Hlavní obsah

Chuťovka na party: Slaný štrúdl se zelím a uzeným masem

Foto: Autorka

Slaných dobrot na party není nikdy dost, a tak zkuste tuhle klasiku i vyFoto: Autorka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi slané dobroty aneb Což takhle si upéct štrúdl se zelím a moravským uzeným? Určitě vám bude chutnat.

Článek

Milujete slané šneky z listového těsta, a proto je pečete na každou oslavu či večírek? Vyzkoušejte něco podobného s kysaným zelím a uzeným masem, tentokrát v podobě štrúdlu. Skvěle se hodí k pivu i vínu, anebo jako jednoduchá večeře.

Štrúdl se zelím a uzeným

Na 2 záviny budete potřebovat: 1 balení listového těsta, 1 sáček kysaného zelí, 250 g moravského uzeného, 200 g tvrdého sýra, 3 plechovky rajčatového protlaku, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 1 vejce na potření

Postup: Nejprve si připravte ochucený rajčatový protlak. Samozřejmě můžete použít i kečup, ale tahle varianta protlaku je mnohem chutnější. Plechovky s protlakem otevřete a jejich obsah přendejte do misky. K protlaku prolisujte česnek, přidejte tři lžíce oleje, špetku soli a trochu pepře. Směs pořádně promíchejte. Případně můžete přidat i jiné koření podle chuti, například špetku chilli či pálivé papriky.

Kysané zelí si nechte okapat v cedníku, nebo z něj rukou vyždímejte přebytečnou vodu. Uzené si nakrájejte na malé kostičky, sýr nastrouhejte nahrubo. Listové těsto rozdělte na poloviny, nejprve rozválejte jednu část.

Na těsto rozetřete polovinu rajčatového protlaku. (V celé ploše, ale malý kus si nechte čistý, aby se vám těsto hezky přilepilo na sebe.)

Poté těsto bohatě poklaďte okapaným zelím a posypejte kostičkami uzeného, nakonec přidejte sýr. Používejte vždy jen polovinu surovin, druhou část si nechte na zbytek těsta. V hrnečku rozšlehejte vejce a prázdný kus těsta jím lehce potřete, poté závin zarolujte. Díky vajíčku se vám těsto k sobě hezky přilepí.

Závin přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a celý ho také potřete vajíčkem. Můžete ho ještě lehce posypat kmínem. To samé opakujte se zbytkem surovin.

Pečte při teplotě 180 stupňů asi 20 minut, dokud povrch těsta nebude hezky zlatavý. Závin můžete jíst hned horký po vytažení z trouby, výborný je ale i studený a pár dní vám jistě vydrží (tedy pokud ho nesníte během chvilky.

Potřebujete ještě další inspiraci? Závin se slaninou a houbami vám určitě také bude chutnat. A pokud máte raději sladkou verzi, nabízíme vám rychlovku v podobě čokoládového závinu.

Reklama

Načítám