Hlavní obsah

Filmové masky: Z krásek a krasavců v ošklivce a ošklivky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Filmové maskérky a maskéři mnohdy dokážou nemožné. Z krásných herců a hereček většinou dělají ještě krásnější. I když někdy mají přesně opačný úkol – namaskovat jindy pohledné aktéry jako příšerky, zoufalé ženy či jako oplzlé chlapíky.

Článek

Kostýmy a masky k filmovému světu patří. Umožňují maskérkám kouzlit a hercům a herečkám se převtělovat do nejrůznějších charakterů. V těchto případech se z hezkých lidí na filmovém plátně stala nepříliš oslňující individua.

Naomi Grossman (45) 

Americká herečka, scenáristka a producentka sice není typická katalogová kráska, ale rozhodně je na ní něco zajímavého. Vždyť i taková Brigitte Bardot (86) byla ve své době s mezerou mezi zuby sexsymbolem. Když si ale Naomi Grossman vzaly do parády maskérky kvůli roli Pepper v seriálu American Horror Story v sérii Asylum (2012), byla k nepoznání. Její postava trpěla těžkou vývojovou poruchou projevující se předčasným ukončením růstu mozku a obvykle i celé hlavy. Kvůli roli si herečka dokonce hlavu oholila.

Foto: Kathy Hutchins - Shutterstock.com, Profimedia.cz

Naomi Grossman není typická prvoplánová kráska, ale k postavě na druhé fotografii má opravdu dalekoFoto: Kathy Hutchins - Shutterstock.com, Profimedia.cz

Matthew McConaughey (51) 

Stačí holé místo na hlavě, pár kilo navíc, pobledlé a vrásčité tváře, zažloutlé zuby a z idola žen je rázem obtloustlý chlapík ve středních letech. Herec se tak objevil v roce 2016 ve filmu Zlato režiséra Stephena Gaghana (55). K jeho nesexy vzhledu přispělo i špatné držení těla a nepadnoucí oblečení. Matthew McConaughey se na roli pečlivě připravoval – šest měsíců jedl nezdravě a téměř nesportoval.

Foto: Featureflash Photo Agency - Shutterstock.com, Profimedia.cz

Zahálka a fast food pomohly herci, který je jinak samý sval, k postavě Kennyho WellseFoto: Featureflash Photo Agency - Shutterstock.com, Profimedia.cz

Anne Hathaway (38) 

O kráse hnědovlasé herečky není pochyb. Transformací z šedé myšky v pohlednou dívku prošla už ve filmu Deník princezny (2001) pod taktovkou režiséra Garryho Marshalla (✝81). O dost děsivější byl ovšem její kostým z filmové novinky Čarodějnice (2020), kterou režíroval Robert Zemeckis (68). Kuriózní na tom je, že se herečka za své maskování nakonec musela omluvit. Ztvárnění čarodějnice se třemi prsty se totiž dotklo handicapovaných lidí.

Foto: DFree - Shutterstock.com, Profimedia.cz

I když si herečka kostým sama nevybrala, za ztvárnění čarodějnice se na svých sociálních sítích omluvila. Netušila, že může někoho urazitFoto: DFree - Shutterstock.com, Profimedia.cz

Emma Thompson (61) 

Britská herečka má šmrnc, eleganci, charisma a dokáže být velmi půvabná. Maskérkám se ovšem ve filmu Kouzelná chůva Nanny McPhee (2005) režiséra Kirka Jonese (57) podařilo všechny tyto její atributy potlačit a zakrýt. Stálo to ale hodně lepení a malování – herečce dávaly paruku, umělý nos, bradavice, obočí i druhé a třetí brady.

Foto: Denis Makarenko - Shutterstock.com, Profimedia.cz

Emma Thompson si při natáčení filmu v maskérně docela poseděla. Každá bradavice totiž musela na své místoFoto: Denis Makarenko - Shutterstock.com, Profimedia.cz

Nicole Kidman (53) 

Těžko uvěřit, že na obou fotografiích je jedna a tatáž herečka. Na té první je Nicole Kidman v plném lesku na červeném koberci a na druhé v hlavní roli ve filmu Ničitelka (2018) v režii Karyn Kusama (52). Film je o bývalé policistce Erin a o přízracích z její minulosti. Namaskovat herečku jako zhrzenou a osudem zkoušenou ženu se povedlo na jedničku.

Foto: Tinseltown - Shutterstock.com, Profimedia.cz

Zničenou ženu navíc zahrála skvěleFoto: Tinseltown - Shutterstock.com, Profimedia.cz

Jared Leto (48) 

Herec a hudebník je kvůli roli ochotný podstoupit mnohé. Když dostal nabídku na film Zavraždění Johna Lennona (2007) německého režiséra J. P. Schaefera (41), přibral přes třicet kilo. A jako padouch Joker ve snímku Sebevražedný oddíl (2016), který režíroval David Ayer (52), si nechal nabarvit vlasy nazeleno a do pusy dát plno blýskavých implantátů.

Foto: DFree - Shutterstock.com, Profimedia.cz

Jared Leto je mužem mnoha tváří a postav. Kvůli rolím přibírá a hubne, nebo si barví vlasyFoto: DFree - Shutterstock.com, Profimedia.cz

Lumír Olšovský (47) 

Herec a dabér si na nedostatečné charisma určitě nemůže stěžovat. Zrovna u něj platí, že s věkem zraje jako víno. V televizním seriálu Ošklivka Katka (2008–2009) ale vzhledem zrovna neoslňoval. Jako na módním návrháři Pipinkovi se maskérky docela vyřádily. Nejde jen o extravagantní modely oblečení, ale i nevzhledné podivné pejzy.

Foto: Profimedia.cz

Někdy stačí relativně málo, aby se pohledný muž změnil v nepřitažlivou postavu Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám