Hlavní obsah
3,3
(45)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Oprašte tradiční drožďovou pomazánku a připravte si ji v lahodné a méně kalorické verzi bez strouhanky. Je výživná a pochutnáte si na ní s chlebem i jiným pečivem.

7 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks cibule
  • 20 g másla
  • 100 g čerstvého droždí
  • 20 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno. Máslo rozehřejte na nepřilnavé pánvi a cibuli restujte dozlatova. Přidejte rozdrobené droždí a míchejte. Ve chvíli, kdy se rozpustí, zahřívejte a promíchávejte ještě 3 minuty.

02.

Prošlehejte mléko s vejci a špetkou soli.

03.

Pánev na chvíli stáhněte z plotny, aby zchladla. Vlijte do ní vaječnou směs a promíchejte, aby se rozpustily případné hrudky. Vraťte na sporák. Teplotu držte na minimu a směs neustála míchejte vařečkou, aby se pomazánka nepřipalovala. Buďte trpěliví a nepospíchejte. Míchejte, dokud pomazánka nezhoustne.

04.

Nakonec dochuťte pepřem, dosolte a vmíchejte najemno pokrájenou petrželku nebo jí namazaný chleba posypte. Může ho jemně „posolit“ i mletou sladkou paprikou. Hotovou pomazánku nechte zchladnout. Skladujte v lednici až čtyři dny.

Související témata:

Načítám