Hlavní obsah

Fotbal, výlet vlakem a deskovky: Jak slaví svátky královna?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni máme rodinné vánoční tradice a jinak tomu není ani v případě britské královské rodiny. I když tam se porušení zvyklostí trestá asi hůře než u nás, „prostých smrtelníků“. Na druhou stranu – babiččin hněv je vždy nepříjemný, bez ohledu na to, zda je to jen (ne)obyčejná žena, anebo panovnice. Na jakých svátečních tradicích britská královna lpí?

Článek

Alžběta II. (92) je sice nejdéle vládnoucí britská panovnice, ale na slavení vánočních svátků si potrpí stejně jako kdokoliv jiný. I ona má své zvyklosti, které s rodinou dodržuje. A některé z nich se zase až tak moc neliší od těch, které jsou blízké třeba právě vám. Jen jsou možná trochu honosnější.

Královna na nádraží

Královna a její nejbližší netráví vánoční svátky v Londýně, ale jezdí na panství Sandringham, které je od hlavního města vzdálené asi 150 kilometrů. Alžběta II. se tam ale nenechává vozit autem – týden před Štědrým dnem vyrazí vlakem. Nemusí ovšem hledět na jízdní řády, protože pro ni bývá vypraven speciální vůz.

S předstihem přijíždí proto, aby jako správná hlava rodiny dohlédla na přípravy a dekoraci. Strojí se dva stromky – jeden živý a druhý umělý ve stříbrné barvě. Na krášlení prvního se podílejí všichni členové rodiny: každý musí přispět nějakou maličkostí. Finální úpravy pak zajistí ti nejmladší. Úplně si dovedeme představit rošťáckého prince George (5), jak věší na stromeček krásné barevné ozdobičky.

Foto: Profimedia.cz

Královna jezdí do Sandringhamu vlakem. Jeden by si ji spletl s jinou cestující Foto: Profimedia.cz

To se ale děje až 24. prosince, kdy na panství dorazí i zbytek rodiny. Pozvánku dostanou královnini příbuzní a manželé či manželky členů rodiny. Bylo tedy velkým překvapením, když hostitelka vloni přijala i tehdejší snoubenku prince Harryho Meghan (37). Letos má prý být pozvána i její matka. Skoro by se mohlo zdát, že má vévodkyně ze Sussexu nějaká privilegia.

Souboj princů

Princové Harry (34) a William (36) se přes den na chvíli vytratí, aby si zahráli fotbal. Proti sobě se tradičně postaví zaměstnanci sandringhamského panství a místní obyvatelé. Synové následníka trůnu se rozdělí – každý si vybere tým, který bude reprezentovat. Připraví tím určitě nevšední zážitek nejen spoluhráčům, ale i přihlížejícím. Považte – dva princové kopající do míče!

Foto: Profimedia.cz

Princové Harry a William (na fotografii vlevo) hrají na Štědrý den fotbal s místními obyvateli a zaměstnanciFoto: Profimedia.cz

Ačkoliv se ve Velké Británii dárky tradičně rozbalují až 25. prosince na Boží hod, u královny je nadílka o den dříve, tedy 24. prosince (v Británii jde o normální pracovní den) v době odpoledního čaje. Brilianty a jiné drahé kameny ovšem nikdo asi nevybalí – členové rodiny si dávají spíše vtipné předměty a milé drobnosti. Ostatně co byste chtěli darovat ženě, která si může koupit málem i modré z nebe?

Královna se ale nenechá zahanbit a dárky vymýšlí a kupuje sama. Když se vyhlášený londýnský obchodní dům Harrods zavře večer pro veřejnost, přijde Alžběta II. s pomocníky a vybírá. Mimochodem – pozornost dostávají všichni zaměstnanci Buckinghamského paláce, kteří tam pracují déle než rok. Mohou si sami říct, zda chtějí poukázku nebo knihu.

Zábava ve znamení her

Po nadílce čeká královskou rodinu pohromadě strávený večer. A rozhodně se nenudí – hrají společenské hry. Královna má prý nejraději šarády. Není to ale žádná tepláková party – pánové jsou ve smokingu a dámy ve večerních toaletách. Zábava končí teprve poté, co se hostitelka zvedne od stolu a zahlásí, že se chystá spát. Dříve by společnost nikdo opouštět neměl.

Foto: Profimedia.cz

Ráno 25. prosince všichni společně odcházejí na mši Foto: Profimedia.cz

Nazítří ráno všechny čeká mše. Na ni jako první vyráží panovnice autem a ostatní členové tam docházejí pěšky – skupinku většinou vede princ Philip (97), královnin manžel. Po obřadu je pro hosty připraven opulentní oběd, který čítá krevetový salát, pečeného krocana a klasické přílohy, jako jsou brambory nebo pastinák. Své místo má i anglický vánoční puding. Menu je každý rok stejné, všichni už tedy vědí, na co se těšit.

Samozřejmě nesmí chybět ani královnin proslov, který se vysílá každý rok 25. prosince. Alžběta II. sedí před ozdobeným stromečkem a na stole vedle sebe má fotky vnoučat a pravnoučat. V proslovu pak vysílá poselství národu. V loňském roce vzdala hold Manchesteru a Londýnu, městům, která se stala oběťmi teroristických útoků. Také poděkovala svému muži, který po jejím boku stojí 70 let (vloni slavili kulaté výročí), a vyzdvihla, jak podstatné je teplo domova. Uvidíme, čím okouzlí tentokrát.

Jaké tradice dodržujete v rodině vy? 

Reklama

Načítám