Hlavní obsah

Elegantní jednohubky: Bezlepkové pohankové bliny

Hodnocení:
(34)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Máte chuť na trochu luxusu? Připravte si na Silvestra bliny s uzenou rybou. Díky pohankové mouce mají příjemně zemitou chuť a navíc jsou bezlepkové.

Ingredience pro:
50 kusů
Na lívanečky
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru moučka
  • 1 lžička instantního droždí
  • 200 g pohankové mouky
  • sůl
  • 1 vejce
  • řepkový olej
K podávání
  • zakysaná smetana
  • uzený losos
  • rybí jikry
  • kopr
  • ředkvička
  • křepelčí vejce
Článek

Postup

Krok 1: Cukr a droždí rozpusťte v teplém mléce. Z bílku ušlehejte tuhý sníh. Mouku smíchejte se solí, žloutkem a připraveným mlékem a opatrně vmíchejte bílkový sníh. Přikryjte utěrkou a dejte asi na 20 minut kynout na teplé místo (dobře poslouží třeba lehce vyhřátá a vypnutá trouba).

Krok 2: Mezitím si pokrájejte rybu (výborná je i máslová), kopr a ředkvičky. Já jsem plátky ředkviček ještě na 15 minut naložila do 1/3 hrnku octa se lžičkou soli a 2 lžičkami cukru – krásně změknou a díky octu bliny pěkně osvěží.

Krok 3: Z těsta pak na olejem nebo máslem potřené pánvi pečte malé lívanečky – na každý vám stačí vrchovatá lžička těsta, kterou jen lehce rozetřete. Hotové bliny (teplé či studené) obložte kysanou smetanou, rybou, jikrami či kaviárem, ředkvičkami a koprem nebo třeba vařeným křepelčím vajíčkem. Nejlepší jsou samozřejmě s kvalitním sektem a vodkou.

Tip: Pro ještě nadýchanější lívanečky nahraďte polovinu pohankové mouky klasickou hladkou pšeničnou.

Co připravujete, když chcete hostům nabídnout „něco lepšího“ (nebo alespoň pocit, že to mají)?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.