Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Podobně jako se na Velikonoce pečou ze sladkého kynutého pečiva jidášky, na Mikuláše se v minulosti pekly figurky – páni nebo také pajtáši. Často se dávají jako nadílka dětem, u nás se jedí ke snídani 5. prosince.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Těsto
  • 300 g hladké mouky
    1
  • 300 g polohrubé mouky
    1
  • 7 g sušeného droždí
  • 70 g cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 2 ks vejce
    3
  • 200 ml mléka
    7
  • 100 g másla
    7
  • 20 ml tuzemského rumu
  • 1 hrst hladké mouky na podsypávání
    1
Na ozdobu a potření
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 ks žloutků
    3
  • 2 lžíce mléka
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Pečivo symbolizuje hojnost – kynuté těsto nabírá objem, což se v lidové kultuře spojovalo s blahobytem.

Postup

01.

V zadělávací míse promíchejte hladkou a polohrubou mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Do mísy přidejte vejce, vlažné mléko, nakrájené povolené máslo a rum. Hnětacím hákem nebo ručně důkladně zadělejte pružné lesklé těsto. Mísu zakryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte těsto kynout přibližně 60 minut.

02.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 12 stejných dílů. Z každého vytvarujte šišku a pomocí nůžek nastřihněte postavičkám hlavičku, ruce i nohy. Ty ještě jednou rozstřihněte a zapleťte.

Postavičky položte na dva plechy s pečicím papírem a nechte je kynout asi 30 minut. Mezitím zapněte troubu na 180 °C a nechte ji rozehřát.

03.

Vykynuté postavičky dozdobte kousky rozinek a těsně před pečením je potřete rozšlehaným žloutkem s troškou mléka. Vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 20 minut dozlatova. Hotové pečivo nechte zchladnout na drátěné mřížce.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 258,9 kJ
Bílkoviny8,03 g
Tuky8,83 g
Sacharidy46,39 g
Sůl0,58 g
SAFA4,07 g
Vláknina1,76 g
Cukry7,85 g

Načítám