Hlavní obsah

Epidemie nespavosti: Chcete, aby se vám lépe usínalo?

Foto: Profimedia

S nedostatečným spánkem v dnešní době bojuje šest lidí z deseti. To už není zanedbatelné číslo!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemůžete usnout, budíte se uprostřed noci a druhý den jste vyčerpaní k smrti? Nejste sami! Podle odborníků se totiž lidé potýkají s epidemií nespavosti!

Článek

Podle nedávného průzkumu trpí šest lidí z deseti nedostatkem spánku. Vědci z Oxfordské univerzity zase zjistili, že lidé dnes spí v průměru o jednu až dvě hodiny méně než lidé před šedesáti lety! Výsledek? Tato spánková deprivace má neblahý vliv na lidské zdraví a je spojována s obezitou, s nemocemi srdce, cukrovkou a podobně.

Kolik spánku je potřeba?

Každý je samozřejmě trochu jiný, tudíž je nejlepší vypozorovat sám na sobě, po kolika hodinách spánku se druhý den cítíte svěže. Nicméně obecně platí následující:

  • Miminka potřebují 17 hodin spánku denně
  • Větší děti si vystačí s deseti hodinami spánku denně
  • Teenageři by měli spát devět hodin denně
  • Dospělí potřebují sedm až osm hodin spánku denně

Když se spánek nedaří

Pokud patříte k těm, kteří mají se spánkem problémy, pomohou vám následující rady.

Dodržujte režim – Každý v sobě má jakési vnitřní biologické hodiny, které je potřeba správně nastavit. Pak bude vaše tělo ve správný čas připraveno bdít a spát. Proto choďte každý den zhruba ve stejnou dobu spát a také ve stejném čase vstávejte. Vaše tělo si na tento režim zvykne a bude ho po čase samo vyžadovat. A žádné výjimky!

„I když třeba jeden den ponocujete, nesmíte druhý den spát až do oběda. Pokud totiž vstanete v poledne, vaše tělo bude připraveno déle bdít, a večer z toho máte nespavost,“ říká britský spánkový specialista Guy Meadows.

Foto: Profimedia

Pokud chcete dobře usínat, rozhodně si v posteli nečtěte na PC nebo na čtečkách... Zvolte raději tradiční knihu!Foto: Profimedia

Žádné modré světlo –Jakékoli světlo potlačuje schopnost těla produkovat hormon melatonin, který snižuje krevní tlak a hladinu glukózy, což pomáhá tělu usnout. Nejhorší je pak takzvané modré světlo, které vyzařuje například z telefonů, počítačových monitorů, televize a podobně. Pokud jste zvyklí si před spaním číst, volte klasické tištěné knihy. Je totiž dokázáno, že ti, co čtou na elektronických čtečkách, hůře a pomaleji usínají.

Zchlaďte se– Jedním z mechanismů, díky nimž se tělu daří usnout, je snižování tělesné teploty. Proto je ideální teplota v ložnici nespavců 16 nebo 17 stupňů Celsia. Vyložený nerozum je pak dopřát si před spaním horkou vanu. Koupel by měla proběhnout alespoň 90 minut před tím, než si jdete lehnout, a voda by měla být teplá, nikoli horká.

Večeře v pět – Jídlo těsně před usnutím je velkou chybou. Proč byste měli svému tělu dodávat palivo, když se chystáte jít spát? Poslední jídlo dne by se mělo ideálně odehrát kolem páté odpoledne, pokud to není možné, tak alespoň tři hodiny před tím, než jdete spát.

Foto: Profimedia

Koupel či sprchu si dopřejte 90 minut před odchodem do ložnice. Voda by měla být teplá, nikoli horkáFoto: Profimedia

Ještě pár triků

Je toho samozřejmě víc, co můžete pro dobré spaní udělat. Například následující:

  • Když se v noci vzbudíte, nedívejte se, kolik je hodin, a nepočítejte, kolik času vám zbývá do budíku. Jen se tak budete stresovat.
  • Dbejte na to, aby vaše matrace nebyla příliš stará. Platí pro ni pravidlo sedmi let. Během těch totiž člověk stráví v posteli zhruba 20 tisíc hodin, takže jakákoli matrace starší sedmi let je už opotřebovaná a je třeba ji vyměnit za novou.
  • Pro zklidnění zkuste dýchací techniku známou jako 4-7-8 metoda. Spočívá v tom, že se nadechujete a počítáte do čtyř, pak dech zadržíte a počítáte do sedmi a pak hlasitě vydechujete a počítáte do osmi. Nejenže vás zklidní, ale budete se soustředit na dýchání, nikoli na starosti, což je také velmi cenné.

Není důležité se jen dobře vyspat, musíte se i dobře probudit a nastartovat se na den. Proto si okamžitě po probuzení dopřejte denní světlo. Během třiceti až pětačtyřiceti minut se nasnídejte. A nepoužívejte budík s velmi hlasitým a drsným zvukem, buďte se spíš příjemnou hudbou, vrněním a podobně.

Jak jste na tom se spánkem vy?

Reklama

Načítám