Hlavní obsah

Manipulace podle horoskopu: Raci citově vydírají, Lvi vás krutě zesměšní a Ryby vás budou ignorovat

Foto: Ekateryna Zubal, Shutterstock.com

Foto: Ekateryna Zubal, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pláč, křik, výčitky, předstírání bezmocnosti nebo lichocení. To všechno mohou být manipulativní techniky. Jejich společným poznávacím znamením je, že při jejich použití jde dotyčným výhradně o jejich egoistické cíle, nikoliv o spolupráci se svým okolím. Jak jsou na tom jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Článek

Každý je schopný s druhými do určité míry manipulovat. Být manipulativní však nutně nesignalizuje nečestné nebo nepoctivé jednání. O skutečné manipulaci se dá mluvit až ve chvíli, kdy takové chování přeroste v jakési hraní si s druhými z osobních důvodů, v cílené působení na jejich myšlení a chování ve vlastním zájmu. Jaké jsou nejúspěšnější manipulativní techniky podle znamení zvěrokruhu?

Berani jsou přesvědčiví

Oblíbená technika Beranů je přesvědčivost. Jsou sebevědomí a jiné varianty, postupy a řešení než svoje nepřipouštějí. Vystupují suverénně a s bojovností sobě vlastní tlačí druhé do situací, které vyhovují především jim. Berani vždy chtějí být vítězi, jsou jedničky a odpověď NE pro ně neexistuje.

Býci jsou paličáci

Dosahují svých cílů překvapivě snadným způsobem. Zaprvé jsou Býci velmi tvrdohlaví, prohru si nepřipouštějí. A zadruhé si umějí moc dobře představit, jaké by to bylo, kdyby neuspěli – kdyby byli donuceni udělat něco, co dělat nechtějí. A tak preventivně demonstrují, jak by všechno špatně dopadlo, kdyby nebylo po jejich.

Blíženci si vymýšlejí

Jsou nesmírně přesvědčiví ve svém slovním projevu. Uvěřitelným způsobem pronášejí své polopravdy. Někdy si i parádně vymýšlejí. Pokud budou chtít, ostatní jim vše spolknou i s navijákem. Blíženci jsou mistři slovního klamu a zcela pravděpodobných příběhů. Ne náhodou jsou to skvělí obchodníci.

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Blíženci jsou mistři pomluvy a klevet. Milují novinky všeho druhuFoto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Raci citově vydírají

Asi nikoho nepřekvapí sdělení, že Raci s druhými manipulují přes emoce. Když potřebují, zřetelně dají okolí najevo, co cítí, jak se cítí a proč se tak cítí. Všichni kolem si přitom mohou být jistí, že za jejich špatné pocity, nálady i skutky mohou právě oni. Pravdivost svých argumentů často posilují pláčem.

Lvi zesměšňují

Nikdy je nenechává v klidu, když někdo dělá něco, co oni neschvalují nebo s čím nesouhlasí. V tom okamžiku začnou Lvi dotyčného a jeho názory hlasitě komentovat, v horším případě zesměšňovat. A tak docílí toho, že se druzí začnou cítit špatně či trapně, protože si myslí nebo říkají něco, co je hodno lvího posměchu.

Panny jsou prohnané

Velmi nenápadným způsobem dokážou druhé dokonale přesvědčit, že nejlepší jsou jejich nápady. Panny dokonce docílí toho, že ostatní přirozeným způsobem přijmou jejich myšlenky za své. Jak? Kritickými či uštěpačnými poznámkami pomalu, ale jistě nahlodávají sebedůvěru všech zúčastněných.

Váhy předstírají neschopnost

Neustále sice hledají smírná řešení, ale ve jménu toho, aby se vyhnuly konfliktům, Váhy často předstírají, že jsou bezmocné a že nevědí, jak se s problémy vypořádat. Rády fingují neschopnost, aby nemusely čelit sporům nebo nemusely vystoupit ze své komfortní zóny.

Štíři se snaží nahnat strach

Rozhněvat Štíry je nebezpečné, každý to ví, proto je obvykle všichni chtějí mít na své straně. Pokud s nimi totiž drží basu, chrání je, a pokud ne, zničí je. Spolehlivá metoda manipulace. Navíc moc rádi vyhrožují, například odchodem ze společného domova. Není se třeba tolik bát, nikoho nikdy snadno neopouštějí.

Foto: Ekateryna Zubal, Shutterstock.com

Manipulativní technikou Štírů je občas vyhrožování nebo vydírání Foto: Ekateryna Zubal, Shutterstock.com

Střelci vydírají pomluvami

Velmi neradi se hlásí ke svým skutkům, které někomu mohly způsobit nějaké problémy. Pokud jim přesto někdo jejich špatnosti připomene, rázem si vzpomenou na jeho chyby, prohřešky či omyly a dotyčný si může být jistý, že ho Střelci šetřit nebudou. Spolehlivě na něj ze své paměti vyloví to nejhorší, nejtrapnější nebo nejneuvěřitelnější, co kdy v minulosti provedl.

Kozorozi se povyšují

S oblibou z druhých dělají parádní hlupáky, obzvláště když dotyční nesouhlasí s jejich názory. To pak víc než hbitě vytáhnou přesvědčivé důkazy o jejich zabedněnosti. Kozorozi rádi používají tzv. nenapadnutelná fakta a argumenty, jež podporují právě jejich pravdivá stanoviska. V minutě se ostatní cítí jako méněcenní.

Vodnáře nic nezajímá

Dělají si, co chtějí. Souhlas druhých k ničemu nepotřebují a ani nevyžadují. Vodnáři se dost často ani nestarají o to, jestli někoho naštvali nebo urazili. Pokud jim jejich přešlapy druzí připomenou, omluví se jim, ale stejně si dál jedou po svém. Jejich nevšímavost a odstup jim poskytuje prostor k manipulaci. Snažit se musejí ti druzí.

Ryby mlčí

Jedno ze znamení s největšími sklony k manipulaci. Ryby často hrají roli oběti, pohrávají si s city a emocemi druhých i z pouhého rozmaru. Pokud se naštvou, na dotyčné nemluví nebo je totálně ignorují nejméně do té doby, dokud nepřistoupí na jejich stanoviska anebo neudělají to, co chtějí ony.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám