jedná se o volnější neformální oblečení, ale rozhodně to neznamená, že je povoleno vyrazit v džínech a mikině. Stále platí, že musíte působit elegantně a nevšedně. Lze sáhnout nejen po kratších šatech, ale i po zajímavém kostýmku, módní nadšenkyně neudělají chybu v saténovém overalu nebo pouzdrové sukni s originálním vrškem. Pánové mohou vyrazit i v jiné košili než jen v bílé či černé a konečně odložit kravatu – třeba jako Brad Pitt (56) na premiéře filmu Tenkrát v Hollywoodu (2019).

Jak moc se vyznáte v módě? Udělejte si test a hned budete vědět, jak na tom jste.

Reklama

Související témata: