Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Dýni sice máme spojenou spíše s podzimem, ale proč se omezit jen na obligátní říjnovou polévku? Zkuste ji tentokrát v krémové omáčce na špagety. Se sýrem a česnekem je totiž skvostná!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 1 ks dýně
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 6 stroužků česneku
  • 180 ml smetany
    7
  • 1 špetka chilli
  • 100 g sýra
    7
  • 60 g anglické slaniny
  • 400 g těstovin
    1
    3
  • 1 hrst listové petržele
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup:

01.

Z dýně odstraňte semínka, pokrájejte na kousky (hokaido není třeba loupat), dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte vodou, pořádně osolte a opepřete a při 200 °C upečte doměkka.

02.

Dýni přemístěte spolu s prolisovaným česnekem, smetanou a špetkou chilli (jestli nemáte rádi pálivé, dejte jen trochu muškátového oříšku) do mixéru a rozmixujte dohladka. Podle potřeby zřeďte trochou horké vody. Na závěr vmíchejte najemno nastrouhaný sýr – goudu, ementál nebo třeba parmazán – a dochuťte další solí a čerstvě mletým pepřem.

03.

Slaninu pokrájejte na proužky nebo kostičky, na pánvi nasucho opražte a vmíchejte do omáčky.

04.

Podávejte s oblíbenými těstovinami a posypané nasekanou petrželí.

Tip: Dýni vybírejte spíš menší, moje vážila 1 600 g a omáčky bylo spousta!

Polévka je klasika, co dalšího ale vaříte z dýně? Krásně oranžové noky, sladký dort nebo snad kořeněný závin?

Načítám