Hlavní obsah

Špagety s dýňovo-sýrovou omáčkou a slaninou

Hodnocení:
(53)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Dýni sice máme spojenou spíše s podzimem, ale proč se omezit jen na obligátní říjnovou polévku, když z ní můžeme vařit po celou zimu? Zkuste ji tentokrát v krémové omáčce na špagety. Se sýrem a česnekem je totiž skvostná!

Ingredience pro:
5 porcí
  • 1 dýně hokkaido
  • sůl
  • pepř
  • 6 stroužků česneku
  • 180 ml smetany
  • chilli
  • 100 g strouhaného sýru
  • 60 g anglické slaniny
  • 400 g těstovin
  • hladkolistá petržel
Článek

Postup:

Krok 1: Z dýně odstraňte semínka, pokrájejte na kousky (hokkaido není třeba loupat), dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte vodou, pořádně osolte a opepřete a při 200 °C upečte doměkka.

Krok 2: Dýni přemístěte spolu s prolisovaným česnekem, smetanou a špetkou chilli (jestli nemáte rádi pálivé, dejte jen trochu muškátového oříšku) do mixéru a rozmixujte dohladka. Podle potřeby zřeďte trochou horké vody. Na závěr vmíchejte najemno nastrouhaný sýr – goudu, ementál nebo třeba parmezán – a dochuťte další solí a čerstvě mletým pepřem.

Krok 3: Slaninu pokrájejte na proužky nebo kostičky, na pánvi nasucho opražte a vmíchejte do omáčky.

Krok 4: Podávejte s oblíbenými těstovinami a posypané nasekanou petrželí.

Tip: Dýni vybírejte spíš menší, moje vážila 1600 g a omáčky bylo spousta!

Polévka je klasika, co dalšího ale vaříte z dýně? Krásně oranžové noky, sladký dort nebo snad kořeněný závin?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama