Hlavní obsah

Návštěva: Panelák vyměnili za rodinný dům!

Foto: Jaroslav Kvíz

Autorské malby dodaly interiéru punc originalityFoto: Jaroslav Kvíz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlet se dvěma dětmi v dvoupokojovém bytě je těžké. Bydlet s nimi na panelákovém sídlišti je ještě těžší. Proto se rodina rozhodla přestěhovat se do rodinného domu. Atypický pozemek ve svahu si vyžádal pomoc architekta. Zařizování si chtěli majitelé užít sami, ale už u schodů to vzdali a obrátili se na profesionály. Koukněte se, zda to byl dobrý nápad!

Článek

Majitelé věděli poměrně přesně, že v domě chtějí spíš teplé barvy a dřevo než chladný kov. Ale najednou zjistili, jak je těžké odstíny správně zkombinovat, vybrat ten nejlepší nábytek a podobně. Proto se rozhodli povolat na pomoc odborníka.

Foto: Jaroslav Kvíz

Kuchyň si majitelé vybrali sami, zbytek propojeného prostoru přenechali studiuFoto: Jaroslav Kvíz

Neobvyklá dispozice ve svahu může za to, že ústředním prvkem tohoto domu je schodiště vyrobené z ořechového dřeva. Z něj se vchází do ložnice, dvou dětských pokojů i obýváku propojeného s jídelnou a kuchyní. Aby vše dohromady ladilo, také podlahy jsou v dekoru dřeva. Ostatní nábytek – s výjimkou jídelního stolu a židlí – pak designérky zvolily v jemné pistáciové barvě. Platí totiž, že dva typy dřeva jsou v jednom bytě či domě zpravidla tak akorát. A zde už mají zastoupení na schodišti a v podlahách. Aby však interiér v hnědobílé kombinaci nevypadal příliš fádně, ozvláštnila ho Halka Freidingerová ze Studia In2, které místnosti zařizovalo, výraznými autorskými malbami.

Foto: Jaroslav Kvíz

Rodina se ráda schází u velkého jídelního stoluFoto: Jaroslav Kvíz

Místo obýváku se rodina schází u stolu

Co je malé, to je hezké – toto pořekadlo platí i na společenskou část domu, tedy propojený obývací pokoj s jídelnou a kuchyní. Oproti zvyklostem zde ale není obývací část ta největší. Pokoj, částečně ukrytý za příčkou s krbem, tvoří poměrně velká rohová pohovka, kterou doplňují lakované skříňky, stojací i závěsné. Vzniklo tu tak nezbytné pohodlí k večernímu sledování televize a odpočinku, hlavně pro rodiče.

Foto: Jaroslav Kvíz

Motiv květů na stěnách vychází z dekoru čalouněných židlíFoto: Jaroslav Kvíz

Dcera má televizi ve svém pokoji a bývá tedy tam, syn už zpravidla spí. A když se schází všichni pohromadě, většinou je to u velkého jídelního stolu uprostřed patra.

Foto: Jaroslav Kvíz

Obývací pokoj vyplnila pohodlná pohovkaFoto: Jaroslav Kvíz

Ke stolu se vejde šest lidí a tvoří přirozený přechod mezi obývací a kuchyňskou částí. Barevně ladí s kuchyňskou linkou, která je právě kombinací bílého lesku a dezénu dřeva. Majitelé ji vybírali sami, a ovlivnili tak ráz celého prostoru, s nímž se pak musely designérky vyrovnat.

Foto: Jaroslav Kvíz

Čelo postele lze jedním pohybem změnit z podpěry zad na odkládací plochuFoto: Jaroslav Kvíz

Celý dům pak sjednocuje nejen stejná podlaha, ale především zajímavé zdobené stěny. „Jde o originální výmalbu. Oproti běžným typovým tapetám nám nabídla větší prostor sladit vše do posledního detailu. Proto například detailní vzor vyplňující velký motiv květů vychází z dekoru čalounění sedácích jídelních židlí,“ říká autorka maleb Halka Freidingerová.

Foto: Jaroslav Kvíz

Pokoj tříletého syna je laděn do modré barvyFoto: Jaroslav Kvíz

Syn jásal, dcera rozhodovala

Zatímco nábytek v obývacím pokoji je zpravidla vyrobený na míru, do ložnice si majitelé vybrali ze standardní nabídky obchodů.

Za velkými posuvnými dveřmi se totiž skrývá šatna, kterou si majitelé zařídili tak aby ukryla vše potřebné. Pořizovalo se tak jen lůžko s nočními stolky a velmi zajímavým čelem. Je potažené látkou, kterou navrhlo a dodalo Studio In2 a navíc skládací. Stačí tak jeden jednoduchý pohyb, aby se z odkládací plochy stala příjemná podpěra zad například při čtení.

Foto: Jaroslav Kvíz

Vestavná skříň má ve spodní části otevřené police na hračkyFoto: Jaroslav Kvíz

Jednoduché bylo zařídit i pokoj syna. Ve třech letech do toho ještě moc nemluvil. Do výklenku se vešla velká vestavná skříň. Designérky u ní nechaly spodní část otevřenou, pouze s policemi na hračky. I malé dítě se tak může učit uklízet si své věci. Zbytek zařízení tvoří postel a nízké skříňky, z nichž jedna slouží i jako provizorní stůl na kreslení a hraní.

Foto: Jaroslav Kvíz

K pokoji dcery také přísluší samostatná šatnaFoto: Jaroslav Kvíz

Foto: Jaroslav Kvíz

Pracovní stůl doplňují uzavřené skříňky a kontejnery nejen na učeníFoto: Jaroslav Kvíz

To jeho o deset let starší sestra už chtěla do svého budoucího bydlení mluvit více. I k jejímu pokoji patří šatna, proto úložných prostoru „na parádu“ má k dispozici dost. V místnosti pak zbylo místo a pracovní stůl s vysouvací zásuvkou na externí klávesnici a doplněný kontejnery se skříňkami na učebnice a podobné věci. Na přání dívky sem přišlo rozkládací lůžko, aby zde mohly čas od času přespávat kamarádky. Navíc velká postel nabízí dostatek pohodlí, kdyby si sem chtěla vzít počítač a učení. Dnešní děti už s ním u stolu totiž často nesedí.

Foto: Jaroslav Kvíz

Lůžko v dívčím pokoji je rozkládacíFoto: Jaroslav Kvíz

Baví vás prohlížet si hezké domy? Pak zde najdete další: Řadový dům pro rozběhanou rodinu, Dům, kde zdi nahradily skříně nebo Dům, kde není jediný práh.

A která z místností se nejvíc líbí vám? Nebo byste chtěli rovnou vlastnit celý dům?

Reklama

Související témata:

Načítám