Hlavní obsah

Emma Watson a Emma Thompson slaví narozeniny

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dvě slavné Emmy a hvězdy kultovních filmů o Harrym Potterovi dnes slaví narozeniny. Herečce Emmě Thompson je rovných 60, Emma Watson je téměř o polovinu mladší – je jí 29. Co všechno mají za sebou?

Článek

Mají stejné křestní jméno, stejný den narození a obě měly významné role ve filmech o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Z Emmy Watson, které je dnes 29 let, udělala série hvězdu. Emma Thompson, jíž je 60, už v době Harryho Pottera dávno hvězdou byla (svět ji miloval například z filmu Láska nebeská či Rozum a cit), přesto její ztvárnění podivínské profesorky Trelawneyové její popularitu ještě zvětšilo.

Herečka s velkým H

Herectví má Emma Thompson nejspíš v genech – oba rodiče byli herci. S její kariérou šlo vždy všechno hladce. Začínala v divadle a na začátku 80. let se začala prosazovat i v televizi, a to v pravidelných komediálních pořadech Alfresco (1983) a Tutti Frutti (1987). A začaly přicházet i filmové role a nejrůznější filmová ocenění.

V tomto směru byl asi nejúspěšnější snímek Rodinné sídlo z roku 1992, za hlavní roli tam Emma Thompson získala rovnou pět ocenění včetně Zlatého glóbu a Oscara. Ale velký úspěch představuje i snímek Rozum a cit (1995), za nějž získala herečka také Oscara – ovšem ne za herecký výkon, ale za adaptovaný scénář!

Pravda ale je, že skutečným miláčkem a hvězdou se stala v následujících letech, a to i díky komediálnějším rolím. Milujeme ji v Lásce nebeské (2003), samozřejmě v Harrym Potterovi, ale třeba i jako svéráznou gynekoložku ve filmu Dítě Bridget Jonesové (2016).

Foto: Profimedia.cz

Takhle to Emmě Thompson slušelo s prvním manželem, když spolu hráli ve filmu Mnoho povyku pro nic (1993)Foto: Profimedia.cz

Trochu komplikované soukromí

Tak jak to s herectvím šlo Emmě Thompson vždy hladce, v soukromí si prošla i velmi těžkým obdobím. V roce 1989 se vdala a jejím mužem se stal herecký kolega Kenneth Branagh (58). Seznámili se o dva roky dřív při natáčení seriálu Fortunes of War a byla z toho láska. Jejich manželství vypadalo spokojeně, partneři spolu hráli i v několika filmech (Znovu po smrti, Petrovi přátelé, Jindřich V.), ale v roce 1995 oznámili rozchod. Jako důvod uvedli rozdílné pracovní plány, nakonec se však ukázalo, že Branagh se zamiloval do herečky Heleny Bonham Carter (52).

Po rozvodu trápila Emmu Thompson samota a trpěla vážnými depresemi. Pomohlo jí natáčení filmu Rozum a cit – umožnilo jí nemyslet na problémy a hlavně se při něm seznámila s hercem Gregem Wisem (52). Veřejně pak uvedla, že práce a nový partner ji doslova zachránili.

V roce 1999 se jim narodila dcera Gaia, ale ani tohle nebylo bez problémů. Emma Thompson totiž otěhotněla až po umělém oplodnění, když jí bylo 39 let. O čtyři roky později Emma a Greg svou lásku stvrdili i oficiálně a vzali se. Ve stejném roce pak neformálně adoptovali sirotka a bývalého dětského vojáka ze Rwandy Tindyebwu Agabu. Potkali ho na charitativní akci, když mu bylo 16, a pozvali ho do Skotska na Vánoce. Chlapec se stal součástí rodiny a v roce 2009 získal i britské občanství.

Foto: Profimedia.cz

Svou rodinu Emma Thompson miluje. Na snímku je s manželem Gregem (vlevo), adoptovaným synem Tindym (druhý zleva) a biologickou dcerou Gaiou (vpravo)Foto: Profimedia.cz

Ze dne na den hvězdou

Jméno Emmy Watson neznal nikdo, dokud do kin nevtrhl první film o Harrym Potterovi. Předtím neměla žádnou hereckou zkušenost, nenatočila ani reklamu a na konkurz šla jen na doporučení svého učitele. Sice si pak prošla několika výběrovými koly, než podepsala smlouvu, ale autorka hitu J. K. Rowling (53) z ní prý byla nadšená od samého začátku.

Z tehdy desetileté holčičky udělala role Hermiony ze dne na den obrovskou hvězdu. Vydělala si díky ní desítky milionů dolarů a získala i několik filmových cen. Tím ale její herecká kariéra rozhodně neskončila. Emma natáčí dál (například film Noe, Kolonie, Kráska a zvíře), z holčičky se stala dospělá žena, která sama sebe označuje za feministku a často se veřejně staví za práva žen.

Foto: Profimedia.cz

Z malé Hermiony vyrostla dospělá, krásná a sebevědomá ženaFoto: Profimedia.cz

Milostné tajnosti

Jak to má ale představitelka Hermiony s láskou, není úplně jasné, protože na své soukromí hodně dbá. Navíc si partnery většinou nachází mimo showbyznys, výjimkou byl herec Chord Overstreet (30) známý ze seriálu Glee. V poslední době se šušká, že Emma chodí s byznysmenem Brendanem Wallacem (36). Loni v říjnu s ním byla na dovolené v Mexiku a fotografové je přistihli, jak se líbají. Zda jsou spolu pořád, ale jisté není. Emma Watson mlčí a k svému milostnému životu se vůbec nevyjadřuje.

Foto: Profimedia.cz

Ještě na začátku loňského roku Emma Watson randila s hercem Overstreetem (vlevo), v říjnu už ale byla na dovolené s byznysmanem Wallacem (vpravo)Foto: Profimedia.cz

Emma Thompson byla v Harrym Potterovi skoro k nepoznání, maskéři se na ní dost vyřádili. Ale není sama. I tohle jsou Herci schovaní pod maskami. Poznáte je? 

Reklama

Načítám