Hlavní obsah

Krizi středního věku mají i ženy. Časté příčiny i řešení

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O krizi středního věku se možná mluví častěji v souvislosti s muži, ale mají ji samozřejmě i ženy. Ty si většinou nepořizují milence, hole na golf či rychlá auta a krizi u nich vyvolávají i jiné spouštěče. Které to jsou a co všechno trápí ženy nad padesát?

Článek

Zatímco muže trápí hlavně pocit ztráty mužnosti a nedostatek uznání, u žen pramení psychická nepohoda po padesátce z jiných důvodů. Ve velkém ji ovlivňují hlavně přirozené hormonální změny.

Když přichází menopauza

Hormony v ženském těle v průběhu života kolísají. Nejintenzivněji pracují v pubertě, a pak právě s příchodem menopauzy. Ta má řadu tělesných projevů – pocení, bušení srdce, sušší kůži, horší spaní, ukládání tuku do nelichotivých partií, ochlupení v obličeji, prohlubující se vrásky – značně ale ovlivňuje i psychiku. Častá je frustrace ze ztráty plodnosti, tloustnutí a upadajícího zájmu ze strany mužů.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Ženy po padesátce popisují samy sebe jako neviditelnéFoto: goodluz, Shutterstock.com

Muži mají charisma, ženy stárnou

Zatímco mužům vrásky a šediny přidávají na charismatu, ženy si s nimi připadají starší a bojují s nimi (nutno říci, že jim je také společnost tolik nepromíjí). Nad uvadajícím vzhledem ale není třeba se trápit. Vždyť na vrásky či pigmentaci se zaměřuje nespočet kosmetických produktů a kde již nestačí krémy, poslouží estetické zákroky a šikovné ruce plastických chirurgů.

Smiřte se ale s tím, že čím jste starší, tím je péče pracnější a nákladnější. Daleko levnější je příznaky stárnutí prostě přijmout a najít si na sobě něco, co bude nyní vaší výstavní skříní.

Trable s postavou po padesátce

Po padesátce už bohužel nelze jíst tak jako ve dvaceti. Metabolismus se zpomaluje a tuk se ukládá zejména v oblasti břicha. Pokud se vám příčí nosit velikost XXL, nesmí vám v životě chybět pohyb a bude nutné si v jídelníčku upřít mnohé hříchy. A hlavně zmenšit porce.

Ale neberte to zas tak vážně. Pokud vás pohled do zrcadla netěší, smiřte se s tím, že nelze vypadat celý život na dvacet. Zkuste se na svůj obraz dívat s vděkem a připomenout si svůj životní příběh, který za každou vráskou i kilem navíc stojí.

Syndrom prázdného hnízda

Hodně žen také pociťuje bolest z odchodu dětí z domu, říká se tomu syndrom prázdného hnízda. Dřív ženy tolik neohrožoval, protože starost o děti přecházela plynule ve starost o vnoučata. Jenže v dnešní době rodí ženy daleko později, takže ty starší mají v péči mnoho let mezeru.

Jestliže už vás děti nepotřebují a ještě nejste babička, najděte si jiný program, který vaše dny naplní. Pokud cítíte potřebu pečovat o druhé, můžete se stát dobrovolníkem nebo pěstounkou.

Nečekejte zkrátka na důchod a najděte si novou životní náplň. Možná nadešel čas na dlouho odkládané sny. Cestujte, napište knihu, učte se jazyky. Není pozdě ani na změnu práce. Chuť do života, plány a sny, za kterými chcete jít, by neměly chybět v žádném věku.

Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

Častým problémem je nuda. Co teď se životem, když jsou děti z domu?Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

Sendvičová generace

Frustrovat vás ale může i opačný problém. Dospěly jste do věku, kdy musíte pečovat o stárnoucí rodiče. Navíc možná ještě chcete být k ruce svým dospělým dětem a pomoct jim s vnoučaty. Do toho stále pracujete a důchod je daleko (když patříte k sendvičové generaci).

Po padesátce ale člověku slábnou síly. Myslete na to a šetřte si je. Pokud jste unavená, nebo se vám z nějakého důvodu nechce, vězte, že máte právo odmítnout hlídání vnoučete i návštěvu matce, která si potřebuje popovídat nejen obden, ale denně. Rozhodně není sobecké, pokud si kvůli vlastním potřebám občas neuděláte čas na druhé.

Krize vztahu po 30 letech

Muži se nechávají ve středním věku zlákat mládím a okoukanou manželku občas vymění za mladší milenku. Jenže žádost o rozvod podávají častěji ženy,  v mnoha případech proto, že ve vztahu nikdy nebyly příliš spokojené, ale zůstaly v něm kvůli dětem. Jakmile odejdou z domu děti, nemají stání ani ony.

Mnohé se ale bojí rozejít se v obavách, co tomu řekne okolí. Raději třeba snášejí i manželovy nevěry, než by řekly dost. Jenže v padesáti máte nejspíš ještě pořádný kus života před sebou a žít ho budete vy, nikoli klevetivé sousedky!

V padesáti po sezoně

Je to nespravedlivé, ale je to tak. Muži téměř jakéhokoli věku působí sexy, pokud jsou mocní, úspěšní nebo bohatí. U žen to tak bohužel nefunguje. Naopak se v naší kultuře stávají s přibývajícími roky „neviditelné“, jak to samy popisují...

Ale je skutečně pravda, že jsou ženy po padesátce neatraktivní? Na to vám mnoho žen řekne, že problém je v českých mužích. Je hodně těch, které se zadaly po padesátce a utvořily šťastné dvojice, ale většinou s cizincem, například Švédem nebo Francouzem, hledaly totiž na zahraničních seznamkách.

Každopádně seznámit se lze i po padesátce, nesmíte to ale nechávat jen na mužích. Vytvořte si profil na seznamce a začněte zajímavým protějškům psát samy (a nebojte se rozhlédnout se i za hranicemi).

Tělu docházejí síly

Lidstvo dokáže žít do stovky, kolem padesátky už se ale málokdo cítí stoprocentně fit. Nepodceňujte příznaky nemocí, myslete na prevenci a dlouhodobě zdravý životní styl. Nezapomínejte na vhodný pohyb, který vás udrží fit, ale bude šetrný ke kloubům a řídnoucím kostem.

Na druhé straně se ale smiřte s tím, že ač medicína dokáže neuvěřitelné věci, tělo má stále své limity a je třeba si je připustit.

Reklama

Související témata:

Načítám