Hlavní obsah

V bytě využili každé místo. Inspirací byly cesty karavanem

Foto: Tomáš Mach

Foto: Tomáš Mach

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt mladého páru je plný přírodních materiálů a nábytku vyrobeného na míru. V prostoru najdete i krásné foukané lustry. Inspirací při zařizování jim byly i jejich cesty karavanem.

Článek

Do bytu s dispozicí 3+kk, který se nachází v novostavbě v pražském Hloubětíně, se Alena a Pavel stěhovali z menšího pronajatého bytu. „Lokalitu jsme trochu znali, několik let jsme bydleli v jiné části Prahy 9 a chodili jsme tudy na procházky podél Rokytky. Na projektu se nám líbily v první řadě půdorysy bytů, které se nám zdály praktické – ani malé, ani velké, prostě akorát. Navíc je to blízko do přírody a na cyklostezku,“ říká pan Pavel.

Rozhovory s designérkou

Majitelé rádi cestují karavanem, což je naučilo využít každé místo a přemýšlet nad uspořádáním prostoru a vnitřního vybavení. Paní domu od počátku věděla, že na návrh kuchyně s obývacím pokojem bude chtít designérku. „Vzhledem k půdorysu jsme do projektu přidali i předsíň. Je to menší místnost, z níž vedou patery dveře, a nevěděli jsme, jak ji efektivně využít. V průběhu realizace jsme pak přidali i vybavení koupelny,“ popisuje paní Alena.

Spolupráce s designérkou Soňou Markovou začala v době řešení klientských požadavků a změn. „Hodně jsme mluvili o tom, jaké jsou naše zvyky, např. jak často vaříme, kde snídáme, co děláme, když přijdeme domů z práce, jak často máme návštěvy, co nás baví. Hlavním cílem bylo, aby se místnosti přizpůsobily nám, ne my jim,“ říká paní Alena.

Foto: Tomáš Mach

V obývací části je konferenční stolek s vysouvacím mechanismem. Na míru ho vyrobil truhlář Petr JuhásFoto: Tomáš Mach

Přírodní materiály

Majitelé chtěli maximálně využít přírodní materiály jako dřevo, kámen, kov a sklo. Oba mají zálibu v ruční výrobě, paní Alena se sama věnuje řezbářství, takže je zajímá i jejich tradiční zpracování. Standardní plovoucí podlahu tak nahradila masivní dřevěná z olejovaného dubu a v prostoru zaujmou i ručně foukané lustry od umělecké sklářky Kateřiny Lubovské Smolíkové.

S kuchyní si vyhráli

Nejvíce času strávili u řešení kuchyňské linky, pro kterou designérka navrhla několik variant. Při rozkreslování si vyžádala i rozměry spotřebičů, hrnců a doplňků, které majitelé běžně používají. Díky tomu stvořili dokonale praktickou kuchyni, která majitelku překvapuje vzdušností a zároveň množstvím věcí, které se do ní vejdou: „Vše je velmi intuitivní. Například když vytahuji nádobí z myčky, v podstatě se nemusím hnout z místa, všechno je po ruce.“

Kuchyňská linka má dvířka z dýhované desky a korpusy kvůli praktičnosti z lamina. Pracovní deska a obklad jsou z černé žuly v dekoru antik, který není leštěný a vypadá autentičtěji. „Materiály a barvy linky jsme použili i na zařízení obývací části a světlý dekor pak na skříňkách a zařízení předsíně a koupelny, čímž jsme všechny místnosti propojili,“ vysvětluje designérka.

Foto: Tomáš Mach

Pracovní deska a obklad jsou z černé žuly v dekoru antik. V kuchyni použili designové skryté zásuvky s posuvnými kryty, umístěné jsou na speciální liště pod horními skříňkami i na ostrůvkuFoto: Tomáš Mach

Nábytek na míru

Veškerý nábytek kromě jídelního stolu a židlí je vyrobený na míru. Zaujme například obývací stěna, která decentně vyplnila výklenek, a zároveň poskytla dostatek prostoru pro schování či vystavení knih, suvenýrů a uměleckých předmětů. „Chtěla jsem, aby jako by obeplula roh a přetekla na stěnu vedle vchodu na lodžii, kde se stane barovou skříňkou,“ popisuje Soňa Marková.

Vyklápěcí stolek pak navrhla jako spojení kávového (vyššího) a konferenčního (nižšího) stolku, neboť ho majitelé využívají nejen na odkládání věcí, ale občas u něj i něco zakousnou. „Technické zpracování bylo obtížné a několikrát se měnilo, nakonec truhlář použil a upravil pant pro rozkládací jídelní stoly,“ říká designérka.

Foto: Tomáš Mach

Na kuchyňském ostrůvku jsou ze strany ke stolu dvě USB zásuvkyFoto: Tomáš Mach

Vizitka designérky

Soňa Marková pracuje pod značkou S4U Interier Design Studio. Specializuje se na návrhy a rekonstrukce bytů a domů v Praze a okolí a poskytuje poradenství v oblasti interiérových řešení, barev a stylů. Pro projekty zpracovává půdorysné a 3D řešení i barevně-stylový koncept. Navrhuje nábytek na míru, nebo u dodavatelů vyhledává vhodné zařizovací předměty. Více na www.s4udesign.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám