Hlavní obsah

Grilovaná rajčata se smetanovým dipem

Hodnocení:
(97)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Pro někoho chutný hlavní chod, pro jiného šťavnatá příloha ke grilovanému masu: to jsou na roštu pečená rajčata. A pokud gril nemáte, nevadí. Stejně dobře je připravíte i v troubě.

Ingredience pro:
4 porce
Na rajčata
  • 4 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
Na dip
  • 2 lžíce crème fraîche
  • 50 g sýru žervé
  • 2 lžíce černých oliv
  • 1 lžíce čerstvé bazalky
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Rajčata vyberte velká a zralá. Příčně je rozpulte a řez potřete kapkou olivového oleje. Poté položte řezem dolů na rozpálený gril. Takto pečte asi dvě minuty. 

Krok 2: Pak rajčata vyjměte a naskládejte na grilovací alobalový tácek nebo do ohnivzdorné zapékací misky řeznou stranou nahoru.

Krok 3: Utřený česnek smíchejte se solí, pepřem, jemně nasekanou lžičkou tymiánu (zbytek je na ozdobu) a olivovým olejem. Vzniklou směsí potřete řez rajčat a posypte parmazánem.

Krok 4: Položte na gril a přiklopte, v případě otevřeného grilu umístěte zkraje pod rošt, aby se sýr zapekl. Trvá to podle intenzity asi deset minut.

Tip: Budete-li rajčata připravovat v troubě, rozehřejte ji na 200 °C. Rozkrojená rajčata pak rovnou položte do misky, potřete česnekovou směsí a posypte parmazánem. Zapékejte asi patnáct minut.

Krok 5: Na dip smíchejte crème fraîche s žervé, jemně nasekanými černými olivami a bazalkou, podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte ke grilovaným rajčatům.

Kterou další zeleninu jste si oblíbili na grilu?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.