Hlavní obsah

Gersonova terapie: Alternativa v léčbě rakoviny?

Foto: thinkstock

K alternativním způsobům se pacienti obracejí z důvodu, že mohou být i sami aktivní při léčběFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo o ni nestojí. Nikdo ji nechce. Když už vás rakovina zasáhne, hledáte možnosti, jak se vyléčit. Jednou z alternativních možností je prý i Gersonova terapie. O co jde?

Článek

Klasické způsoby léčby rakoviny jsou obecně známy, bohužel dost málo se ví o alternativních způsobech. „Přitom pacienti mají stále větší zájem i o přírodní způsoby léčby,“ uvádí MUDr. Klára Domanská, praktická lékařka s mnohaletou praxí v homeopatii.

Jednou z diskutovaných přírodních léčebných metod je i Gersonova terapie, kterou vyvinul MUDr. Max Gerson ve 20. letech minulého století. O co jde? „Je to komplexní detoxikační program, aktivující samoozdravovací procesy uvnitř těla prostřednictvím organické vegetariánské stravy, čerstvě lisovaných šťáv, kávových klystýrů a přírodních doplňků,“ uvádí specialista na detoxikaci Ing. Martin Škába.

Foto: thinkstock

Hodně zeleniny a ovoce může pomoci, ale také nemusíFoto: thinkstock

Spoustu ovoce a zeleniny

Co je podstatou této terapie? „Denně se konzumuje až 10 kilogramů ovoce a zeleniny. Takové množství by byl pochopitelně problém sníst, takže jsou z toho lisovány šťávy. Pijí se až 13krát denně každou hodinu,“ popisuje Martin Škába. Ovoce a zelenina je z organického zemědělství. Vedle šťáv se jí i tři vegetariánská jídla za den. Podstatný je i důkladný odpočinek, který je během procesu detoxikace nutný. Terapie zpočátku probíhá pod dohledem odborníků přímo na klinice.

Jak údajně funguje? „Intenzivní detoxikace odstraňuje odpady v těle, regeneruje játra, obnovuje imunitní systém, a hlavně také jeho tělesnou obranu – enzymy, minerály a hormonální systém," popisuje Klára Domanská s tím, že přísun obrovského množství vitaminu v nemocném těle pracuje na opravě poškozených tkání a celkové regeneraci všech životně důležitých orgánů. „Lidský organismus je tak dokonalý mechanismus, že když je naprosto čistý, začne se zbavovat nepatřičných a toxických tkání a tedy i samo zahubí nádor," doplňuje lékařka.

Alternativci pro

Komu tento typ léčby kliniky nabízejí? Nemocným rakovinou nebo cukrovkou. „Metoda každopádné patří jen do rukou lékaře, který se zabývá alternativními postupy," upřesňuje Klára Domanská. Kliniky uvádějí, že postup lze používat na všechny druhy rakoviny, v jakémkoli stadiu, nedoporučují ji kombinovat s chemoterapií. A není také vhodná pro kojící a těhotné ženy.

U nás specializované kliniky nejsou (nejbližší je v Maďarsku), možnosti jsou tak u soukromých zařízení či lékařů východních medicín.Klient si tak musí hradit vše sám, přičemž náklady jsou vysoké. Léčba trvá od několika měsíců do několika let.

Foto: thinkstock

U rakoviny více než jinde je důležitá psychická podporaFoto: thinkstock

Klasici proti

„Gersonova terapie stejně jako jiné další extrémní detoxikace, ale i půsty, hladovky mohou být pro některé lidi naopak nebezpečné,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička a myslí tím například infekce způsobené kávovými klystýry, snášenlivostí množství vitaminů a minerálů v uvedené dávce, překyselení organismu, absenci bílkovin ve stravě, zácpou či opakem... „Také třeba hrozí i hypervitaminóza, způsobení nerovnováhy elektrolytů v těle, záněty tlustého střeva v důsledku kávových klystýrů...," upozorňuje lékař.

Alternativní způsoby léčby mohou, ale pochopitelně vůbec nemusí v léčbě pomoci. „Jsou postaveny především na psychické víře v uzdravení," dodává lékař, který by ji sám doporučoval maximálně jako doplňkovou ke klasické léčbě, rozhodně však ve spolupráci s lékaři.

Co vy na to? Jakou roli hraje při léčbě rakoviny podle vás i psychika

Načítám