Hlavní obsah
Foto: photocrew1, Shutterstock.com

Foto: photocrew1, Shutterstock.com

Zůstala vám z ryby spousta odřezků? V tom případě si můžete udělat francouzskou bouillabaissu – tedy pokud vám zbyly kousky z ryby mořské.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 600 g rybího masa
  • 1 ks pórku
  • 1/2 ks fenyklu
  • 2 ks rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 stonky čerstvé bazalky
  • 1 špetka šafránu
  • 1/4 lžíce mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
K podávání
  • 4 plátky světlého toastového chleba
Článek

Postup

01.

Pórek nakrájejte na kolečka, rajčata na kostičky, fenykl na plátky, které navíc rozeberte. Rybí maso nakrájejte na malé kousky a dejte marinovat do kapky olivového oleje spolu s nasekanou bazalkou a tymiánem.

02.

V hrnci rozehřejte olej a orestujte v něm pórek. Postupně přidejte i fenykl, rajčata, bouquet garni, zbytky ryb a orestujte. Pokud používáte i krevety, přidejte i slupky a hlavičky z nich. Vše pak zalijte asi 500 ml vody a nechte asi 45 minut pozvolna vařit na mírném ohni.

03.

Pak polévku přeceďte přes síto a měkké části zeleniny a zbytky masa přes síto lžící i propasírujte. Hotovou polévku dochuťte solí, pepřem a trochou šafránu, přiveďte k varu a přidejte i kousky masa, případně i vyloupané krevety a očištěné slávky. Vše vařte asi 5 minut, dokud není rybí vložka hotová, a podávejte s opečenými toasty.

Pokud jste si francouzskou kuchyni zamilovali jako my, připravte si slaný koláč zvaný quiche.

Související témata:

Načítám