Hlavní obsah

Horká lázeň pod širým nebem? Koupací sudy se hodí na terasy i zahrady

Foto: Koupací sudy

Koupací sud je jako dělaný pro relaxaci s přáteliFoto: Koupací sudy

Reklama

Představte si horkou lázeň, hvězdné nebe nad vámi, skvělou zábavu s přáteli či celou rodinou… A teď všechno dohromady… Že to nelze skloubit? Ale ano, stačí si na zahradu či terasu pořídit koupací sud.

Článek

Možná jste se s ním už také setkali. Nejdříve koukáte se zvědavostí a trochou despektu. Jakmile ale jednou zkusíte, podlehnete. Tento netradiční sud se stává hitem v nabídce služeb rekreačních zařízení, postupně si však prošlapává cestičku i k zahradám a terasám „obyčejných smrtelníků“.

„K těmto sudům si najde cestu kdokoli. Relaxaci dnes ocení naprosto každý, a tak si koupací sudy zamilují všechny generace. Stačí vám v podstatě rovný kousek plácku. Je jen na vaší fantazii, zda chcete relaxovat na zahradě za domem, na chatě či si dopřejete relaxaci na vašem jiném oblíbeném místě,“ říká Michal Zubík z e-shopu Koupaci-sud.

Koupat se můžete kdykoli v roce

Koupací sud je vlastně válcovitá nádrž – vnější nosný korpus je dřevěný, uvnitř jsou instalovány izolační vrstvy, koupací vana s dřevěnými či plastovými lavičkami na sezení. Voda je ohřívána kamny na dřevo umístěnými ve vodě.

„Hodí se pro rodiny s dětmi, společnost přátel i jednotlivce pro trávení chvil odpočinku. Nově je nabízen koupací sud v provedení s variabilním interiérem, který je určen pro relaxaci a navíc pro provádění strečinku – protahování a aktivní uvolnění po sportu,“ vysvětluje Radek Benda z firmy Koupací sudy, která se jejich výrobou zabývá.

„Koupací sud nebo také hot-tub umožňuje koupání prakticky kdykoli, můžete se koupat a relaxovat každý den v roce. Nezáleží na počasí ale na vás. Teplotu vody si určujete sami, díky umístěným kamnům, jejichž výkon lze velmi dobře regulovat. Sud můžete navíc využít i jako ochlazovací káď k sauně,“ vyjmenovává další výhody tohoto zařízení Dagmar Doleželová ze Světa sudů.

Foto: Svět sudů

Jako by tam stál odjakživa – koupací sud svým vzhledem nijak neruší, dřevo se prostě na zahradu hodíFoto: Svět sudů

Foto: Koupací sudy

Stačí i malý rovný plácekFoto: Koupací sudy

Foto: Koupaci-sud.cz

Jaký dům, takový sud – majitelům této nemovitosti se podařilo téměř dokonale sladit exteriér domu s vybraným dekorem koupacího suduFoto: Koupaci-sud.cz

Za dvacet minut bez stresu

Že teplá voda léčí, věděli už staří Římané a Řekové. „Na pramenech léčivých vod byly budovány léčivé lázně. Od pradávných časů až po současnost tak bývá právě hydroterapie využívána k léčbě artritidy, revmatismu, svalové a kloubní terapii či k odbourání nespavosti,“ říká Radek Benda. Koupací sud je tak vlastně malým lázeňským zařízením přímo u vás na zahradě.

Teplá koupel je také jedním z nejjednodušších způsobů, jak se zbavit únavy a stresu. Blahodárné účinky jsou v případě sudové lázně umocněny tím, že jste na čerstvém vzduchu, případně tím, že k relaxaci přizvete rodinu či přátele, čas strávíte společně a příjemně si popovídáte.

Aby měla lázeň relaxační a léčivé účinky, musí mít vyšší teplotu než lidské tělo, tedy 38°–39°C. Do sudu se pak prostě jen posadíte a užíváte si klidu a pohody. Stačí dvacet minut, aby se organismus zregeneroval.

Foto: Svět sudů

Není nad relaxaci na čerstvém vzduchuFoto: Svět sudů

Foto: Koupaci-sud.cz

Vodu v sudu ohřívají kamna na dřevo, teplota lázně lze tak dobře regulovatFoto: Koupaci-sud.cz

Promyslete umístění

Hot-tub se většinou umisťuje do zahrad, kde zároveň funguje jako luxusní designový zahradní doplněk. Můžete ho ale umístit i na terasu, střechu nebo balkon. Jediným omezením je velikost sudu a statické možnosti podkladu pro umístění, protože naplněný sud včetně lidí může vážit 1500 – 2300 kg v závislosti na zvolené velikosti.

Při přemýšlení, kam s ním, vemte v úvahu, že pro ohřev vody se používají kamna na dřevo. Sud tak umístěte na takové místo, aby zplodiny hoření neobtěžovaly okolí.

Co se týká péče o vodu, u většiny sudů se můžete setkat s možností zapojení filtrace – při správné péči pak voda vydrží několik týdnů či měsíců. „Koupací sud bez filtrace doporučujeme po každém použití vypustit, před dalším použitím vyčistit a napustit čistou vodu,“ dodává Radek Benda.

Foto: Koupaci-sud.cz

Vevnitř sudu si můžete posedět na dřevěné lavici…Foto: Koupaci-sud.cz

Foto: Koupaci-sud.cz

Další variantou je lavice plastováFoto: Koupaci-sud.cz

Foto: Koupací sudy

Máme zatopeno, už se nám ohřívá vodaFoto: Koupací sudy

Jak se vám líbí koupací sudy? Už jste měli možnost si pohodu v teplé vodě pod širým nebem vyzkoušet?

Reklama

Související témata:

Načítám