Hlavní obsah

Kouzelné Vánoce: Jak si „přičarovat“ štěstí na 2019?

Foto: PH888, Shutterstock.com

Foto: PH888, Shutterstock.com

Reklama

Vánoce jsou již za dveřmi a je nejvyšší čas pustit se do výzdoby bytu či domu. Vneste letos do svátků trochu kouzel a nenápadně do výzdoby schovejte talismany pro štěstí, zdraví i lásku v příštím roce. Jak na to?

Článek

Přejete si, aby byly vaše Vánoce zvlášť magické? Aby byl příští rok ještě lepší než ten letošní? Inspirujte se praktickými kouzly a rituály, které se vážou s pohanským svátkem Yule, ze kterého Vánoce prapůvodně vycházejí, a zapojte do vánoční výzdoby trochu kouzel. A nebojte se, nikdo si nejspíš ničeho zvláštního nevšimne.

Světlo se blíží

Chvíli před Vánocemi, 21. 12., proběhne zimní slunovrat, kdy je den nejkratší a noc nejdelší. Je to paradoxní svátek, ačkoli je to okamžik nejdelší temnoty, také se od této chvíle dny už jen prodlužují. Slunce je jeden z nejsilnějších symbolů štěstí – oslavte jeho návrat, a právě pro štěstí do výzdoby zapojte malá sluníčka – symbolů je spousta, postačí i obyčejná spirálka či nejrůznější kroužky zdobené paprsky.

Také se držte ohně. Svíčky k Vánocům rozhodně patří, zapalujte jich co nejvíc, vnesou totiž do vašich dalších dnů světlo. Adventní věnce, prskavky i svíčky na stromek, nejrůznější svícny včetně cinkajících andělských zvonění, to všechno vaši budoucnost projasní.

Foto: Janna_08, Shutterstock.com

Světlo dává v tmavých zimních dnech naději, že všechno temné jednou skončíFoto: Janna_08, Shutterstock.com

Jmelí, cesmína a břečťan

Co by vám doma nemělo chybět? Cesmína, břečťan, jmelí a neopadavé jehličnany. Tyto stálezelené rostliny jsou symbolem nezdolnosti a vytrvalosti, která lidem naznačuje, že stačí vydržet a bude zase lépe a tepleji. Jmelí je ostatně posvátnou rostlinou, kterou druidové obvykle odsekávali ze stromů zlatými srpy tak, aby padalo rovnou do sukní žen a neznesvěcovalo se tím, že se dotkne země. Jeho plody jsou symbolem plodnosti a také bohatství, vypadají jako perly. Takže až budete nakupovat, čím víc kuliček, tím lépe.

Kromě peněz je tu i láska, a už z dávných pohanských dob pochází tradice líbání a objímání pod jmelím, kdy si lidé předávají teplo a blízkost. Na to nezapomeňte. Ze jmelí, ale i cesmíny a dalších rostlin si uvijte věnce. Jsou symbolem ženského a mužského principu a jejich propojení. „Dámské“ ozdobte jablky pro svěžest a krásu a „pánské“ zase ořechy, dodávají sílu, moudrost a odvahu.

Vsaďte na ořechy a jablka

Ořechy a jablka ostatně nakupte a po domě rozmístěte hojně. Působí to hezky staročesky, a jablka navíc představují symbol nesmrtelnosti, která je v temnotě zimy velmi příjemnou představou. Nesmrtelnými vás neučiní, ale prý vás ochrání před nemocemi v následujících dvanácti měsících. Ořechy jsou pak díky své skořápce zobrazením ochrany, ale také skryté moudrosti a poznání, které se objeví, až když rozloupnete skořápku, tedy překonáte překážku.

Foto: Vorobyeva, Shutterstock.com

Jablka a ořechy jsou dokonalá kombinace ženského a mužského principu. Proto by v době Vánoc neměly chybět na žádném stoleFoto: Vorobyeva, Shutterstock.com

Spřátelte se s přírodou

A pozor, kouzelný může být i stromeček samotný. Pohanská víra kázala, že ve všech rostlinách přebývá jejich živý duch, který je stejně komplikovaný a důležitý jako duch člověka či zvířete. Lidé tedy s uříznutým stromkem domů přinášejí právě i tohoto ducha, který se může ohřát a potěšit se lidským obydlím. Na jeho počest zavěste na strom malé dárečky, třeba cukrátka, právě pro ducha stromku, který vám pak bude nakloněn. Stejně tak použijte zlaté zvonečky, ty by podle pověstí měly duchovi umožnit s vámi komunikovat.

Na vrchol stromku vždycky volte raději hvězdu než špici. Hvězda je symbolem naděje a vyjadřujete tím odhodlání vystoupat v následujícím roce až do nebeských výšin.

Zapalte oheň v krbu 

A to nejromantičtější na konec – pokud máte krb, rozhodně v něm zapalte oheň a spalte nějaké pořádné poleno, velké, zdravé, které bude dlouho hořet. Pro štěstí a zdraví ho pokapejte červeným vínem a posypte špetkou soli. Pokud si navíc trochu popele schováte a buď rozprášíte před venkovními dveřmi, pokud máte tu možnost, nebo zavěsíte ke vchodu v maličké lahvičce, udrží venku všechnu negativní energii.

Která vánoční kouzla využíváte doma vy?

Reklama

Načítám