Článek
Postup
01.
Pórek nakrájejte na kolečka, rajčata na kostičky, fenykl na plátky, které navíc rozeberte. Rybí maso nakrájejte na malé kousky a dejte marinovat do kapky olivového oleje spolu s nasekanou bazalkou a tymiánem.
02.
V hrnci rozehřejte olej a orestujte v něm pórek. Postupně přidejte i fenykl, rajčata, bouquet garni, zbytky ryb a orestujte. Pokud používáte i krevety, přidejte i slupky a hlavičky z nich. Vše pak zalijte asi 500 ml vody a nechte asi 45 minut pozvolna vařit na mírném ohni.
03.
Pak polévku přeceďte přes síto a měkké části zeleniny a zbytky masa přes síto lžící i propasírujte. Hotovou polévku dochuťte solí, pepřem a trochou šafránu, přiveďte k varu a přidejte i kousky masa, případně i vyloupané krevety a očištěné slávky. Vše vařte asi 5 minut, dokud není rybí vložka hotová, a podávejte s opečenými toasty.
Pokud jste si francouzskou kuchyni zamilovali jako my, připravte si slaný koláč zvaný quiche.