Hlavní obsah

Holčička s Downovým syndromem dobyla svět modelingu!

Foto: dailymail.co.uk

Na dovolené na Jamajce se ukázalo, jak skvělá fotomodelka Natalia jeFoto: dailymail.co.uk

Reklama

Má dech beroucí úsměv! Je krásná, ráda se fotí, a tak není důvod, proč by pětiletá Natalia Goleniowski neměla dobýt svět dětského modelingu. Jenže tahle malá holčička trpí Downovým syndromem, a už jen to, že žije, je zázrak.

Článek

Jen co se narodila, musela zabojovat o svůj život. Pak jí lékaři diagnostikovali Downův syndrom s tím, že možná nebude nikdy chodit ani mluvit. První dva roky svého života strávila malá Natalia Goleniowski spíš v nemocnici než doma, potýkala se se zápaly plic a podrobila se operaci srdce. Dnes je jí pět, je úspěšnou dětskou modelkou a společnosti s dětským oblečením se o ni doslova perou! „Tohle je sen, který se stal skutečností,“ říká Nataliina matka Hayley (42), která se s příběhem jejich dcerky svěřila deníku Daily Mail.

Foto: dailymail.co.uk

Krásný úsměv na Natalii lidé obdivují nejvícFoto: dailymail.co.uk

Porod se změnil v peklo

Hayley si se svým manželem Bobem (52) a jejich dnes sedmiletou dcerou Miou užívala poklidného rodinného života v anglickém Padstownu. Že by s jejich druhým dítětem mohlo být něco v nepořádku, je ani nenapadlo. Hayley sice před tím prodělala pět potratů, ale tohle těhotenství bylo naopak pohodové. „Vše bylo úplně normální. Ve třetím měsíci sice ultrazvuk ukázal trochu nezvyklou tloušťku Nataliina krčku, lékaři řekli, že by to možná mohl být Downův syndrom, ale krevní testy ukázaly riziko 1 ku 300. A to nebylo dostatečně velké riziko na to, aby mě poslali například na odběr plodové vody,“ říká Hayley. Navíc veškerá další vyšetření už prý byla úplně v pořádku, takže manželé neměli žádné obavy.

Foto: dailymail.co.uk

Natalia miluje život a pózování před fotoaparátemFoto: dailymail.co.uk

I proto se Hayley rozhodla pro porod doma. „Bylo to tak krásně poklidné. Byla jsem ve vaně a měla jsem u sebe dvě porodní asistentky,“ vzpomíná. Veškerá pohoda ale skončila ve chvíli, kdy se malá Natalia narodila. „Byla modrá a nedýchala, bylo to děsivé. Že je skutečně něco špatně, jsem pochopila ve chvíli, kdy jedna porodní asistentka zahájila oživování a dávala miminku dýchání z úst do úst,“ popisuje Hayley s tím, že druhá porodní asistentka volala ambulanci, která ji i s dítětem převezla do nemocnice.

Foto: dailymail.co.uk

Natalia se svou starší sestrou, která ji nadevše milujeFoto: dailymail.co.uk

Tip redakce:Přijít o dítě je obrovská tragédie. Důkazem je i Příběh Andrey: Můj malý syn mi umřel po 3 měsících.

Bojovala o život i lásku matky

Zatímco šokovaná Hayley ležela ve vedlejší místnosti, personál nemocnice se zoufale snažil zachránit život malé holčičky. Po čtyřech hodinách se rodiče dozvěděli zdrcující zprávu. Lékaři vyděšeným rodičům sdělili, že jejich dcerka je stále v kritickém stavu a byl u ní zjištěn Downův syndrom. „Vlastně jsem ani nerozuměla, co mi říkají. Byla jsem úplně zkamenělá strachem a šokem. Manžel byl ale skvělý. Bez přemýšlení řekl, dobrá, je to ale naše dcera a my ji budeme milovat za všech okolností. Zato já necítila vůbec nic. Zní to odporně, ale nechtěla jsem ji vidět. Chtěla jsem jít domů a zapomenout, že jsem kdy tohle dítě porodila,“ přiznává Hayley.

Foto: dailymail.co.uk

Natalia je i před fotoaparátem uvolněná a působí přirozeněFoto: dailymail.co.uk

A žádná změna v jejích pocitech se nekonala, ani když svou dcerku spatřila. „Dívala jsem se na ni, jak leží v inkubátoru a v duchu si říkala ,bože, ty nejsi vůbec hezká, vůbec roztomilá, ty nevypadáš jako moje dítě',“ říká Hayley.

Jako by toho nebylo dost, lékaři rodičům sdělili, že Natalia navíc trpí závažnou srdeční vadou, která je pro děti s Downovým syndromem typická. Nebylo vůbec jisté, že miminko bude žít, příštích několik dnů mělo být kritických. Hayley s manželem šli ten den domů a do nemocnice se vrátili další den. „Najednou jsem se na dcerku podívala, sledovala, jak leží mezi pípajícími hadičkami, a pocítila jsem neskutečný nápor lásky. Najednou jsem toužila, aby bojovala a přežila,“ vzpomíná Hayley.

Po třech týdnech byla holčička z nejhoršího venku a rodiče si ji mohli odnést domů. Přesto nikdo nebyl schopen říci, jak to s ní bude dál. Zda bude někdy chodit, zda se naučí mluvit a podobně. „Navíc byla skoro pořád nemocná. Prodělala několik těžkých zápalů plic a v podstatě neustále byla na antibiotikách,“ popisuje Hayley.

Nakonec ale začala Natalia sílit, lépe na tom byly i její plíce. „Nezapomenu na den, kdy se poprvé sama posadila. Bylo jí deset měsíců a já zažívala nepopsatelné štěstí,“ říká Hayley. Když byl Natalii rok, opět všechny šokovala, když pronesla své první slovo „teddy“ (v překladu méďa). Ve dvaceti měsících udělala své první kroky a ve dvou letech se podrobila operaci, při které jí lékaři zacelili otvory v srdci.

Foto: dailymail.co.uk

Pro rodiče je Natalia sen, který se stal skutečnostíFoto: dailymail.co.uk

Pochopili, jak je krásná

Dnes je Natalia známá jako Natty, to je jméno, pod kterým fotí pro dvě prestižní společnosti s dětským oblečením. Vše začalo, když byly holčičce čtyři roky a vyrazila s rodinou na dovolenou na Jamajku. Všimla si jí tam fotografka, která Hayley poprosila, zda by si mohla její dcerku vyfotit. Byla nadšená z toho, jak je dívenka fotogenická, a především s jakou ochotou před fotoaparátem pózuje.

Hayley si navíc přečetla článek o americkém chlapci se stejným postižením, který je dětským modelem. „Rozhodla jsem se napsat dvěma společnostem, ale ani jsem nedoufala, že by se někdo ozval zpět. Ale obě firmy se obratem ozvaly a chtěly Natty vidět,“ popisuje Hayley.

A tak je Natty nyní jejich modelka, další firmy o ni mají zájem, a navíc začala chodit i do školy a učí se psát. „Jsme strašlivě pyšní. A jsme šťastní, že i ostatní vidí to, co vidíme my. To, jak je Natty krásná a úžasná holčička,“ dodává Hayley.

Krása může mít mnoho podob, nemyslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám