Hlavní obsah

Exotický fenomén: Proti padání vlasů, zápachu nohou i na hojení jizev

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Olej z australského čajovníku využívá lidstvo po tisíciletí. Je antiseptický a bojuje s infekcemi a kožními nemocemi. Tím to ale nekončí. Známe dalších osm důvodů, proč si zaslouží čestné místo nejen ve vaší koupelně.

Článek

Tea tree se získává z keřovitého australského stromu (známého také pod latinským názvem Melaleuca alternifolia) a domorodci jej k léčbě kožních abnormalit využívají od nepaměti. Dnes je cennou součástí kosmetických přípravků nejen pro výživu a regeneraci kůže, nehtů a vlasů, ale najdete ho i v produktech pro ženskou intimní hygienu. Zde se samozřejmě užívá v ředěné podobě, protože neředěný může nepříjemně podráždit. Víte, na co všechno můžete tea tree olejíček s velkým úspěchem použít?

1. Padání vlasů

Padají vám vlasy? Nevěšte hlavu a dejte šanci australskému olejíčku. Prokrvuje vlasový folikul (váček), a proto se do kořínku snadněji dostanou látky potřebné pro výživu vlasu.

2. Vši

Dříve než děti přinesou ze školy vši, vsaďte na tea tree. Působí totiž jako účinná přírodní prevence – přirozeně vši odpuzuje. Pár kapek olejíčku buď přidejte do běžného šamponu, nebo je aplikujte přímo do vlasů, nejlépe na kůži za uši. Nebojte se podráždění – na kůži by se malé množství tea tree mělo projevit jen neškodným „očistným pálením“. Pozor ale, aby se nedostal do očí.

Foto: Samo Trebizan, Shutterstock.com

Vši jsou nemilí obyvatelé dětských hlav – bojujte si nimi preventivně pomocí tea treeFoto: Samo Trebizan, Shutterstock.com

3. Lupy

Účinná látka terpinen-4-ol příznivě působí na citlivou a svědivou pokožku hlavy, která často trpí na lupy. Smíchejte jeden díl tea tree a jeden díl nějakého jiného oleje, třeba eukalyptového nebo levandulového. Směs jemně vmasírujte do vlasové pokožky, nechte působit nejméně hodinu a potom umyjte.

4. Úklid

Pro silné dezinfekční účinky a svěží vůni využijete tea tree i při domácích pracích. Je to jednoduché: stačí přidat pár kapek do kýblu vody k saponátu (ale ten být nemusí) a pustit se do úklidu. Abyste ochránili pokožku rukou, vezměte si pro jistotu ochranné rukavice.

Foto: Nikolay Litov, Shutterstock.com

Koupel chodidel s přídavkem tea tree zatočí s nepříjemným zápachemFoto: Nikolay Litov, Shutterstock.com

5. Plísně

Klinicky dokázaná je schopnost čajovníkového olejíčku bojovat s kožními plísněmi – používá se dokonce jako doplněk klasické léčby. Na postižené místo nanášejte jednou až dvakrát denně dvě tři kapky tea tree – až do vymizení příznaků.

6. Proti potu i pachu

Trápí vás nepříjemný zápach chodidel? Důvodem může být přemnožení kvasinek nebo bakterií. Připravte si koupel a kápněte do ní olejíček. Potom nohy vysušte a promastěte krémem, do něhož také přidejte pár kapek vonného čajového zázraku. Natřít ho můžete i do podpaží, kde funguje jako přírodní deodorant.

7. Poranění a jizvy

Léčivý pozdrav od protinožců můžete vyzkoušet třeba i na rozbité koleno. Lokálně neředěný jej lze aplikovat přímo na odřeniny – nejenže inkriminované místo dezinfikuje, ale navíc urychlí hojení i tvorbu strupu a zmenší otok. Jestliže je odřenina rozsáhlejší, nařeďte tea tree ve vlažné vodě a ránu oplachujte. Australský zázrak je účinný i v prevenci jizev: zapracujte pár kapek olejíčku do krému a mažte jím okolí zacelených ran – bojujete tak proti vytvoření nevzhledné jizvy a přispíváte k účinnému hojení.

8. Zubní pasta

Pokud skousnete typické aroma, které nemusí být každému příjemné, můžete tea tree olej využít i pro účinnou ústní hygienu – ničí mikroorganismy, a působí tak protizánětlivě a jako prevence parodontózy. Buď si kupte pastu již s obsahem olejíčku, nebo přímo na pastu naneste jednu kapku a hned čistěte.

Máte s tea tree nějaké zkušenosti? Pomohl vám?

Reklama

Související témata:

Načítám