Hlavní obsah

Dýňové rizoto s krevetami, šalvějí a vínem

Hodnocení:
(77)
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Na dýňovou polévku nám sice nikdo nesmí sáhnout, ale přece jen občas uděláme výjimku a připravíme z dýně i jinou dobrotu. Ve videu najdete návod, jak na naše oblíbené krémové rizoto se šalvějí a krevetami, které polévce tedy silně konkuruje!

Ingredience pro:
4 porce
Na rizoto:
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 dýně hokkaido
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 1 hrnek rýže arborio
  • sůl
  • šalvěj
  • pepř
  • 1 hrst parmezánu
  • 1 lžíce másla
Na krevety (lze vynechat):
  • 225 g loupaných krevet
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Dýni rozpulte, lžící z ní vydlabejte semínka a pokrájejte ji na kousky. Jednu velkou cibuli pokrájejte najemno a nechte zesklovatět na olivovém oleji. Pro pikantnější chuť můžete v této fázi přidat i trochu chilli.

Krok 2: Do hrnce přidejte dýni a ještě asi 5 minut restujte, aby trochu změkla. Zasypejte rýží a nasekaným česnekem, pořádně promíchejte a zalijte vínem. Přidejte šalvěj (pokud nemáte, fajn je i tymián nebo rozmarýn) a povařte, aby se víno trochu odpařilo. Zalijte vodou či vývarem, podle toho osolte a za občasného míchání vařte pod pokličkou asi 20 minut doměkka.

Krok 3: Mezitím si připravte krevety. Tento krok můžete i úplně vynechat nebo je vyměnit za jemné krůtí či kuřecí maso. Na troše oleje s nasekanou chilli papričkou (nebo chilli vločkami) zprudka orestujte oloupané krevety, aby zrůžověly a opekly se. Přidejte i najemno nasekaný česnek, osolte a opepřete a případně ještě zakápněte olejem.

Krok 4: Rizoto zjemněte máslem, dochuťte citronovou šťávou a čerstvě mletým pepřem a vmíchejte sýr. Podávejte spolu s krevetami.

Máte rádi krémová rizota v italském stylu, nebo preferujete českou sypkou verzi?

ynezorPumanzeSaNyknalC