Hlavní obsah

Co nejvíc děsí znamení horoskopu? Berany straší prohra, Váhy závislost a Lvi se bojí ponížení

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Způsoby, míra a intenzita prožívání strachu jsou u každého různé. Někdo je lehkovážnější a s ničím si příliš neláme hlavu, někdo zase úzkostně prožívá situace, které druhým připadají bezproblémové. Čeho se nejvíc obávají jednotlivá znamení horoskopu?

Článek

V astrologii na strach ukazuje postavení planety Saturn v osobním horoskopu. Ale i sluneční znamení prozradí základní povahu strachu, kterou si v sobě každý nese. Obavy a úzkosti, jež lidé skrývají před ostatními i sami před sebou, však mohou mít také pozitivní účinek. V životních oblastech, ve kterých pociťují největší frustrace, mají totiž mnozí velikou tendenci se zlepšovat a zdokonalovat. Pod tlakem bývají nuceni na sobě tvrdě pracovat – a tak se stále zlepšovat. Čeho se v životě nejvíc bojíte podle svého znamení zvěrokruhu a jak to ovlivňuje váš život?

Beran má hrůzu z prohry

Strach z porážky vede Berany k sebeprosazování za každou cenu. Sami na sebe kladou větší nároky, než vyžadují okolnosti. Jsou přehnaně soutěživí, nemilosrdní, neústupní, až agresivní. Strach však může způsobit i opačné problémy: nejistotu a potíže se sebeprosazením.

  • Pozitivní vliv: Akceschopnost, bystrý úsudek, vytrvalost

Býk se nejvíc strachuje o své jistoty

Podléhají až panickým strachům ze ztráty jistot, zruinování, vyvlastnění, znárodnění a dalších ztrát materiálního charakteru. Tyto strachy vedou Býky ke snaze zajistit se na věčné časy, nebo naopak k touze vychutnávat si život za všech okolností a za každou cenu. Strach ze ztráty partnera je nutí k věrnosti. Mají pocit, že když budou stálými a věrnými partnery, budou takoví i ostatní.

  • Pozitivní vliv: Trpělivost, vytrvalé sledování cíle navzdory osudu
Foto: fizkes, Shutterstock.com

Býci jako typičtí představitelé zemských znamení se nejvíce obávají ztráty svých materiálních jistotFoto: fizkes, Shutterstock.com

Blíženci se bojí ztráty duševní svobody

Všechny strachy Blíženců se pohybují okolo jejich schopnosti myslet a mluvit. Mají například obavy, že něco nepochopí nebo že ostatní nepochopí je. Mohli by je třeba považovat za hlupáky. Ze strachu, aby se neshodili, jsou někdy cyničtí a sarkastičtí. Všechno zlehčují a neberou vážně žádný cizí názor. Tváří se, že všechno vědí nejlépe.

  • Pozitivní vliv: I přes vnitřní rozpory schopnost dospět k myšlenkové objektivitě

Rak má strach z hloubky svých citů

Strach z emocionálních vazeb, z omezování rodinou vede Raky k sentimentálním výjevům, které nahrazují přirozené vyjádření skutečných citů. Mohou mít pocit, že jsou vydáni napospas negativním, tíživým pocitům a depresivním náladám. Mají sklony ke lpění na minulosti a k melancholii. Rodinu občas zakládají z nutkavé potřeby najít citovou jistotu.

  • Pozitivní vliv: Zdravé sebeovládání bez podřízenosti, vynikající cit pro duševní pohodu a bezpečí, schopnost dosáhnout vnitřního smíru

Lev se děsí ponížení a veřejné ostudy

Největší strachy Lvů se odvíjejí od pocitu, že nemusejí být dostatečně vážení, obdivovaní, milovaní. Strach z bezvýznamnosti, ale i z toho, že se jednou budou muset postavit do středu a obstát ve zkouškách z dospělosti. Tyto obavy často kompenzují přehnanou velkorysostí, sklonem k velkoleposti a okázalosti. Mohou mít silnou tendenci se povyšovat za každou cenu nad autoritami především mužského rodu.

  • Pozitivní vliv: Zdravá suverenita, královská skromnost, vyzrálé sebevědomí, zodpovědnost, dospělost
Foto: fizkes, Shutterstock.com

Lvi jsou hrdí lidé a obvykle mají největší hrůzu z toho, že by se mohli před ostatními shodit nebo ztrapnitFoto: fizkes, Shutterstock.com

Panna má strach z nemoci a bezmoci

Jejich obavy spočívají v utkvělé a falešné představě, že jsou neužitečné, nešikovné, že se k ničemu nehodí nebo že se nebudou umět přizpůsobit okolnostem. Strachy z nemocí a různých infekcí kvůli domnělé špatné hygieně vedou Panny k perfekcionismu, přeorganizovanosti, pedanterii, kverulantství a snaze být fit za každou cenu. Z úzkosti můžou být i přehnaně skromné.

  • Pozitivní vliv: Vědomí sociální zodpovědnosti, harmonie těla i ducha

Váhy se bojí závislosti na partnerech

Váhy se obávají, že budou muset brát ohledy na druhé nebo že na nich budou závislé. Strachy si kompenzují množstvím společenských závazků. Někdy se zase vyhýbají stálým partnerským vztahům a zůstávají věčně svobodné. Jejich vrozená ochota ke kompromisům je paradoxně vede k názorové nesmiřitelnosti.

  • Pozitivní vliv: Partnerská vážnost, vyzrálost, odpovědnost, jasný úsudek a vyhraněný smysl pro spravedlnost

Štír má hrůzu ze své moci a vnitřní síly

Obavy z vlastní destruktivní moci, z hlubokých emocionálních závazků, sexuálního odevzdání, intenzity vlastních citů, strach ze smrti, pocit, že jsou neodolatelně přitahováni temnými a zakázanými stránkami. To vede Štíry k urputnému boji o moc, sexuálnímu sběratelství a posedlosti okultními či sexuálními náměty. Jsou puzeni překračovat všechna tabu, aby si vykompenzovali pocity frustrace, zábrany a pocity viny.

  • Pozitivní vliv: Odpovědné zacházení s mocí, překonávání závislostí a pocitu bezmoci, růst důvěry a oddanosti v partnerském vztahu, porozumění sexu
Foto: fizkes, Shutterstock.com

Vnitřní život Štírů je složitý, jsou to hlubocí lidé, kteří domýšlejí všechny situace do nejmenších podrobností. Z toho pramení i jejich úzkostiFoto: fizkes, Shutterstock.com

Střelec se nejvíc bojí beznaděje

Střelci jsou optimisté zvěrokruhu, a pokud ztratí naději a víru, ztratí sami sebe. Snad proto je pronásleduje strach, že ztroskotají ve vlnách života, utonou v beznaději, narazí na útesy absurdnosti světa. Obávají se odcizení i vlastní bezvýznamnosti. Všechny tyto úzkosti je vedou k tvrdým, nepružným, dogmatickým postojům či zavilému moralizování.

  • Pozitivní vliv: Schopnost dospět k moudrosti, toleranci, pochopení smyslu zákonitostí světa, nalezení vlastní mravní autority

Kozoroh se děsí vlastního selhání

Největší obavou Kozorohů je, že budou druhým na obtíž nebo jim vydáni napospas, že je budou ostatní kontrolovat, omezovat nebo utlačovat. Bojí se také povinností, o kterých se domnívají, že spočinou výhradně na jejich bedrech a oni je neunesou. Tyto strachy je vedou k zarputilému plánování kariéry, rigidní přísnosti vůči sobě i ostatním a také ke sklonům k workholismu.

  • Pozitivní vliv: Sebekázeň a ochota převzít odpovědnost, vyzrálá autorita, střízlivá jasnost a realistické vidění světa

Vodnář se bojí vyloučení ze společnosti

Strach z osamění, strach, že je lidská smečka kvůli jejich zvláštnostem a jedinečnosti vyloučí ze svého společenství, je základní úzkostí Vodnářů. Strach, že nebudou nikam patřit, je vede k chorobné sebestřednosti a malichernému lpění na svých libůstkách, originalitě a také k posedlosti reformními myšlenkami i činy. Všechny revoluce světa vznikly pod vládou vodnářské energie.

  • Pozitivní vliv: Zralost, uvolněné prožívání vlastní nezávislosti a osobitosti, střízlivé postoje ke všem experimentům, použitelné novátorství

Ryby mají strach, že se utopí v chaosu

Obavy, že se ztratí v nevysvětlitelném a nepřehledném světě. Strach z hlubokých emocí i vlastního soucitu s druhými. Strach z bezmocnosti a závislosti i z toho, že je ostatní budou jen využívat, vede Ryby k sebeobětování a hlubokým pocitům viny i utrpění. Jejich láska nezná hranic, jejich oběť ve jménu nejvyšších citů může být až fatální. Vede k mučednictví, závislostem nebo k nadužívání smyslových požitků.

  • Pozitivní vliv: Pravá láska k bližním, zralá důvěra a upřímná snaha odpustit i sobě

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Související témata:

Načítám