Článek
Postup:
Krok 1: Z dýně odstraňte semínka, pokrájejte na kousky (hokkaido není třeba loupat), dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte vodou, pořádně osolte a opepřete a při 200 °C upečte doměkka.
Krok 2: Dýni přemístěte spolu s prolisovaným česnekem, smetanou a špetkou chilli (jestli nemáte rádi pálivé, dejte jen trochu muškátového oříšku) do mixéru a rozmixujte dohladka. Podle potřeby zřeďte trochou horké vody. Na závěr vmíchejte najemno nastrouhaný sýr – goudu, ementál nebo třeba parmezán – a dochuťte další solí a čerstvě mletým pepřem.
Krok 3: Slaninu pokrájejte na proužky nebo kostičky, na pánvi nasucho opražte a vmíchejte do omáčky.
Krok 4: Podávejte s oblíbenými těstovinami a posypané nasekanou petrželí.
Tip: Dýni vybírejte spíš menší, moje vážila 1600 g a omáčky bylo spousta!
Polévka je klasika, co dalšího ale vaříte z dýně? Krásně oranžové noky, sladký dort nebo snad kořeněný závin?