Hlavní obsah

Generální úklid: Zbytečnosti, kterých se rychle zbavte!

Foto: Thinkstock

Udělejte si před jarním generálním úklidem náskok a vyházejte už teď všechno, co nepotřebujeteFoto: Thinkstock

Reklama

Přeplněné skříně, police i šuplíky jsou postrachem snad každé domácnosti. Zbavte se co nejdřív všech zbytečností, ať máte náskok před jarním gruntováním. Máme 10 tipů, kde začít!

Článek

Věci, které by se mohly ještě někdy hodit, má doma snad každý. Občas byste ale měli ty nacpané krabice, regály a skříně přebrat, jinak vám nepořádek přeroste přes hlavu. A že nevíte, kde začít? Máme pro vás malého průvodce.

Nenošené oblečení

Skladujete hadříky jen proto, že se móda vrací nebo že vás stály nekřesťanskou sumu? Pak ale plýtváte úložným prostorem. Stylistka Hana Adamcová má jednu dobrou radu: „Věci, které jste za poslední rok až rok a půl neměli na sobě, vyřaďte.“ To platí i pro doplňky. Nepotřebné darujte na charitu nebo zkuste prodat v internetových bazarech či aukcích.

Martin Strach, zaměstnanec separačního dvora, dodává: „Na mnoha místech v obcích najdete speciální kontejnery na oblečení, které pomáhají různým charitám a lidem bez domova.“

Foto: Thinkstock

Boty, které už vás nebaví a které nenosíte, prostě vyhoďte nebo věnujte charitěFoto: Thinkstock

Zbytečné papíry

Ano, některé dokumenty a doklady si musíte ponechat delší dobu (účtenky kvůli reklamaci, doklady pro účetnictví...), ale po uplynutí lhůty jsou k ničemu. Tak je projeďte skartovačkou anebo je rozstříhejte na malé kousky a vyhoďte. Pamatujte taky, že spoustu informací získáte on-line, takže není nutné jistit je papírově déle než měsíc, například výpisy z účtů. Přečtené letáky, časopisy a noviny patří do sběrny nebo do tříděného odpadu.

Kancelářské potřeby

Proberte si šuplík u psacího stolu. Kolikpak v něm najdete vyschlých náplní do propisek, fixů, polámaných tužek, lepicí pásky, co dávno nelepí, a dalších věcí, co už z mrtvých nikdy nevstanou? Je to jako s oblečením, bez toho, co jste nepoužili během posledního roku, se klidně obejdete.

Stará elektronika

Nepoužívané zařízení, nabíječky, baterky, spleť různých kabelů, z nichž některé už ani není s čím propojit, protože už dávno jste původní přístroj vyměnili za nový a podobně. Prostě zmatek, který ztrácí smysl a ubírá místo, o prachu ani nemluvě. Elektro odpad patří do prodejny, kde jste jej původně pořídili, nebo na sběrný dvůr. Nově jsou k dispozici i kontejnery, kam můžete malou elektroniku vyhodit.

Nepárové věci

Ponožky, které ztratily svého partnera do páru, pokličky bez hrnců, plastová víčka, co nepasují na žádnou dózu či kontejner, anebo ložní prádlo, kde chybí jeden z povlaků. Pravda, něco se dá využít na chalupě, ale opravdu to tam potřebujete?

Foto: Thinkstock

Potraviny i léky, které prošly, už nemají u vás doma co pohledávat!Foto: Thinkstock

Prošlé kuchyňské suroviny a léky

Řiďte se datem spotřeby, a ne úvahami typu „to se nekazí". Věřte, že taková špajzka bývá hotovým smetištěm a někdy i malou zoologickou. Zkontrolujte celou spižírnu a rozlučte se se vším, co má po expiraci. To platí i pro balení, která jste ani nenačali. Potravinový odpad můžete hodit do popelnice. Léky vraťte do lékárny.

Stará kosmetika

Dekorativní kosmetika podléhá rychle zkáze, a tak se nevyplatí dělat velké zásoby. Jenže mít jednu barvu rtěnky nebo stínu na oči, to těžko stačí. Udělejte revizi a prošlou kosmetiku vyhoďte, mohla by jen ublížit, zbylou, kterou již nevyužijete, dejte dětem na hraní nebo na karneval.

Dětské výtvory a hračky

Každé umělecké dílo ani hračky svých dětí nemůžete schovávat navždy. Nechte děti, ať samy vyberou, bez čeho se obejdou. Vybranými výtvory vyzdobte dětský pokoj nebo chodbu, ostatní prostě vyhoďte. Hračky, které dosloužily, odneste do separačního dvora, ostatními podarujte děti kamarádek nebo odneste na charitu.

Foto: Thinkstock

Namaluje vaše dítko něco opravdu hezkého? Vystavte si to. Spoustu výtvorů se ale nevyplatí archivovatFoto: Thinkstock

Knihy

Přečtené knihy vytřiďte, do knihovny uložte jen hodnotná a nejoblíbenější díla. Ostatní knihy darujte do místní knihovny, antikvariátu nebo na charitu. Výhodou dnešní doby jsou tablety nebo čtečky knih, kam se četby vejde opravdu hodně a nezabere v bytě žádné místo.

Zbytečnosti v garáži

Taky tam odkládáte všechno, co už v bytě nepotřebujete? A že se tam toho vejde! Vykliďte tedy celý prostor a ponechte si jen to, co opravdu používáte. Výhodou je, že v garáži můžete věci i zavěsit na zeď nebo ke stropu. Jen pozor, ať se vám tam vejde to nejdůležitější – auto.

Bojíte se, že když něco vyhodíte, budete to časem potřebovat?

Reklama

Načítám