Hlavní obsah
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Takhle si představujeme jídlo pro celou rodinu. Jemné bramborové noky s výraznou chutí omáčky z modrého sýra zachutnají i vám.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Gnocchi
  • 500 g brambor
  • 1 ks vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
Omáčka z modrého sýra
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 250 g modrého sýra
  • 1 špetka pepře
K dokončení
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
Článek

Postup

01.

Pro přípravu gnocchi použijte brambory s moučnatou dužinou (varný typ C). Brambory uvařte v osolené vodě. Oloupejte je, ještě když jsou vlažné, nastrouhejte nebo propasírujte lisem na brambory na vál. Přidejte prosátou mouku, lžičku soli a udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce a spojte v těsto. 

02.

Z těsta ihned vytvořte stejnoměrné válečky. Z válečků tvarujte gnocchi libovolných tvarů a vkládejte je do osolené vroucí vody. Jakmile gnocchi vyplavou na povrch, jsou hotové.

03.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje, ve kterém nechte cibuli zesklovatět, přimíchejte mléko a rozdrolený modrý sýr, opepřete a míchejte, dokud směs nezhoustne. Poté ji promíchejte s hotovými gnocchi. Podávejte posypané lehce orestovaným česnekem nakrájeným na plátky a nasekanou pažitkou.

Také máte rádi omáčku z modrého sýra?

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 060,49 kJ
Bílkoviny22,29 g
Tuky24,28 g
Sacharidy45,57 g
Sůl5,21 g
SAFA13,59 g
Vláknina3,53 g
Cukry6,89 g
Související témata:

Načítám