Hlavní obsah

12 domů v 1: Dokonalost, nebo úlet?

Foto: Vitra

Základem VitraHausu jsou klasické domyFoto: Vitra

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úlet architekta, který nemá obdoby – to asi napadne každého, když se poprvé podívá na tento dům. Ale stačí trochu toho zkoumání a zjistíte, že jde vlastně o dvanáct klasických „vesnických“ stavení se sedlovou střechou. Pravda, jen trochu netradičně naskládaných na sebe. A to ještě nevíte, jaká tajemství se skrývají uvnitř!

Článek

Navrhnout krásné bydlení pro krásný nábytek – to bylo zadání, které dostala švýcarská architektonická kancelář Herzog & de Meuron, jež v německém městě Weil am Rhein vytvořila tento dům. Díky jeho velikosti – půdorys zabírá 57 x 54 metrů – se mu říká také kolos. Podívat se do něj může každý.

Foto: Vitra

Štítové stěny jsou celé prosklenéFoto: Vitra

Foto: VitraProstor kolem domu se proměnil v dřevěnou terasuKlasika pojatá trochu jinak

Jednoduchý dům s obdélníkovým půdorysem a šikmou střechou lze pojmout opravdu moderně. Příkladem je tato stavba. Dvanáct domů na první pohled chaoticky naskládaných do pěti pater má na některých místech výšku i dvacet metrů. Ovšem orientace jednotlivých částí není náhodná, jsou otočené tak, aby nabízely co nejlepší výhled do okolní krajiny na přilehlé vinice nebo blízké stavby.

Moderní vzhled dodávají stavbě i netradiční materiály. Lomenice – tedy štítová stěna – je prakticky vždy prosklená. Ostatní zdi dostaly štukový plášť v uhlové barvě. Řád a klasické uspořádání ale nehledejte ani uvnitř. Podlahy v těch nejvyšších podlažích se protínají se stropy v těch nižších. Jako červ se stavbou kroutí schodiště a vytvářejí tady různé klikatice procházející skrz jednotlivá podlaží. Jak sami architekti přiznávají, uvnitř chtěli vytvořit „tajný svět“, tedy prostor plný překvapení. A to se jim povedlo. Snad jen u výmalby a podlah se drželi tradice – interiéry jsou natřené na bílo a podlaha je ze dřeva. Jen tak nejlépe vynikne všechen nábytek.

Foto: Vitra

Interiér je přehlídkou různých stylů i současného designuFoto: Vitra

Foto: VitraProsklená plocha nabízí výhled do okolní krajinyFoto: VitraArchitekti použili bílou malbu a dřevěné podlahyKdo tady bydlí?

VitraHaus, jak se dům oficiálně jmenuje, je plný nábytku od stejnojmenné značky. Ale nebydlí se v něm. Člověk si tady může zušlechťovat a pěstovat svůj vkus a kochat se krásným designem. Jednotlivá „stavení“ slouží jako samostatné showroomy a výstavní prostory. Najdete zde reálně zařízené byty, stejně tak to může vypadat u vás doma nebo kanceláři. Snadno tady načerpáte inspiraci pro zařízení vlastního interiéru, zjistíte, jakému stylu dáváte přednost, vyzkoušíte si vystavený nábytek a předměty a přímo na místě si vybrané produkty můžete objednat nebo zakoupit. V barevné laboratoři vám poradí, jak vymalovat, aby vše ladilo ke zvolenému nábytku.

Hledáte inspiraci pro své budoucí bydlení a nemůžete se rozhodnout mezi klasikou či modernou? Jak vidíte, oba styly lze vzájemně kombinovat. I když na první pohled si to myslí jen málokdo.

Reklama

Související témata:

Načítám