Hlavní obsah

Tajemný orišský horoskop. Zjistěte, zda vás ovládá bůh války, přírody nebo moudrosti

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Kromě západního horoskopu existuje mnoho dalších typů. Vyniká mezi nimi orišský horoskop, který se objevil před mnoha staletími původně v Africe. Co všechno o vás tento tajemný nástroj poznání prozradí?

Článek

Termínem orisha (oriša) se označuje božstvo v duchovní a náboženské tradici části Afriky. Víra v bohy oriši putovala napříč světem a v současnosti je populární především na Kubě a Haiti. Na Kubě v podobě santeríe, na Haiti v podobě vúdú. Oriša má i svůj vlastní horoskop, který podobně jako západní obsahuje dvanáct znamení. Jaký orišský bůžek k vám patří podle data narození?

Oggún (22. března - 20. dubna)

Oggún je bůh války, kovářů, technologie nebo policie. V kubánském náboženství je jeho ekvivalentem svatý Petr nebo archanděl Michael. Pokud patříte k tomuto znamení, jste silní, vitální a dynamičtí. Svou energii směřujete především do práce a nových projektů. Vládnoucí planetou je Mars, který je také římským bohem války. Stejně jako Berani mají Oggúni asertivní a agresivní vlastnosti. Snažíte se o dokonalost a nikdy se ničeho nebojíte.

Oko (21. dubna - 21. května)

Tento oriša zastupuje půdu, zemědělství a venkov. Pokud jste se narodili v tomto znamení, budete zřejmě dobří podnikatelé, kteří se nebojí tvrdé práce ani životních výzev. Neúspěch nepatří do vašeho slovníku, protože máte dar vždy jít svou cestou a dojít až do cíle. Je pro vás důležitá spravedlnost, zajímá vás prospěch všech a celé společnosti. Primární je pro vás spokojená rodina. V kubánské santeríi je Oko spojován se svatým Isidorem, což je patron farmářů.

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Podle zodiaku Býci. Jejich bůžkem je Oko - patron farmářů.Foto: Liderina, Shutterstock.com

Elegguá (22. května - 21. června)

Tento oriša je klíčem osudu, kterým se dají otevřít různé cesty života. Pokud máte ve znamení právě jeho, záleží vám na pravdě a poctivosti. Vždy se snažíte, aby nedocházelo ke konfliktům, a pokud k nim dojde, aby neskončily velkým bojem, či dokonce válkou. Snažíte se všechny spory řešit slovem a v míru. Mezi vaše slabší stránky patří nerozvážnost a neklid. Ekvivalentem tohoto oriši je Jezulátko a svatý Antonín z Padovy, který ho nese v náručí.

Oshún (22. června - 23. července)

Tento polobůh je spojen s mateřstvím a plodností a se vším, co souvisí s láskou a vášní. Pokud jste se narodili pod nadvládou tohoto oriši, jste pravděpodobně citliví a přemýšlíte do hloubky. Dost často se necháváte unést spíš emocemi než rozumem. Jste smyslní a velcí romantici, umíte ale silně žárlit. Oshún je spojován s blahoslavenou Pannou Marií, která je patronkou Kuby.

Changó (24. července - 23. srpna)

Tento oriša je spojován s ohněm, hromy, sopkami a válkami. Pokud patříte k tomuto znamení, jste odhodlaní dojít až tam, kam chcete, bez ohledu na to, že vám stojí někdo v cestě. Proto se o vás říká, že jste arogantní, nebo dokonce tyrani. Jste ale také kreativní a velmi analytičtí. Toužíte po tom, aby se o vás mluvilo. Ekvivalentem je svatá Barbora, která se zmiňuje v případě bouřek.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Podle našeho horoskopu Lev. Jeho ochránce Changó je spojován s ohněm a bojem.Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Yemanyá (24. srpna - 23. září)

Narodili jste se v tomto období? Jste podle orišského horoskopu velmi spořádaní lidé. Máte silnou intuici a empatii, míváte ale problém se sebedůvěrou. Nevěříte si a neustále se domníváte, že ostatní jsou lepší než vy. Máte na sebe velké nároky, ale na ostatní také. Důležité jsou pro vás detaily. Toto ženské božstvo je ekvivalentem Panny Marie a je spojeno s moři, oceány a slzami.

Obatalá (24. září - 23. října)

Je to hlavní oriša, tvůrce země a sochař lidské bytosti, který je v kubánském náboženství ekvivalentem Ježíše Nazaretského a Panny Marie Milosrdné. Pokud jste narození v tomto období, jste stateční a inteligentní. Vždy se snažíte přimluvit za ty, kteří to potřebují. Máte úžasnou schopnost se správně rozhodnout, a to i ve chvíli, kdy vás pohltí strach. Vašimi silnými stránkami jsou sociální dovednosti a umělecké schopnosti.

Orula (24. října - 23. listopadu)

Orula - oriša věštění a moudrosti má svůj ekvivalent v křesťanství ve svatém Františkovi z Assisi. Díky tomu jste chytří a bystří, což vám umožňuje okamžitě vše pochopit a vědět, co je pravda. Máte silnou intuici a jste velmi duchovně založení. Po celý život se snažíte pěstovat moudrost prostřednictvím neustálé zvídavosti a učení se novým věcem.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Ti, nad nimiž bdí Orula, se celoživotně vzdělávají, jde o znamení Štíra.Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Babalú-Ayé (23. listopadu - 21. prosince)

Je orišou nemocí, moru a bídy, a proto ho symbolizuje svatý Lazar, který se v křesťanství často vyobrazuje jako bezmocný člověk. Pokud jste se narodili v tomto znamení, máte zvláštní dar léčení. Působíte často jako prostředníci při léčbě duše a těla. Jste dobří rádci a záleží vám na blahu všech. Vašimi silnými stránkami je optimismus a racionalita, někdy jste ale trochu sobečtí.

Aggayú Solá (22. prosince - 20. ledna)

Jméno tohoto oriši doslova znamená „kdo pokrývá poušť svým hlasem“ a je to oriša nitra země a sopek. V kubánské santeríi je jeho ekvivalent archanděl Michael a mučedník svatý Kryštof. Jste-li narození v tomto znamení, věříte především sami sobě. Jste sebevědomí, rozhodní a ambiciózní. Jste také velice produktivní a máte tendenci být vůdci.

Ochosi (21. ledna - 19. února)

Ochosi jsou bytosti s velkým talentem a mocí. Nechybí vám laskavý duch, který vám umožňuje vytvářet si nové a skvělé přátele. Máte úctu k lidem, které máte po svém boku. Jste plní vysokých ideálů a vzrušujících talentů, které využíváte k získání toho, po čem toužíte. Ve vztazích jste schopní dávat spoustu radosti. V kubánském náboženství tohoto orišu symbolizuje svatý Norbert a svatý Albert Veliký.

Inle (20. února - 21. března)

Oriša Inle je patronem lékařů, ryb a cestuje mezi světem živých i mrtvých. Pokud jste narození v tomto znamení, jste soucitní a milující, někdy až příliš měkcí a pokorní. Obdivujete tradice a hodně pro vás znamená víra. V partnerském vztahu pro vás není sex prioritou. Vašimi slabými stránkami je nejistota a plachost. V kubánském náboženství je ekvivalentem archanděl Rafael, který je v křesťanství patronem lékařů.

Reklama

Načítám