Hlavní obsah

10 ikonických svateb minulosti: Která slavná nevěsta měla počmárané šaty a kdo zašívané ponožky?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Den, o kterém sní většina z holek už od dětství. Jak bude vypadat její manžel? Oblékne šaty decentní, anebo výrazně zdobené a „ano“ si řeknou venku, nebo v kapli? Jestli svatby slavných žen splnily jejich dětská přání, nevíme, zato víme, že těchto deset obřadů stojí za vzpomínku.

Článek

Dnes je to 70 let, co si své „ano“ řekli britská královna Alžběta II. a princ Philip. Brali se v roce 1947, kdy se Evropa ještě stále snažila oklepat z druhé světové války, a i proto byl tento svazek tolik důležitý. Ukázal Britům, že se vše vrací do starých kolejí, na monarchii se mohou spolehnout a že se blýská na lepší časy. Sedmdesát let trvající manželství je něco až neuvěřitelného! Podívejte se, jaké další ikonické svatby se od té doby odehrály.

Grace Kelly a princ Rainier III.

Hovořilo se o ní jako o svatbě století, ale všichni víme, kolik obřadů se stejným přízviskem už bylo. To ale nic nemění na tom, že americká herečka Grace Kelly (†52) byla ve svůj velký den v dubnu roku 1956 naprosto půvabná a že z jejího ženicha, monackého knížete Rainiera III (†81), důstojnost jen sršela. Bohužel jim svatba příliš štěstí nepřinesla.

Foto: Profimedia.cz

Americká herečka Grace Kelly v manželství příliš štěstí neměla. V Monaku se cítila jako ve vězení Foto: Profimedia.cz

Princ William a Kate Middleton

Řekne-li se „ikonická svatba“, mnohým z nás se určitě vybaví ta královská z roku 2011, kdy si princ William (36) bral Kate Middleton (36). A ač chceme, nebo ne, skutečně jde o jednu z nejvýznamnějších svateb poslední doby. Vždyť se dost možná ženil budoucí král Británie!

Foto: Profimedia.cz

Svatba Kate Middleton a prince Williama byla dlouho očekávaná, podle odhadů ji sledovaly až dvě miliardy lidí na celém světěFoto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. a princ Philip

Před sedmdesáti lety byl v Londýně uzavřen sňatek mezi tehdy ještě princeznou Alžbětou (91) a Philipem Mountbattenem, princem řeckým a dánským (96). V roce 1947 se Evropa sbírala po válce a všeho byl nedostatek. Proto musela britská vláda schválit a vydat královské nevěstě přídělové lístky, aby si mohla pořídit látky na svatební šaty. Princ Philip se ženil v tradiční námořnické uniformě, ale prý měl staré, několikrát štupované ponožky. Zkrátka – krize se neptá. Více ze zákulisí královniny svatby najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. si brala prince Philipa 20. listopadu 1947Foto: Profimedia.cz

Angelina Jolie a Brad Pitt

Na svatbu Brada Pitta (53) a Angeliny Jolie (42) fanoušci „Brangeliny“ čekali mnoho let. A také měli na co! Herecký pár uspořádal v roce 2014 tajný obřad ve Francii a náležitě si ho užil s nejbližšími přáteli a rodinou. Děti dokonce pomáhaly návrhářům Versace tvořit svatební šaty – jsou na nich zvěčněny i jejich kresby. Také prý snoubencům napsaly svatební sliby a vedly je k oltáři.

Foto: Profimedia.cz

Svatba Angeliny Jolie a Brada Pitta byla dobře utajená. Herecký pár pak fotografie prodal za dva miliony dolarů. Peníze šly na charituFoto: Profimedia.cz

Elton John a David Furnish

V roce 2005 povýšili Elton John (70) a David Furnish (55) své partnerství na registrované partnerství. Víc tenkrát britské zákony nedovolovaly. Pár se ale nakonec dočkal a v roce 2014 se z nich stali oficiální manželé. Ačkoliv se předpokládalo, že obřad bude velkolepý, nakonec byl docela malý – podle zpěváka a jeho manžela to bylo hlavně kvůli jejich dvěma synům, Zacharymu (7) a Elijahovi (4).

Foto: Profimedia.cz

Elton John s Davidem Furnishem stvrzují svůj sňatek podpisyFoto: Profimedia.cz

Brigitte Bardot a Jacques Charrier

Když si v roce 1959 brala Brigitte Bardot (83) herce Jacquese Charriera (81), zamýšleli pouze malý obřad. Navíc se ho snažili utajit, jenže se jim to nepodařilo. Novináři se o jejich plánech dozvěděli, a tak neváhali a stali se nezvanými hosty. Svatba byla pozoruhodná i svou neformálností – nevěsta neměla klasické bílé dlouhé šaty, ale krátké světle růžové.

Foto: Profimedia.cz

Svatba měla být utajená, ale novináři se o ní nakonec dozvěděli Foto: Profimedia.cz

Bianca Macias a Mick Jagger

Tak tohle byla správná rocková veselka! Herečka Bianca Macias (72) řekla v roce 1971 „ano“ zpěvákovi Micku Jaggerovi (74). Bez povšimnutí nemohou zůstat šaty, které si nevěsta oblékla. Namísto tradičních dlouhých bílých zvolila moderní a šik sukňový kostýmek se sakem z módního domu Yves Saint Laurent a doplnila ho halenkou a širokým kloboukem.

Foto: Profimedia.cz

Bianca Macias nezvolila žádnou romantickou krajkovou róbu. Prostě rocková svatba! Foto: Profimedia.cz

Lady Diana a princ Charles

Další královská svatba, kterou rozhodně nemůžeme opomenout, byla ta prince Charlese (69) a lady Diany (†36). Odehrála se roku 1981 v katedrále svatého Pavla a u televizních obrazovek obřad sledovalo na 750 milionů lidí! Královská rodina si na přípravách dala obzvláště záležet – lid mladý pár (a zvlášť nevěstu) miloval a v neklidných dobách bylo potřeba upevnit postavení monarchie.

Foto: Profimedia.cz

Sňatek lady Diany a prince Charlese byl důležitý hlavně z diplomatického hlediskaFoto: Profimedia.cz

John Fitzgerald Kennedy a Jackie Bouvier

John F. Kennedy (†46) patří k nejpopulárnějším prezidentům Spojených států amerických všech dob. Krásnou, ale hlavně nesmírně inteligentní a elegantní Jacquelinu Bouvier (†64) si bral v jejích čtyřiadvaceti letech na Rhode Islandu. Svatební šaty nevěsty byly ušity z padesáti metrů bílého hedvábí.

Foto: Profimedia.cz

Jackie Kennedy byla považována za módní ikonu. V den svatby však vypadala skvěle nejen ona, ale i její nastávajícíFoto: Profimedia.cz

Kim Kardashian a Kanye West

Ač může mít člověk na celebrity z reality show lecjaký názor, jedna věc se jim upřít nedá: i svatba Kim Kardashian (37) a rapera Kanye Westa (40) se zapíše mezi ikonické – už od samotné žádosti o ruku, na kterou si snoubenec pronajal celý stadion, až po svatební fotografie, jež prý byly retušovány celé čtyři dny. Taková je zkrátka doba a musíme uznat, že to Kim vážně slušelo!

Foto: Profimedia.cz

No uznejte, Kim byla krásná nevěsta! Foto: Profimedia.cz

Která svatba se vám líbila nejvíc? 

Reklama