Hlavní obsah
Foto: photocrew1, Shutterstock.com

Foto: photocrew1, Shutterstock.com

Zůstala vám z ryby spousta odřezků? V tom případě si můžete udělat francouzskou bouillabaissu – tedy pokud vám zbyly kousky z ryby mořské.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 600 g rybího masa
    4
  • 1 ks pórku
  • 1/2 ks fenyklu
  • 2 ks rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 stonky čerstvé bazalky
  • 1 špetka šafránu
  • 1/4 lžíce mořské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
K podávání
  • 4 plátky světlého toastového chleba
    1
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Pórek nakrájejte na kolečka, rajčata na kostičky, fenykl na plátky, které navíc rozeberte. Rybí maso nakrájejte na malé kousky a dejte marinovat do kapky olivového oleje spolu s nasekanou bazalkou a tymiánem.

02.

V hrnci rozehřejte olej a orestujte v něm pórek. Postupně přidejte i fenykl, rajčata, bouquet garni, zbytky ryb a orestujte. Pokud používáte i krevety, přidejte i slupky a hlavičky z nich. Vše pak zalijte asi 500 ml vody a nechte asi 45 minut pozvolna vařit na mírném ohni.

03.

Pak polévku přeceďte přes síto a měkké části zeleniny a zbytky masa přes síto lžící i propasírujte. Hotovou polévku dochuťte solí, pepřem a trochou šafránu, přiveďte k varu a přidejte i kousky masa, případně i vyloupané krevety a očištěné slávky. Vše vařte asi 5 minut, dokud není rybí vložka hotová, a podávejte s opečenými toasty.

Pokud jste si francouzskou kuchyni zamilovali jako my, připravte si slaný koláč zvaný quiche.

Související témata:

Načítám