Hlavní obsah

Nejkrásnější a nejikoničtější filmové kostýmy a róby

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve filmu nehraje roli jen děj, ale také kostýmy, ve kterých se na plátně objeví hlavní hrdinové. To klade na kostymérky velkou zodpovědnost. A když se snímek proslaví, proslaví se i jeho oblečení. Tohle jsou filmové kostýmy a róby, které stojí za povšimnutí.

Článek

Někdy stačí říct jméno filmu a lidem okamžitě v mysli naskočí oblečení jeho hlavních hrdinů. Rukopis kostýmních návrhářů a návrhářek je velmi důležitý a dotváří celkový obraz daného snímku. Šaty z filmů se také často stávají předlohou pro kostýmy na maškarní, Halloween, ale i pro plesové šaty.

Pozor, aby něco nevykouklo

Asi nejikoničtější šaty jsou ty, které na sobě měla krásná blondýnka Marilyn Monroe (✝36) ve filmové komedii Slaměný vdovec (1955). Autorem rozevlátých šatů je oscarový kostýmní návrhář William Travilla (✝70).

Koktejlky v barvě slonoviny odrážejí trend padesátých let a mají zavazování za krkem. Šaty zůstaly v návrhářově vlastnictví až do jeho smrti, následně byly prodány v aukci za více než 14 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Není snad člověka, který by neznal obraz z této scényFoto: Profimedia.cz

Černá jako nesmrtelná klasika

Dalším dnes už legendárním filmem je romantická komedie Snídaně u Tiffanyho (1961). Ta se do povědomí zapsala nejen dějem a hereckými výkony, ale také elegantními černými šaty značky Givenchy. Ty si před kamerou oblékla křehká herečka Audrey Hepburn (✝63).

Herečce, která byla jeho múzou, je navrhl na míru sám Hubert de Givenchy (✝91). Jsou ušité z italského hedvábí a zajímavým prvkem je netradiční výstřih na zádech. Celek ve filmu doplňují černé rukavice a výrazný náhrdelník z perel.

Foto: Profimedia.cz

Černé šaty nikdy nevyjdou z módy. Eleganci dodal i vyčesaný a uhlazený drdolFoto: Profimedia.cz

Sexy jako nikdy

Asi těžko byste hledali víc sexy kostým, než je ten, který oblékla hlavní ženská postava muzikálu Pomáda (1978). A přitom k tomu nebyl potřeba hluboký výstřih ani minisukně, stačí jen pořádně obtažená látka, která kopíruje dokonalé křivky herečky Olivie Newton-John (71).

Kostým tvořila kožená bunda, kalhoty s vysokým pasem a top. Vše v černé barvě. Autorem tohoto i dalších oblečků je kostýmní návrhář Albert Wolsky (89), který i přes pokročilý věk stále pracuje. Kožený křivák a upnuté kalhoty se v listopadu 2019 prodaly v aukci za více než devět milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Olivia alias Sandy z Pomády se z něžné dívky proměnila v sexy drsňačkuFoto: Profimedia.cz

Na počest Bruce Lee (✝32)

Když se řekne žlutá ve spojitosti s filmovými kostýmy, hodně lidem se určitě vybaví trhák Kill Bill (2003) a výrazná žlutá kombinéza s černým pruhem. I když stejnou barvu si nezachová po celou dobu, krve je totiž ve filmu od režiséra Quentina Tarantina (57) jako vždy dost.

Za kostýmy stojí návrháři Catherine Marie Thomas a Kumiko Ogawa. Obleček Umy Thurman (50) je upravenou verzí kostýmu, který měl na sobě Bruce Lee ve filmu Hra smrti (1978). Ten však nečekaně zemřel a snímek nestihl dotočit.

Foto: Profimedia.cz

Kostým, který měla na sobě Uma Thurman jako bývalá členka zabijáckého komanda ve filmu Kill Bill, patřil k těm pohodlnějšímFoto: Profimedia.cz

Elegance třicátých let

Obdiv právem sklízely i dlouhé šaty v barvě lahvově zelené, které herečka Keira Knightley (35) oblékla ve filmu Pokání (2007). Časopisem InStyle byly vyhlášeny nejkrásnějšími filmovými šaty všech dob.

Jejich autorkou je kostýmní návrhářka Jacqueline Durran, ale ta se pouze snažila naplnit představu režiséra Joea Wrighta (47). Ten si vyžádal smaragdově zelenou barvu, která se podle něj nejvíc vztahuje k žárlivosti a pokušení.

Foto: Profimedia.cz

Elegantní róba je ve stylu třicátých let a štíhlé herečce velmi slušíFoto: Profimedia.cz

Šaty, co nosí smůlu

Nezapomenutelné jsou i svatební šaty, v nichž Carrie Bradshaw  ve filmu Sex ve městě (2008) chystala konečně dostat do chomoutu svého pana Božského. Ve filmu představitelce Carrie Sarah Jessice Parker (55) mnoho štěstí nepřinesly, protože ženich se pokusil utéct od oltáře. Nakonec se vdávala ve střízlivém kostýmku.

Za opulentní róbou stojí legendární Vivienne Westwood (79). Původní obláčkové šaty byly součásti běžné kolekce známé návrhářky, ale pro film byly upraveny. Bohatá sukně má dvě barevné vrstvy a model ozvláštňuje pero, které má Carrie zapíchnuté v účesu.

Foto: Profimedia.cz

Herečka se šaty zvládla i sprintyFoto: Profimedia.cz

Rudá krása

Že i prostitutka může být dáma, dokázala Vivian z filmu Pretty Woman (1990), když se oblékla do krásných rudých šatů, v nichž vypadala jako princezna. Zahrála si ji americká star Julia Roberts (52).

Róba je dílem kostýmní návrhářky Marilyn Vance. Šaty se spadlými rameny jsou jedním slovem úchvatné a my se nedivíme, že herci Richardu Gerovi  (70) došel při pohledu na kolegyni dech.

Foto: Profimedia.cz

V kouzelných šatech Vivian poprvé vyrazila do operyFoto: Profimedia.cz

Anketa

Který kostým je vaším favoritem?
Šaty Marilyn Monroe
12,7 %
Černá klasika Audrey Hepburn
27,5 %
Sexy kostým Olivie Newton-John
4,3 %
Žlutý kostým Umy Thurman
2,8 %
Lahvově zelené šaty Keiry Knightley
7,1 %
Svatební róba Sarah Jessicy Parker
2,6 %
Rudé šaty Julie Roberts
43 %
Celkem hlasovalo 27428 čtenářů.

Reklama

Načítám