Hlavní obsah

Typická věta manipulátora: Můžeš za to, že jsem nešťastná!

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhů manipulace je nespočet. Dostat partnera tam, kde ho chcete mít, lze různě. Znáte ale asi nejčastější větu manipulátorů? To kvůli tobě jsem nešťastný/á! Neslyšeli jste ji už náhodou?

Článek

Manipulace do vztahů nepatří, přesto je jejich součástí až děsivě často. Někdy jde o cílené a extrémně nebezpečné jednání, mnohdy ale ani nevíte, že se něčeho takového dopouštíte. A to je právě tento případ – stylizovat se do role oběti a přenést zodpovědnost za své štěstí na druhého je manipulace, třebaže si to uvědomuje jen málokdo.

Manipulátor v roli oběti

Stavět se do pozice chudáka, kterému je ubližováno, toho se pravděpodobně častěji dopouštějí ženy, ale ani mužům tato manipulativní technika není cizí. Jen si vzpomeňte, kolikrát jste slyšeli nebo sami vyřkli něco ve smyslu „jsem kvůli tobě nešťastný(ná)“, „činíš mě nešťastnou(ným)“ a podobně? Jak se asi ten, kdo to poslouchá, cítí? Obzvlášť když slova doplníte dostatečně zkroušeným výrazem, potoky slz, povzdechy, bezradností a odevzdaností. Tady je rozdělení rolí prostě jednoznačné: ty jsi lump, co mi ubližuje, a já jsem oběť, která to z lásky k tobě trpí.

Vyvolávání pocitů viny

Nejčastěji manipulátoři používají dvě zbraně. „Vyvolávání pocitu strachu a vyvolávání výčitek svědomí – a o to jde v tomto případě,“ vysvětluje vztahový kouč Aleš Kalina. Co může být horší, než když na partnera přenesete zodpovědnost za své štěstí? Když v něm vyvoláte pocit, že za veškeré vaše trápení může jedině on?

Velice často jde o nevědomé chování. „Bohužel, ve vztazích nevědomky používáme manipulaci k tomu, abychom dosáhli svého, a přehazujeme tak zodpovědnost za své pocity na druhého. Jedná se však o nekalou komunikační techniku, která využívá emoce strachu a viny manipulovaného k vítězství. A to do zdravých vztahů rozhodně nepatří,“ vysvětluje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Proč lidé manipulují

Proč mají lidé potřebu manipulovat? „Manipulátor je někde hluboko uvnitř nespokojený sám se sebou. Je to člověk, který si o své potřeby neumí říct normálně. Nejspíš už v dětství se naučil, že nic nedostane hezkým slovem či upřímným vyjádřením svého pocitu, ale vydíráním pocitů někoho druhého,“ upřesňuje Aleš Kalina. Takové chování má v sobě zakořeněné a vůbec si neuvědomuje, že je to právě on, kdo ubližuje.

Za své pocity i štěstí odpovídá každý sám

Můžete žít s kýmkoli třeba půl života, ale přesto stále platí staré známé pořekadlo „každý strůjcem svého štěstí“. Jak se cítíte, je vaše zodpovědnost, nikoho jiného! „Ve své praxi se často setkávám s tím, že lidé přebírají, nebo naopak přehazují zodpovědnost za své štěstí na druhé. Ať už na partnera, nebo i na rodiče, vládu, okolí... Je zapotřebí si uvědomit, že pouze já jsem tvůrcem svého štěstí a jsem zodpovědná za své pocity,“ říká Lenka Černá.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Komunikovat ve vztahu se má, nicméně přiměřeně. I neustálé rozebírání toho, co, kdo a kdy udělal anebo neudělal, může zavánět manipulacíFoto: fizkes, Shutterstock.com

A co když vám opravdu ubližuje?

Ale co když váš partner opravdu dělá věci, které vás bolí, jste z nich smutní, otrávení a podobně? Je to na vás! „Pokud ve vás někdo spouští nepříjemné emoce, vždy se musíte zabývat tím, proč tomu tak je. Jít do hloubky svého nitra a pracovat na svém emočním rozpoložení,“ radí Lenka Černá.

Možná jste na určité věci přecitlivělí, protože je máte třeba spojené s negativními vzpomínkami. Klasickým případem je třeba alkohol. Pokud byl váš otec alkoholik, je pochopitelné, že i občasných pár piv vašeho partnera ve vás bude vyvolávat nepříjemné pocity. Tady byste ale měli spíš zapracovat na sobě než tepat svůj protějšek.

Ale jestli se vedle partnera stále necítíte dobře, je možné, že se k sobě nehodíte. V takové chvíli je opět zodpovědnost na vás – vy musíte stanovit hranice, přes které už nejste ochotni zajít. Třeba i za cenu rozchodu!

Reklama

Související témata:

Načítám