Hlavní obsah

Harry a Meghan mají dceru. Komu vzdali výběrem jména hold?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský princ Harry a jeho žena Meghan oznámili šťastnou novinku, že se podruhé stali rodiči. V pátek 4. června se jim narodila dcera Lili. Jaké je její celé jméno a komu vzdali výběrem její rodiče překvapivě hold?

Článek

Princ Harry (36) se svou ženou Meghan (39) oznámili, že se v pátek stali rodiči holčičky, kterou pojmenovali Lilibet „Lili“ Diana Mountbatten-Windsor. Meghan Markle porodila na klinice v kalifornské Santa Barbaře a nyní jsou již všichni pohromadě doma i s bráškou Archiem (2). Výběrem jména vzdali hold jak královně Alžbětě II. (95), která má od dětství přezdívku Lilibet, tak Harryho zesnulé matce, princezně Dianě (†36).

Jedenácté pravnouče královny je na světě

Lili je jedenáctým pravnoučetem královny, ale zda a kdy ji Alžběta II. uvidí, není jasné. Cestování stále není úplně jednoduché a princ Harry se svou ženou v poslední době dělají možné i nemožné, aby si definitivně zavřeli dveře do královské rodiny.

Harry například nedávno připravil dokumenty o duševním zdraví s názvem The Me You Can’t See (Já, které nemůžete vidět), na kterých pracoval s moderátorkou Oprah Winfrey (67), a kde nejen on, ale řada dalších osobností mluví o svých traumatech a potížích. A konkrétně on hovoří i o tom, s čím se musel coby člen královské rodiny vypořádat, jak se cítil na pohřbu matky a jak byla Diana pronásledována, protože milovala muže, který neměl bílou pleť. Navíc naznačil, že jeho otec, princ Charles (72), mu odmítl jakkoli pomoct, když se trápil.

Foto: Profimedia.cz

Aby se jejich děti nikdy nemusely trápit a prožívat to, co musel jejich táta, udělají Harry a Meghan cokoliFoto: Profimedia.cz

Čím Harry a Meghan překvapili? 

Ale i přesto, že její rodiče do Koruny neustále kopou a vytahují staré křivdy, dostala jejich dcera  jméno po prababičce a babičce z Harryho strany. Lilibet je ovšem soukromá přezdívka královny, která vznikla v době, kdy malá Elizabeth nedokázala pořádně vyslovit své jméno. Dát křestní jméno jako přezdívku je velice americké, navíc se k tomu rády uchylují celebrity. (Kdo pojmenoval své dítě po hračce a kdo Sever?A uctěn byl i zesnulý princ Philip (†99) tím, že Lili dostala příjmení Mountbatten-Windsor, stejně jako její bratr Archie.

O tom, zda bude Lilibet nabídnut královský titul, zatím zahraniční média spekulují, ale přiklání se k tomu, že ne. A pokud ano, Meghan s Harrym by to zřejmě odmítli stejně jako u Archieho.

Co by ovšem bylo v budoucnu velmi pikantní, je skutečnost, že dcera britského prince může kandidovat na americkou prezidentku. Necháme se překvapit! A dalším překvapením by v budoucnu bylo, kdyby se rodiče rozhodli mít ještě další miminko. V mnoha rozhovorech veřejně tvrdili, že kvůli ekologické zátěži neplánují mít víc než dvě děti. Jestli to měla být narážka na tři děti Harryho staršího bratra Williama (39), není jasné.

Foto: Profimedia.cz

Do USA se z Anglie odstěhovali kvůli potřebě soukromí. Chtěli zmizet z očí veřejnosti, ale přesto stále čeří vody a není pomalu týdne, kdy by se neukázali v médiíchFoto: Profimedia.cz

Když se jménem vzdává hold

Harry a Meghan nejsou první, kteří výběrem jména uctili někoho ze starší královské generace. Tradičně se vybírají druhá a další jména po předcích.

Nejstarší syn vévody a vévodkyně z Cambridge, princ George (7), se jmenuje po králi Georgi VI. (1895-1952) a celým jménem George Alexander Louis, na počest královny Alžběty, jejíž prostřední jméno je právě Alexandra. Dcera prince Williama a vévodkyně Kate (39) se zase celým jménem jmenuje Charlotte Elizabeth Diana (6), tam je to jasné. A jejich nejmladší syn je Louis Arthur Charles (3), což odkazuje pro změnu na prince Charlese, ale i na krále George VI., jehož celé jméno bylo Charles Philip Arthur George.

A princezna Eugenie (31) a Zara Tindall (40) daly letos svým novorozeným synům druhé jméno Philip po pradědečkovi, kterého už ale bohužel nepoznají.

Foto: Profimedia.cz

Stejně jako Harry a Meghan vybírali i princ William a jeho žena jména pro dětí tak, aby uctili starší generaciFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám