Hlavní obsah

Den otců: Jací tátové jsou členové královské rodiny?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Otec, táta nebo taťulda? Tihle všichni dnes mají svůj den a zaslouží si pozornost. Být tátou je jedna z nejkrásnějších a zároveň nejtěžších životních rolí. Jak se svých otcovských rolí zhostili pánové v královské rodině?

Článek

Je třetí červnová neděle a to ve spoustě zemích znamená oslavy Dne otců. U nás tento svátek nemá ještě ustálenou tradici a je to škoda. Tatínci si pozornost zaslouží stejně jako maminky. Ti dobří se aktivně zapojují do výchovy, vymýšlejí výlety, ukazují synům, jak se poprat se světem, a dcery si podle nich vybírají životní partnery. Někdy končí bláznivé hry s tátou brekem a k večeři jsou ohřáté párky, ale má to své kouzlo (v čem je táta lepší než máma).

Letos připadl svátek na 21. června a jeden speciální táta má dvojnásobný důvod k oslavám. Princ William má dnes 38. narozeniny a určitě dostane od svých tří dětí pusu. Jaký je táta, je patrné z nově zveřejněné fotografie, kterou pořídila vévodkyně Kate na zahradě v Norfolku. A jaké vztahy mají nebo měli další otcové v královské rodině?

Foto: Profimedia.cz

Není nad to, když máte na bedrech všechny své potomky Foto: Profimedia.cz

Král Jiří VI: Lilibeth byla jeho pýcha

Otec britské panovnice, král Jiří VI. (1895–1952), usedl na trůn nečekaně v roce 1936 a s náročnou situací se musel popasovat jak on, tak jeho žena a dcery. Ač se o výchovu a vzdělávání Alžběty (94) a její sestry Margaret (†71) staraly hlavně jejich matka a babička, on si na ně vždy našel čas. Pevné pouto mezi ním a Lilibeth, jak Alžbětu II. nazýval, vzniklo, když ji připravoval na budoucí roli královny. Říkal jí „moje pýcha“ a Margaret byla „moje radost“.

Foto: Profimedia.cz

V dobrém i ve zlém, tihle čtyři drželi při sobě. Vpředu král Jiří VI. s manželkou, kterou později svět znal jako královnu matku (†101), a za nimi dcery Alžběta (vyšší) a MargaretFoto: Profimedia.cz

Princ Philip: Tátou čtyřikrát jinak

Královna Alžběta II. a její manžel, princ Philip (99), jsou čtyřnásobnými rodiči. Dětství prvních dvou dětí, prince Charlese (71) a princezny Anny (69), zásadně ovlivnilo, že se jejich matka stala královnou v mladém věku (korunována byla v roce 1953). S Charlesem měl otec spíše formální vztah, vnímal syna jako přecitlivělého a málo chlapského. Náročný byl i na Annu, ale ta se uměla otci postavit. Výrazně bližší si Philip i Alžběta byli s mladšími syny – princ Andrew (60) byl po tátovi „macho“ a u porodu Edwarda (56) byl Philip dokonce osobně přítomen.

Foto: Profimedia.cz

Královna s manželem někdy mladším synům říkali druhá rodina a měli na ně mnohem víc času. Královna Alžběta II. s princeznou Annou, princem Charlesem, princem Philipem se kochají pohledem na prince Andrewa, který houpe prince Edwarda v kočárkuFoto: Profimedia.cz

Princ Charles: Opora v těžkých chvílích

Jako následník trůnu měl princ Charles hodně povinností a výchovu synů, prince Williama (38) a Harryho (35), měla na starost především jejich matka, princezna Diana (†36). On s nimi trávil čas během dovolených, jezdili lyžovat a chodil na jejich divadelní představení. Po tragické smrti Diany jim byl oporou a jeho citlivost se ukázala jako velký přínos. Ač opět navázal vztah s dřívější láskou Camillou (72), synům ji představil, až když si to oba výslovně přáli. Oni prý proti ní nebojovali, protože viděli, že dělá tátu šťastného.

Foto: Profimedia.cz

Netrávil se syny hodně času, ale uměli si to užít. Dnes je Charles nadšeným dědečkem (po pravici má Williama a po levici Harryho)Foto: Profimedia.cz

Princ Andrew: Fantastická čtyřka

O princi Andrewovi se v poslední době mluvilo hlavně v souvislosti s Epsteinovým skandálem (přátelství s organizátorem porno večírků s nezletilými), ale pravdou je, že je opravdu dobrý a milující otec. Se svou bývalou ženou Sarah Ferguson (60) má dvě dcery, princezny Beatrice (31) a Eugenii (30). Jako rodina spolu vždy trávili spoustu času, rodiče nechyběli na žádné významné události v životě dcer. Beatrice a Eugenie o nich mluví jako o nejlepším rozvedeném páru.

Foto: Profimedia.cz

Starší Beatrice (uprostřed) se měla letos vdávat. Svatba je prozatím zrušena, tak třeba skandál prince Andrewa utichne a on ji bude moci vést k oltáři jako svou mladší dceru (vpravo) v roce 2018Foto: Profimedia.cz

Princ William: Být tátou je krásné i děsivé

Korunu reprezentují jako profesionálové a zároveň jsou uvolnění a rádi svěřují milé detaily ze života s dětmi. Lidé mají prince Williama, jeho ženu Kate (38) a děti George (6), Charlotte (5) a Louise (2) rádi. Mít děti je podle Williama krásné i trochu děsivé a s Kate se snaží, aby byli v rámci možností běžnou rodinou. Dnešnímu oslavenci říkají jeho děti pops (taťka). On je vozí do školy, vede ke sportu, a když je vezmou s Kate na oficiální akci, rozhodně je nenutí sedět s rukama za zády.

Foto: Profimedia.cz

Daří se jim žít docela normálně, i když se musí řídit protokolem, to je cílem výchovy prince Williama a jeho ženy vévodkyně KateFoto: Profimedia.cz

Princ Harry: Vychovává syna v USA 

Mladší syn princezny Diany je jí v mnohém podobný a má jasno v tom, že svým dětem chce dopřát maximum soukromí a co nejnormálnější dětství. V Anglii byl ovšem on i jeho manželka Meghan (38) neustále pod dohledem médií. Proto se rozhodli k razantnímu kroku, na jaře se vzdali rolí a povinností v královské rodině a se synkem Archiem (1) začali žít v Kalifornii (USA).

Foto: Profimedia.cz

Harry vyrůstal bez maminky a novináři mu dávali zabrat. Svému synovi Archiemu chce dopřát klidné dětství. Raději se odstěhoval za oceán Foto: Profimedia.cz

Přejeme tatínkům krásný den a princi Williamovi vše nej k narozeninám! Otestujte si, jak dobře znáte jeho drahou polovičku, vévodkyni Kate.

Reklama

Načítám