Hlavní obsah

Horský byt: Mají v něm saunu i pec, na které se dá ležet!

Foto: Archiv firmy Skutek architecture (23x)

I v takovémto mezonetovém bytě se dá bydlet nebo jen víkendově rekreovatFoto: Archiv firmy Skutek architecture (23x)

Reklama

Podívejte se, jak se dá zařídit horský byt, který slouží k rekreaci, tedy se využívá při dovolených, na víkendy a občasné pobyty. Je to současná chalupa v alpském stylu. Moderní, osobitá a okouzlující.

Článek

Mezonetový byt v novostavbě apartmánového domu se nachází v lyžařském středisku Nassfeld v Korutanech, nedaleko rakousko-italských hranic. Majitel ho koupil ve fázi, kdy byl dům ve výstavbě. Mělo to výhodu, mohl tak změnit dispozice bytu podle svých potřeb. A to také udělal.

„Do projektu jsme vstoupili v rané fázi, takže bylo možné změnit i dispozici, a získat tak jeden pokoj navíc. Podařilo se též prosadit úpravu oken na fasádě, a zlepšit tak denní osvětlení horního patra,“ vysvětluje architekt Ondřej Dvořák ze studia Skutek architecture, který je pod realizací spolu s kolegou Jiřím Matysem podepsán.

Dobrý nápad, který zaslouží uznání

Mezonet o velikosti 102 m2 má dispozici 4 + 1 s kuchyňským koutem a relaxační koupelnou. Dolní patro slouží jako obytná zóna, horní s ložnicemi jako klidová. Co by to ale bylo za byt na horách, kdyby v něm chyběla sauna? Ta se hodí zejména po lyžování.

Foto: archiv firmy, M. Kocich

Obývák je prakticky v celém spodním patře. Kromě sedací soupravy Natuzzi Clark a jídelních židlí byl všechen nábytek vyroben na míruFoto: archiv firmy, M. Kocich

Obě patra jsou propojena schodištěm, které působí díky skrytému ocelovému rámu lehce a elegantně, přestože je opláštění z masivního dřeva. Zvláštností bytu je takzvaný periskop, dřevěný tubus se zrcadlovými vnitřními stěnami, který je zdrojem zábavných optických efektů a prosvětluje relaxační prostor na kamnech, kam přivádí světlo z horního patra.

Foto: archiv firmy

Pod schodištěm je nádherné skryté ležení. V poloze vleže se můžete bavit optickými efekty z periskopuFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy, M. Kocich

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru, stejně jako ostatní atypický nábytek, firmou Chladil interiéry. Dvířka z MDF jsou stříkaná béžovou a modrou barvou v polomatu, pracovní deska a obklad za deskou je ze strukturovaného umělého kamene Technistone. Kuchyně je vybavena spotřebiči SiemensFoto: archiv firmy, M. Kocich

Kamna na způsob novodobé pece

Obývací pokoj s kuchyní a kamny se schodištěm zabírá prakticky celou spodní plochu bytu. Prostor se schodištěm je součástí obytné místnosti, kamna a vyhřívaná plocha pro ležení pod periskopem je analogií starých kachlových kamen a ležení za pecí.

Foto: archiv firmy, M. Kocich

Ležení u schodiště a kamen nemá chybu, co říkáte?Foto: archiv firmy, M. Kocich

„Inspirací pro kompozici složenou z obdélných prvků bylo panorama okolních horských vrcholků,“ přiznává architekt Jiří Matys. V celém interiéru převažují přírodní materiály a prostá barevnost, ale i preciznost provedení. Materiály byly vybírány s ohledem na specifika regionu.

Nápad pro malé prostory

V horním patře jsou tři nevelké ložnice, dvě využívají děti a jednu rodiče. Všechny jsou pojaty minimalisticky a charakterem se podobají malým prostorům horských chat.

Foto: archiv firmy

Nábytek v obou dětských pokojích je pojat stejným způsobem, odlišnosti jsou pouze v rozdílně pojaté sestavě originálních a na míru zhotovených barevných poliček. Návrh polic vznikl na základě obrázků, které si děti samy nakreslily (Návrh Skutek architecture, výroba Chladil interiéry)Foto: archiv firmy

Kromě židlí je veškerý nábytek navržen a vyroben na míru, sektor totiž nedokáže malé prostory plně využít. Je vidět, že promyšleným uspořádáním lze i na malé ploše získat dostatečnou kapacitu úložných a odkládacích prostor. Výtvarné pojetí ložnic je prosté – přírodní světlé dřevo a bílé stěny; barevný akcent tvoří nábytkové poličky, které si děti navrhly samy.

Foto: archiv firmy

Rámová konstrukce postele v ložnici je atypická, postel je dimenzovaná na zátěž 250–300 kg. Čalouněné desky v zádech postele je možné vyjmout, šikovné pro opravy i údržbu. Majitel nám chtěl předvést konstrukci v plné parádě, proto je postel bez matrací. Nábytek je opět vyroben na míruFoto: archiv firmy

Koupelna s výhledem na hory

V patře se nachází také koupelna, originální a s výhledem na alpské svahy. Můžete je obdivovat přímo z vany orientované k balkonu s francouzským oknem. Je vsazena do zvýšeného pódia, sprchování je tedy vyloženou lahůdkou. Voda teče přímo ze stropu. Z koupelny je přístupná malá sauna. Prostor domácí koupelny se saunou a toaletou je od ostatních místností v patře výrazově odlišen akátovým obkladem stěn a stropu.

Foto: archiv firmy, M. Kocich

Francouzské okno koupelny vede na terasu, na které se dá relaxovat i v zimním alpském slunciFoto: archiv firmy, M. Kocich

Architekti dbali na jednotnou kompozici, na detaily a různé prvky, které interiéru dávají onen pověstný „šmrnc“, tedy kouzlo. Vše je do detailu promyšlené. Přestože majitel žije v Čechách, jezdí do Nassfeldu často za příbuznými a je snadné uvěřit, že se mu zde líbí.

Foto: archiv firmy

Koupelna se saunou je specifická součást obytného prostoru. V centru je kruhová vana zn. Villeroy&Boch Aqualoop za 111 tisíc Kč, na podlaze najdeme obklad z břidlice. Koupelnový nábytek byl vyroben na míruFoto: archiv firmy

Jak by se vám takový rekreační byt líbil? Chtěli byste jezdit stále na jedno místo, nebo dáváte přednost hotelům?

Reklama

Související témata:
Korutany

Načítám