Hlavní obsah

Párátko, jak ho neznáte: 7 možností, kdy vám pomůže

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řeknete si: obyčejné párátko… Ale dřevěná špejlička s ostrými konci nemusí sloužit jen k odstranění zbytků jídla z mezizubních prostor. Vyzkoušeli jsme hned sedm dalších způsobů použití. Mnohé z nich možná neznáte.

Článek

V restauraci se obvykle vyskytují ve společnosti soli a pepře a najdete je snad v každé domácnosti. Tam, kde se často připravují závitky a jednohubky, je spotřeba párátek větší. Mohlo by se zdát, že jsou dřevěné tyčinky výdobytkem dneška, ale jejich historie sahá až do pravěku. Podle dochovaných nálezů si lidé už před 1,9 milionu let pomáhali úlomky kostí, třískami či brky k lepší ústní hygieně.

Senzační minulost

Velkou slávu zažívala párátka v sedmnáctém století – na dvoře Ludvíka XIV. byla doslova hitem. Nešťouralo se jimi mezi zuby, ale sloužila k napichování jednotlivých soust. Byl to vlastně pompézní a také dost nákladný módní doplněk. Vždyť byl vyroben z drahého kovu a posetý drahokamy!

Mezi „obyčejné“ lidi se tato vymoženost, už v tradičním dřevěném podání, rozšířila až počátkem 19. století, kdy se v Americe rozjela sériová výroba. Restaurace, které párátka nabízely, byly vyhledávané právě z tohoto důvodu – taková to byla senzace. Dnes krabička párátek stojí pár korun a najdete v ní většinou 500 malých špejliček z březového dřeva.

Drobný pomocník v kuchyni

Foto: Jakub Jurdič

Někdy stačí opravdu jen malá skulinka, aby pára postupně odcházela a voda nevzkypěla Foto: Jakub Jurdič

Italové prý mají velkou spotřebu párátek, protože je používají při každém vaření těstovin. Aby se jim bubliny z vařících se špaget nehrnuly přes okraj hrnce, používají na podepření pokličky právě tenkou dřevěnou tyčinku. Zkuste to také tak.

Hledání konce nezná konce

Foto: Jakub Jurdič

Zdá se to jako drobnost, ale někdy ušetří spoustu času a nadávekFoto: Jakub Jurdič

Kdyby byli všichni členové domácnosti tak pečliví jako vy... To si možná občas říkáte, když nemůžete najít konec izolepy. Zahnout konec pásky, aby se s ní při příštím použití rychle manipulovalo, je přece tak snadné, ale jak to připomenout zapomnětlivcům? Nalepte na konec pásky párátko, třeba je to nakonec trkne.

Švadleny vědí své

Foto: Jakub Jurdič

Knoflíky na hrubém kabátu nemůžete přišít „nafest“, ale s mírnou rezervouFoto: Jakub Jurdič

Knoflíky bývají na kabátech to nejnamáhanější místo, a pokud jsou strojově špatně přišité, hrozí jejich vytrhnutí. Jestliže se ztěžka zapínají, raději je přešijte – a přitom na podložení knoflíku použijte právě párátko. Je tak akorát tlusté, aby vytvořilo mezeru mezi látkou a knoflíkem, kam se pak hravě vejde druhá vrstva látky.

Kdo hledá, najde

Foto: Jakub Jurdič

Nechcete se vzdát chuti česneku, ale chcete ho mít v jídle pouze malou chvíli? Jen ho na chvíli ponořte. Párátko vám přitom skvěle posloužíFoto: Jakub Jurdič

Když chcete dát pokrmu jen jemný nádech česneku nebo pálivé papričky, je nutné je odstranit dříve, než bude jídlo hotové. Pokud aromatické potraviny například do marinády jen ponoříte, uvolní část svého bohatství, ale nebudou na obtíž. Abyste je rychle našli, označte si stroužek párátkem.

V mikrovlnce budou hotové jedna dvě

Foto: Jakub Jurdič

Ostrá párátka zajedou do brambor snadno, za pár minut máte všechno připravenéFoto: Jakub Jurdič

A je tu ještě jedna kuchyňská rada, tentokrát spojená s vařením v mikrovlnce. Právě v ní se totiž brambory udělají vcelku nejrychleji. Aby mohl kolem brambor proudit vzduch a udělaly se rovnoměrně, je třeba je „umístit do prostoru“ napícháním na dřevěné nožičky. Zároveň tak bramborám narušíte povrch, takže nehrozí, že by explodovaly.

Dopřejte telefonu trochu očisty

Foto: Jakub Jurdič

Sebelepší kryt nezachytí veškeré nečistoty, které na telefonu ulpívají jak z okolí, tak z přirozeně mastných rukouFoto: Jakub Jurdič

I když telefon udržujete v čistotě, budete se divit, kolik špíny vyšťouráte z bočních záhybů, když do nich zajedete ostrým párátkem. Jednou za čas si váš elektronický miláček trochu pozornosti zaslouží.

Kartáč bude opět zářit

Foto: Jakub Jurdič

Přilepené vlasy se z kartáče odstraňují špatně – pokud tedy nemáte po ruce ostrou dřevěnou tyčinkuFoto: Jakub Jurdič

Dlouhovlásky už na první pohled vědí, o jaké situaci bude řeč. Na kartáči se zachytává nespočet vlasů a ne každému je příjemné chuchvalec po učesání rukou vytrhnout a vyhodit, zvláště když se namotala pěkná vrstvička. Pomozte si párátkem – vlasový povlak jím v mžiku uvolníte.

Tak co, zapojíte párátka více do hry? 

Načítám