Hlavní obsah

Elegantní jednohubky: Bezlepkové pohankové bliny

Hodnocení:
(19)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Máte chuť na trochu luxusu? Připravte si na Silvestra bliny s uzenou rybou. Díky pohankové mouce mají příjemně zemitou chuť a navíc jsou bezlepkové.

Ingredience pro:
50 kusů
Na lívanečky
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru moučka
  • 1 lžička instantního droždí
  • 200 g pohankové mouky
  • sůl
  • 1 vejce
  • řepkový olej
K podávání
  • zakysaná smetana
  • uzený losos
  • rybí jikry
  • kopr
  • ředkvička
  • křepelčí vejce
Článek

Postup

Krok 1: Cukr a droždí rozpusťte v teplém mléce. Z bílku ušlehejte tuhý sníh. Mouku smíchejte se solí, žloutkem a připraveným mlékem a opatrně vmíchejte bílkový sníh. Přikryjte utěrkou a dejte asi na 20 minut kynout na teplé místo (dobře poslouží třeba lehce vyhřátá a vypnutá trouba).

Krok 2: Mezitím si pokrájejte rybu (výborná je i máslová), kopr a ředkvičky. Já jsem plátky ředkviček ještě na 15 minut naložila do 1/3 hrnku octa se lžičkou soli a 2 lžičkami cukru – krásně změknou a díky octu bliny pěkně osvěží.

Krok 3: Z těsta pak na olejem nebo máslem potřené pánvi pečte malé lívanečky – na každý vám stačí vrchovatá lžička těsta, kterou jen lehce rozetřete. Hotové bliny (teplé či studené) obložte kysanou smetanou, rybou, jikrami či kaviárem, ředkvičkami a koprem nebo třeba vařeným křepelčím vajíčkem. Nejlepší jsou samozřejmě s kvalitním sektem a vodkou.

Tip: Pro ještě nadýchanější lívanečky nahraďte polovinu pohankové mouky klasickou hladkou pšeničnou.

Co připravujete, když chcete hostům nabídnout „něco lepšího“ (nebo alespoň pocit, že to mají)?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama