Hlavní obsah

Václav Neckář slaví 75: Co jsou milníky jeho kariéry?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Václav Neckář, vybaví se mi „Šíleně smutná princezna“, „Golden Kids“ a „Půlnoční“. A nebudu zřejmě jediná. Tyto jeho kariérní úspěchy lze totiž považovat za jakési milníky v jeho životě.

Článek

Kluk s talentem na všechno a roztomilou tvářičkou. Ten to jednou dotáhne daleko, museli si lidé  říkat o Václavu Neckářovi, když byl mladý. A také že ano. Jenže cesta nikdy nevede přímo, i tento slavný zpěvák musel překonat nejednu překážku. Václav Neckář v sobě ale musí mít neuvěřitelné množství životní síly, protože každou se mu povedlo překonat.

Václav Neckář od dětství vystupoval v operním sboru Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem, odkud v roce 1962 odešel do Mostu, kde v Divadle pracujících strávil dvě sezony. Rok pak působil v Plzni, kde se seznámil s Martou Kubišovou (75) a začal se věnovat více hudbě. Muselo se to v něm ale prát – měl talent jak na muziku, tak na herectví. Však také jeho otec Václav i strýc Eduard byli herci. Nepoužívali ale rodinné příjmení, nýbrž pseudonym Dubský. Jeho strýc byl však populárnější, více než 30 let strávil na prknech Městských divadel pražských.

Foto: Profimedia.cz

Starší fotka Václava Neckáře s jeho dnes již zemřelou manželkou Jaroslavou (†76) a jediným synem Václavem (44) Foto: Profimedia.cz

Filmová šedesátá

Herectví na hřebík ale nikdy nepověsil. V Praze nastoupil do divadla Rokoko a účinkoval v několika filmech. Mezi nejznámější patří „Ostře sledované vlaky“ (1966, film získal amerického Oscara), „Skřivánci na niti“ (1969) nebo klasická pohádka „Šíleně smutná princezna“ (1968).

V roce 1968 se také zrodilo pěvecké trio „Golden Kids“, kde Neckáře doplňovaly zpěvačky Marta Kubišová a Helena Vondráčková (71). A ačkoliv tahle trojka fascinovala a sklízela úspěchy, aktivní byla pouze dva roky. V roce 1970, v dobách začínající normalizace, byla zakázána. Největší podíl na tom měla Marta Kubišová a její politické postoje. Nicméně během dvou let vystupování toho stihli tolik, kolik se jiným nepodaří za celou kariéru. Všechny koncerty byly vyprodané a na turné jezdili i do zahraničí. Jejich písně se držely na předních příčkách hitparád. Dodnes lidé znají nazpaměť některé jejich hity, jako třeba „Časy se mění“, „Hej, pane zajíci“, nebo „Nestůj a pojď“.

Foto: Profimedia.cz

Role Miloše Hrma v „Ostře sledovaných vlacích“ byla první skutečně velkou rolí slavného zpěváka Foto: Profimedia.cz

Úspěšné roky 

Po rozpadu „Golden Kids“ se Neckář i Vondráčková vydali na sólové dráhy a často se pracovně setkávali, Kubišová zpívat nesměla. Jediný muž ze slavného tria založil se svým bratrem Janem (69) kapelu „Bacily“. Největší úspěchy zažívali v druhé polovině sedmdesátých let a na přelomu osmdesátých. Z té doby pochází třeba písně „Kdo vchází do tvých snů, má lásko“ nebo „Chci tě líbat“. Václav Neckář také nazpíval písně k některým českým filmům. Úvodní znělku z „Jak utopit doktora Mráčka“ známe snad všichni.

V té době se mu dařilo i po stránce osobní, užíval si nové životní role, kdy se stal otcem. Jediný syn Václav se narodil v roce 1974 jemu a manželce Jaroslavě (†76). Zpěvák ale o své rodině v té době příliš nemluvil, takže dlouhou dobu se nevědělo, že si Neckář vůbec primabalerínu Jaroslavu Žlábkovou vzal. Ze zpěvákovy strany to byla láska na první pohled, když ji v roce 1964 uviděl při vystoupení, prý si hned řekl, že jinou nechce. Jenže Jaroslava Žlábková získala angažmá v Německu a dvojice se setkala znovu až v roce 1969. Po pěti letech se vzali.

Syn Václav se „potatil“ jen do určité míry. Hudbě se sice také věnuje, ale úplně jinému žánru. Mnohem bližší je mu elektronická muzika, vystupoval jako DJ a v současné době účinkuje v kapele „Depressive Disorder“. Svému otci ale pomáhá v nahrávacím studiu u mixážního pultu.

Foto: Profimedia.cz

Slavné trio „Golden Kids“ spolu dlouho nehrálo - režim je zakázal kvůli Martě Kubišové (vpravo). Po převratu se dali znovu dohromady, ale brzo se rozhádali a znovu rozpadli Foto: Profimedia.cz

Nepovedený návrat

Devadesátá léta už pro zpěváka moc úspěšná nebyla. Ostatně nejen pro něj – po revoluci zaplnili trh zahraniční umělci a lidé jako kdyby na své domácí hvězdy zapomněli. Na druhou stranu ale ta doba přinesla i něco velice pozitivního – od zazpívání „Modlitby pro Martu“ v listopadu 1989 se na scénu vrací Marta Kubišová. Logicky se tak nabídla i otázka obnovení slavného tria.

To se během devadesátých let také podařilo, několikrát spolu vystoupili a vydali i kompilační album (24 jejich starých hitů). Na rok 2008 pak plánovali velké turné u příležitosti 40. výročí vzniku kapely, ale nakonec na něj nedošlo. Místo toho, aby se sešli členové na pódiu, potkali se v soudní síni. Manažer Heleny Vondráčkové totiž podal trestní oznámení na Martu Kubišovou za to, že zrušila svoji účast na turné. Kubišová tvrdila, že projekt nebyl dostatečně připraven a manažer Vondráčkové, Martin Michal (60), který je zároveň jejím manželem, zase řekl, že se turné ruší kvůli amatérské práci manažera Kubišové. Začarovaný kruh.

Druhý dech

Jenže všechny tyto spory se člověku zdají takřka malicherné, vzhledem k tomu, že nechybělo málo a jeden z nich už nemusel být naživu. V listopadu 2002 natáčel Neckář v Litoměřicích televizní show a udělalo se mu nevolno. Odvezli ho do nemocnice, kde mu diagnostikovali mozkovou mrtvici. Takřka přišel o řeč a musel se učit znovu mluvit. Zpěvák měl ale velkou trpělivost a chuť se do života naplno vrátit, a tak se s vervou pustil do učení. Nakonec povstal jako fénix z popela a kromě toho, že pěkně zhubl, vydal po třech letech od kolapsu album „Oči koní“.

Největší vrchol jeho nové kariéry ale měl přijít v roce 2011. Dostal nabídku nazpívat píseň k filmu „Alois Nebel“ s titulem „Půlnoční“, která se rázem stala hitem a zařadila se mezi klasické vánoční písně. O rok později byl společně s kapelou „Umakart“ za tento počin oceněn hudební cenou Anděl za skladbu i videoklip roku.

Foto: Profimedia.cz

Píseň „Půlnoční“ vystřelila Václava Neckáře znovu do hvězdných výšin Foto: Profimedia.cz

Profesionál až za hrob

Před třemi lety mu život uštědřil další ránu. V prosinci mu zemřela jeho milovaná žena, se kterou byl víc než čtyřicet let. Ačkoliv sama byla nemocná a měla potíže s ledvinami, byla zpěvákovi velkou oporou při jeho rekonvalescenci a pomáhala mu s návratem do života. Ostatně, stejně tak mu pomáhal jejich syn.

Jaroslava Neckářová se dožila sedmdesáti šesti let a víc než polovinu života strávila po boku Neckáře. Ten musel tehdy udělat nesmírně obtížné rozhodnutí – o smrti své milované se dozvěděl chvíli před koncertem. Přistoupil k tomu profesionálně. Lidé se prý přišli bavit, řekl později, a proto na sobě nedal nic znát, koncert odzpíval a teprve poté začal truchlit.

Přejeme mu, ať prožije ještě mnoho let ve zdraví a při síle a užije si oslav svých 75. narozenin. K tomuto jubileu si nadělil i několik koncertů po republice, které v současné době probíhají. V prosinci ho pak čeká série vánočních koncertů.

Foto: Profimedia.cz

Před pár dny byl Václav Neckář uveden do Síně slávy zábavního umění v kategorii zpěvákFoto: Profimedia.cz

Jakou píseň Václava Neckáře máte nejraději? 

Načítám