Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Co z dýně? Třeba dýňové lasagne. Zkuste tento recept i vy.

15 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Lasagne
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks dýně
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 400 g mozzarelly
    7
  • 250 g lasagní
    1
    3
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 špetka kari koření
  • 1 špetka mleté kurkumy
  • 1 špetka chilli
  • 1 snítka čerstvého koriandru
  • 1 lžička medu
Bílá omáčka
  • 600 ml plnotučného mléka
    7
  • 50 g másla
    7
  • 40 g hladké mouky
    1
  • 1 špetka muškátového oříšku
    8
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 100 g parmazánu
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno, dýni očistěte, zbavte semínek a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozpalte olej, osmahněte na něm cibuli, přidejte dýni a nechte ji pomalu opékat. Po pár minutách dodejte do pánve rajčata, nasekaný rozmarýn, špetku kari, kurkumy, koriandru i trochu medu.

02.

Směs nechte probublávat a mezitím si připravte bílou omáčku. U té stačí v hrnci zpěnit máslo, usmažit zlehka mouku a zalít mlékem. Když začne houstnout, dochuťte ji muškátovým oříškem, solí, pepřem a parmezánem.

03.

A teď už jen navrstvit! Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do pekáčku dejte vrstvu lasagní, pokryjte ji dýňovou směsí, bílou omáčkou a opět vrstvou lasagní. Vše opakujte, dokud máte suroviny. Poslední vrstvy jsou lasagne a plátky mozzarelly. Pečte asi 25 až 30 minut.

Víte, že z dýně hokkaido můžete vykouzlit i jednoduchou pomazánku?

Související témata:

Načítám