Hlavní obsah

Na dýňovou polévku nám sice nikdo nesmí sáhnout, ale přece jen občas uděláme výjimku a připravíme z dýně i jinou dobrotu. Ve videu najdete návod, jak na naše oblíbené krémové rizoto se šalvějí a krevetami, které polévce tedy silně konkuruje!

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Rizoto
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks dýně
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
    12
  • 1 hrnek rýže arborio
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 hrst parmazánu
    7
  • 1 lžíce másla
    7
Krevety (lze vynechat)
  • 225 g krevet
    2
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Dýni rozpulte, lžící z ní vydlabejte semínka a pokrájejte ji na kousky. Jednu velkou cibuli pokrájejte najemno a nechte zesklovatět na olivovém oleji. Pro pikantnější chuť můžete v této fázi přidat i trochu chilli.

02.

Do hrnce přidejte dýni a ještě asi 5 minut restujte, aby trochu změkla. Zasypejte rýží a nasekaným česnekem, pořádně promíchejte a zalijte vínem. Přidejte šalvěj (pokud nemáte, fajn je i tymián nebo rozmarýn) a povařte, aby se víno trochu odpařilo. Zalijte vodou či vývarem, podle toho osolte a za občasného míchání vařte pod pokličkou asi 20 minut doměkka.

03.

Mezitím si připravte krevety. Tento krok můžete i úplně vynechat nebo je vyměnit za jemné krůtí či kuřecí maso. Na troše oleje s nasekanou chilli papričkou (nebo chilli vločkami) zprudka orestujte oloupané krevety, aby zrůžověly a opekly se. Přidejte i najemno nasekaný česnek, osolte a opepřete a případně ještě zakápněte olejem.

04.

Rizoto zjemněte máslem, dochuťte citronovou šťávou a čerstvě mletým pepřem a vmíchejte sýr. Podávejte spolu s krevetami.

Máte rádi krémová rizota v italském stylu, nebo preferujete českou sypkou verzi?

Načítám