Hlavní obsah

Hity na hubnutí: Který se hodí pro vás?

Foto: thinkstock

Chcete zhubnout, ale nevíte jak? Najděte si ten správný způsobFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou různé způsoby, díky kterým zhubnete. Jsou ale všechny vhodné zrovna pro vás? Odborníci vám poradí i pomohou zorientovat se v nejnovějších trendech. Tak čtěte!

Článek

Zhubnout pohybem v podtlaku, posilováním na vibrační plošině, anebo si nechat zmrazit tukové buňky? „Při výběru vhodného způsobu byste vždy měli zohlednit i to, zda zvolená metoda zabezpečí udržení hmotnosti v budoucnosti,“ říká odbornice na výživu Katarína Slyšová z brněnského institutu kompliment. „Podstatné je i zvážit váš současný zdravotní stav, který nemusí být vhodný pro všechny typy hubnutí,“ doplňuje osobní trenérka Aneta Procházková. Proto jsme obě odbornice požádali, aby zhodnotily současné hubnoucí trendy. Jsou dobré pro vás?

VacuShape: jen pro zcela zdravé

Co to je: Půlhodinová svižná chůze na běžeckém pásu, během níž jsou problémové partie umístěny v podtlakové kabině.

Plusy: Zvýšeného výdeje energie se dosahuje aktivním pohybem. Přítok krve a lymfy se navíc podporuje řízeným podtlakem.

Minusy: Cvičební zátěž je jednostranná, zaměřená především na spodní partie těla. Tento redukční program není komplexní, samotné cvičení má mnoho kontraindikací, a z tohoto důvodu rozhodně není vhodné pro každého. Vyhnout by se mu měli ti, kteří trpí: záněty žil, trombózou, zánětlivými onemocněními, cukrovkou, hemoroidy, vysokým krevním tlakem... Natáčeli jsme o něm video Blanka v akci: Vyzkoušela hubnutí teplem a tlakem.

Pro koho:Chůze obecně, coby nejjednodušší přirozený pohyb, je vhodná pro lidi s nízkou kondicí, s nadváhou, pro začátečníky, méně pohybově nadané. Zde je však nutností dobrý zdravotní stav.

Foto: vacushape.cz

Za půl hodiny máte odcvičeno. Jenže ne každému vacushape pasuje na zdravotní stavFoto: vacushape.cz

Power Plate: vhodný doplněk

Co to je:Pracuje na bázi mimovolných tělesných reflexů. Ty jsou vyvolány speciální vibrací působící na svalová vlákna, která se při běžném tréninku dostatečně neovlivní.

Plusy: Zpevnění těla, především jeho středu.

Minusy:Cvičením tohoto druhu ovšem není možné dosáhnout aerobní zóny tepové frekvence, a proto se rozhodně nejedná o aktivitu určenou pro hubnutí. Nízkofrekvenční vibrace také někdy způsobují nepříjemné pocity, které ne každý dobře snáší. Pokud vás například bolí záda, obloukem se power plate vyhněte.

Pro koho:Pro ty, co mají málo času, chtějí tělo zpevnit, nepotřebují hubnout ani cvičit proti bolavým zádům. Stejně jako pro ty, co neočekávají od cvičení i zážitek a relaxaci, zároveň jsou si vědomi nutné kompenzace.

Foto: Holmes Place

Výborné na zpevnění, nikoli na cílené hubnutí. Katastrofa pro bolavá zádaFoto: Holmes Place

Liposukce: není to legrace

Co to je: Účelem liposukce je zlepšení tvaru a objemu těla při minimálním narušení povrchu kůže. U té konvenční spočívá princip v zavedení kanyly do podkoží krátkým kožním řezem, k rozhmoždění tukových buněk, které jsou následně odsávány.

Plusy:Bez námahy a ihned.

Minusy:Výrazný zásah do těla. Jedná se o operační zákrok, který provádí lékař. Liposukce s sebou v případě opětovného přibývání na váze nese riziko v podobě nerovnoměrného ukládání tuku, a to i v místech, kde předtím nebyl.

Pro koho:Pro všechny, co už předtím vyzkoušeli změnu stravy i cílený pohyb, a stejně se nemohou tuku zbavit, například na břiše (tedy jednom místě).

Kryolipolýza: nemá ještě výsledky

Co to je: Metoda je založena na ochlazování tukových buněk přes pokožku, aniž by došlo k narušení ostatních podkožních struktur. Nízká teplota buňky poškozuje a je příčinou jejich odumírání. Více jsme o ní psali v článku Zhubnete díky kryolipolýze?.

Plusy:Samotný zákrok netrvá dlouho, ale není ani naprosto bezbolestný.

Minusy:Podle lékařů dochází k devastaci tkáně, což je vždy na škodu organismu. Navíc je zásadním problémem skutečnost, že se tento způsob hubnutí začal používat teprve nedávno, a nejsou tudíž známá všechna s ním spojená rizika.

Pro koho:Pro zvědavé...

Který způsob hubnutí preferujete vy? Vyzkoušeli jste některé z novinek? S jakým úspěchem? Dejte nám vědět v diskusi.

Reklama

Načítám