Hlavní obsah

Fatayer: Libanonské špenátové šátečky

Hodnocení:
(63)
Foto: Stream.cz
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Málokdo si asi představí konkrétní recept z libanonské kuchyně. Je pro nás přece jen trochu vzdálená. Šéfkuchař Marek Fichtner ale vařil ve všech koutech světa a s libanonskou kuchyní má spojeny především špenátové šátečky fatayer. Jsou jednoduché a můžete si je zkusit připravit i doma.

Ingredience pro:
4 porce
Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml teplé vody
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 1 balení sušeného droždí
  • sůl
Na náplň
  • 500 g čerstvého listového špenátu
  • 50 ml panenského olivového oleje
  • 2 cibule
  • 3 soudková rajčata
  • 1 lžíce koření sumac
  • 1 hrst piniových oříšků
  • 1 citron
  • 1 špetka mleté červené papriky
  • sušené chilli
Článek

Postup:

Krok 1: Smíchejte všechny ingredience na těsto a nechte cca 25 minut kynout.

Krok 2: Než těsto vykyne, připravte si náplň. Čerstvé špenátové listy opláchněte a nechte okapat. Na pánvi s olejem osmažte nakrájenou cibuli, přidejte špenátové listy a nadrobno  pokrájená rajčata. Osolte a přiklopte pokličkou. Krátce poduste a nechce vychladnout.

Krok 3: Do vychladlého špenátu zamíchejte koření sumac, na sucho orestované piniové oříšky, citronovou šťávu a špetku papriky a chilli.

Krok 4: Vykynuté těsto vyválejte na plát. Vykrájejte skleničkou nebo vykrajovátkem kolečka a rozdělte na ně náplň. 

Krok 5: Okraje spojte a vytvořte šátečky. Pečte na plechu při 180 stupních asi 20 minut.

Jestli si stále nejste jisti, jak na to, podívejte se na video návod v Atlasu chutí Stream.cz!

ynezorPumanzeSaNyknalC